În ultimele luni, preţul ţigărilor a crescut de la 6,3 lei la aproximativ 10 lei pe pachet. Scumpirile succesive ale ţigărilor îi determină pe mulţi bistriţeni să apeleze la marfa de contrabandă.
Pieţele şi barurile din oraş sunt, în continuare, locuri din care se pot cumpăra ţigări de contrabandă ieftine. E adevărat că preţul este direct proporţional cu calitatea produselor din tutun.

Zeci de comercianţi ambulanţi îi îmbie pe trecători sau pe cei care intră în localuri cu pachete aduse ilegal în ţară, din Republica Moldova şi Ucraina, şi ofertate „pe sub mână“ la preţuri pornind de la cinci lei, în funcţie de marca produsului.

Apărute timid pe tarabele din pieţe spre sfârşitul lui 2008, ca o alternativa la ţigările româneşti ,care se scumpeau încet dar sigur, ţigările de contrabandă se vând acum “ca pâinea calda”.

Asta-i  criza, bat-o vina!
„Soţul meu cumpără de la cei care aduc ţigări din Suceava. Sunt mai ieftine, doar 5-6 lei pachetul. Ştiu că sunt mai proaste, dar ce să facem? Nu sunt bani! Noi suntem pensionari, avem pensii mici. Şi eu am fumat, dar am renunţat. Doi fumători cheltuiam prea mult Mi-e greu să cred că poliţia face controale dese”, a declarat pentru „Gazeta de Bistriţa”, o pensionară.
Altă persoană susţine că îşi procură ţigările de la un bazar tot din Suceava. Îşi umple două sacoşe şi le mai vinde şi prietenilor şi vecinilor. „Nu le vând foarte scump, pun şi eu 50-60 de bani la pachet să-mi recuperez banii de transport şi frigul îndurat. Trebuie să fii în bazar la ora 4 dimineaţa, pentru că e cererea mare şi mai târziu apar poliţişti. Eu nu cred că fac un lucru atât de rău. De ce le-au scumpit pe ale noastre?”, spune bărbatul.
Fumătorii „înrăiţi“ nu sunt deranjaţi de prezenţa traficanţilor. Dimpotrivă. Redactorul Gazetei de Bistriţa, pretextând că este un fumător oarecare ce vrea să facă o mică economie la bugetul propriu prin achiziţionarea câtorva pachete de ţigări de contrabandă, a aflat părerea unui client fidel al bişniţarilor. „Pe mine de ce să mă deranjeze? Am 50 de ani şi fumez din clasa a şaptea. Nu, nu mă deranjează! Ba chiar mă bucur că pot cumpăra mult mai ieftin decât de la magazin. Sunt cam cu 55-60% mai ieftine. Ei nu obligă pe nimeni să cumpere de la ei. Eu o fac pentru că vreau să-mi rămână un ban în buzunar. Statul să aibă grijă de cei care fură ţara, nu de cei care câştigă un ban stând în frig o zi întreagă. E ca o meserie, ei vând. Băieţii ăştia nu dau în cap la nimeni!“, susţine bărbatul.

În Bistriţa-Năsăud, 5 persoane au fost sancţionate pentru trafic cu ţigări

Afacerea este una înfloritoare, iar contrabandiştii nu sunt impresionaţi de faptul că riscă o pedeapsă cu închisoarea între 2 şi 7 ani. De la începutul anului, în Bistriţa-Năsăud au fost confiscate 9.340 de pachete de ţigări de contrabandă, de provenienţă ucraineană. Valoarea acestora se ridică la 60.320 de lei. Au fost aplicate cinci sancţiuni contravenţionale, în sumă de 8.000 de lei, în baza Legii nr.12/1990.
Luna februarie a debutat în forţă pentru poliţiştii bistriţeni. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Politie Judeţean, Valer Andreica, „În 01.02.2010, în jurul orei 09.30, urmare a controlului rutier efectuat pe DN 17 de poliţiştii Serviciului Poliţiei Rutiere, au fost depistaţi pe raza localităţii Tureac numiţii Ion P. , de 36 ani, din Brăila şi Florin M. , de 39 ani, din Năsăud, care transportau cu un autoturism 2.700 pachete ţigări de contrabandă”. Valoarea totală a celor 2.700 de pachete de ţigări este de 13.500 lei. Cei doi bărbaţi au fost sancţionaţi contravenţional de poliţiştii bistriţeni, iar marfa le-a fost confiscata, potrivit legilor in vigoare.
Un alt exemplu elocvent este cazul a doi clujeni Astfel, în 2 februarie, Laura O. şi Liviu M. au fost identificaţi în trafic de poliţişti, în timp ce transportau, cu un autoturism, 1.500 de pachete de ţigări, fără documente justificative. Cei doi au fost sancţionaţi cu amendă în valoare de 2.000 de lei şi s-a dispus confiscarea mărfii, în valoare totală de 5.700 de lei.

Traficanţii sunt tot mai inventivi

La frontiera de Est au fost predominante ţigările de origine din Republica Moldova, introducerea acestora în ţară fiind realizată prin punctele de frontieră, fie în cantităţi mari, în mijloace de transport special amenajate, fie în cantităţi mici, încadrate plafonului vamal, de către persoane fizice. Anul trecut, vameşii suceveni au confiscat, în total, 497.902 pachete de ţigări, în valoare de două milioane de lei.
Oamenii legii au întocmit 158 de dosare penale, 10 persoane au fost arestate, 17 reţinute timp de 24 ore, iar alte 17 au fost arestate pe baza mandatelor de aducere.
La frontiera de nord sunt predominante ţigările de origine ucraineană, iar traficanţii sunt organizaţi în adevărate grupuri infracţionale, cu segmente în străinătate, la frontieră şi în interiorul ţării. Aceştia au încercat trecerea pachetelor de ţigări (baxuri) peste frontieră, noaptea. Situaţia este similară şi în judeţele din sud-vestul ţării. Aici au fost descoperite, în general, ţigări de calitate medie şi superioară, achiziţionate din magazinele duty-free şi transportate peste frontieră, în cantităţi mici, de persoane fizice. O altă metodă folosită de traficanţi a constat în ascunderea în automarfare, printre mărfurile transportate de persoane juridice, a unor însemnate cantităţi de ţigări de contrabandă (metoda „capac”) sau chiar prin modificarea mijloacelor de transport, respectiv crearea unor spaţii special amenajate. Această metodă a fost uzitată în mod special, la ieşirea din ţară pe frontiera de vest, dar şi la intrare, la graniţa sud-vestică şi estică.

Traficanţii câştigă, statul român pierde

Redactorul Gazeta de Bistriţa a discutat cu unul dintre cei care vând în cantităţi destul de mari ţigări de contrabandă. Acesta le aduce din Baia-Mare. „Sunt aduse cu tirurile, iar dacă ai o legătură bună şi eşti client fidel poţi cumpăra mii de pachete. Trebuie să fii atent să nu fii prins, căci este caz penal. Câştigul e bunişor, dar nu ştiu cât va mai dura. Pe noi, ăştia mici, ne prind. Pe ăia care aduc cu tirurile, de ce nu-i controlează nimeni?”, spune bărbatul.
Preţul unui pachet de ţigări „bune” costă în Republica Moldova aproximativ 7,5 lei moldoveneşti. Calculând la cât este cotată această moneda la cursul BNR, obţinem circa 1,8 lei. Ţigările sunt achiziţionate perfect legal în Republica Moldova, unde s-au plătit toate taxele. Preţul cu care se vinde la contrabandişti este de 5,5 lei. Aşadar, aceştia realizează un profit de 3,7 lei, la un singur pachet. Deci, dublu faţă de cât au investit. Dacă statul moldovean (care are parte de un plus de accize) şi cei care vând ilegal produse din tutun câştigă, statul român pierde enorm de mult, pentru că nu-şi mai încasează accizele.
Fie că suntem pro sau contra ţigărilor aduse din Ucraina şi Republica Moldova, cert este un lucru: scumpirea repetată şi la intervale scurte de timp a dezvoltat o economie subterană mai prosperă şi care tinde să sugrume comerţul legal. Dacă anul trecut o ţigară din patru era de contrabandă, în acest an procentul a crescut cu mult peste 25%. Fenomenul este cu atât mai grav cu cât înseamnă spălare de bani, şi crimă organizată.

Raimond Petruţ

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.