Judetul Bistrita-Nasaud este incapabil sa obtina fonduri nerambursabile. Guvenul aloca anual astfel finantari în valoare de 120.000.000 de lei pentru realizarea de spatii verzi în localitati, însa administratiile locale din judetul nostru dau dovada de incompetenta. Banii sunt serviti pe tava, singurul lucru cerut este un proiect fezabil.

Anul trecut doar administratia locala Dumitra a obtinut finantarea de la Ministerul Mediului, iar pe lista proiectelor selectate pentru prima jumatate a acestui an nu se regaseste nicio localitate din Bistrita-Nasaud. Mai grav este faptul ca administratia locala bistriteana nici macar nu a depus, în prima sesiune a acestui an, un proiect pentru obtinerea de fonduri nerambursabile în cadrul „Programului National de Îmbunatatire a Calitatii Mediului – prin realizarea de spatii verzi în localitati.”

Cerinte UE neglijate

Normele Europene cer o suprafata de spatiu verde de 20 de metri patrati pe cap de locuitor, însa la ora actuala în municipiul Bistrita nu dispune decât de sapte, adica de trei ori mai putin decât media pe tara. Primariile sunt nevoite sa se conformeze cerintelor UE si sa mareasca spatiile verzi pâna la suprafata de 20 de metri patrati pe cap de locuitor în urmatorii doi ani, iar pâna în 2013 fiecare român trebuie sa dispuna un minim de 26 de metri patrati de spatiu verde. Pentru a ajuta administratiile locale în îndeplinirea acestui obiectiv, Guvernul aloca anual, în doua sesiuni, fonduri nerambursabile care totalizaeza suma de 120.000.000 de lei. Însa, pentru a intra în posesia banilor, primariile trebuie sa depuna un proiect eligibil.

Cosasul tarii

Prima etapa a „Proiectului National de Îmbunatatire a Calitatii Mediului-prin realizarea de spatii verzi în localitati” initiat de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile s-a desfasurat anul trecut în perioada 27 iulie-15 august. Dupa analizarea dosarelor depuse, din judetul Bistrita-Nasaud, doar o singura primarie, cea din Dumitra, a beneficiat de acest sprijin guvernamental. Primaria Municipiului Bistrita nu s-a calificat nici anul trecut pentru obtinerea acestor fonduri nerambursabile. Atunci s-a elaborat un proiect pentru amenajarea Padurii Schullerwald, care prevedea amenajarea unei suprafete de 33 de hectare de padure cu alei pietonale, platforme de pamânt si nisip pentru cei mici, amplasarea de banci, mese, locuri de divertisment, chioscuri de tip foisor, instalatii de iluminat, de asemenea cosuri pentru colectarea selectiva a deseurilor si toalete ecologice. Proiectul a fost respins, acesta depasind cu 500.000 de lei plafonul maxim, contributia proprie fiind de doar 5 %. În acest an, prima sesiune a proiectului s-a desfasurat în perioada 3-31 ianuarie, când primaria municipiului se lauda cu un nou proiect. Acesta prevedea realizarea unui parc si a unei parcari sub- si supraterane în zona Casa Alba. Spre marea dezamagire a bistritenilor, nici de aceasta data proiectul municipalitatii nu a fost ales. Nu a fost însa ales, pentru ca nici macar nu a fost depus. Dupa ce s-a lucrat luni de zile la acest proiect, s-au investit sume serioase de bani în studii de fezabilitate, în ultima clipa primaria s-a trezit ca nu detine proiectul tehnic de care era nevoie pentru completarea dosarului. În momentul de fata se lucreaza înca la acest proiect, care se vrea depus în a doua sesiune a acestui an. Astfel, incompetenta functionarilor din Primaria Bistrita a costat municipalitatea doua milioane de lei, suma care ar fi fost mai mult decât binevenita pentru îndeplinirea obiectivului. Daca functionarii si-ar fi facut treaba ca la carte si ar fi depus doasarul în prima sesiune, acesta ar fi adus municipalitatii suma necesara, iar în a doua sesiune a acestui an ar mai fi putut obtine fonduri nerambursabile pentru un alt proiect destinat realizarii de spatii verzi. Astfel s-a mai pierdut o jumatate de an, iar daca nici în a doua sesiune proiectul nu va avea eligibilitate, Bistrita va avea din nou de suferit, ramând în continuare în deficit de spatii verzi.

La nivelul judetului situatia este si mai tragica. Nicio administratie locala din Bistrita-Nasaud nu beneficiaza în aceasta prima sesiune de finantare nerambursabila din partea Guvernului. Spre deosebire de alte judete, Bistrita Nasaud este codasul tarii. Judete precum Teleorman, Timis sau Neamt au depasit pragul de trei proiecte finantate.

Primii în top

În prima sesiune a acestui an, un numar de 97 de proiecte au primit avizul pentru acordarea de fonduri nerambursabile, în valoare totala de 59.992.056 de lei. Finantarile au tinut cont si de tipul de proiect care a fost prezentat de solicitant: înfiintare de parcuri noi, extindere sau modernizare. Sumele cele mai consistente, respectiv doua milioane de lei (plafonul maxim), urmeaza sa fie alocate proiectelor care vizeaza înfiintarea de parcuri noi. Pragurile stabilite pentru celelalte tipuri de proiecte au fost 1.000.000 de lei pentru extinderea parcurilor, respectiv 700.000 de lei pentru reabilitarea spatiilor verzi deja existente. Anul acesta cea mai mare suma, doua milioane de lei a fost alocata Primariei Piatra-Neamt, care a depus un proiect complex ce prevede realizarea mai multor spatii verzi în municipiu. Suma de 1.598.664 de lei a fost acordata administratiei locale din Galati, pentru amenajarea unui parc în preajma noilor blocuri ANL. O suma apropiata, respectiv 1.465.374 de lei, a fost primita de Primaria Zalau, care, de asemenea, va crea un parc municipal.

Cele mai multe proiecte care au primit aviz favorabil pentru finatare se situeaza în judetele Neamt si Salaj, câte cinci proiecte în fieare judet, iar în Timis au fost aprobate nu mai putin de patru proiecte. Judetul Neamt a primit fonduri nerambursabile de aproape cinci milioane de lei, 2,8 milioane de lei va primi Salajul, iar de aceeasi suma va beneficia si judetul Timis pentru realizarea proiectelor prezentate.

Din pacate Primaria Bistrita mai sta o tura pe tusa, deoarece persoanele care au întocmit proiectul nu dau dovada de competenta, iar administratiile locale din judet de asemenea. Primariile din teritoriu, spre deosebire de cea a municipiului Bistrita, desi au depus proiecte pentru finantarea nerambursabila de la Guvern, nu au fost suficient de motivante pentru a se situa printre cele finantabile.

Iulia Balazs

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.