Reconcilierea fratilor români ortodocsi cu cei greco-catolici este – în multe privinte si în multe locuri – doar un deziderat. La aproape 20 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, în România se mai demoleaza biserici. Lacasul de cult apartinând Bisericii Greco-Catolice din Ungheni-Mures este un astfel de exemplu. Ambitii si patimi lumesti alimenteaza o stare de spirit departe de orice sentiment crestin. Disperarea micii comunitati greco-catolice din localitate este foarte mare. În speranta unui ajutor si dincolo de un proces care treneaza de mai mult timp, ei au ajuns sa se adreseze fratilor români de peste Ocean. Situatia Bisericii Greco-Catolice din Ungheni-Mures este în momentul de fata subiect de presa si în SUA.   

Elaborate în spiritul principiului “Restitutio in integrum”, Legile nr. 112 din 1995, nr. 10 din 2001 si nr. 247 din 2005 s-au dorit  a avea un caracter reparatoriu si au oferit cadrul juridic necesar actiunilor în revendicare, inclusiv pentru bunurile ce au apartinut pâna în 1948 Bisericii Greco-Catolice din România. |nsa în foarte multe locuri din tara nu a fost nevoie de procese lungi si costisitoare. S-a ajuns – nota bene – pe cale amiabila la rezolvarea chestiunilor legate de proprietatile acestei biserici desfiintate abuziv de statul comunist. Este mai mult decât evident faptul ca doar ambitiile personale au facut ca la Ungheni-Mures situatia sa nu fie rezolvata pe cale amiabila.

Câteva întrebari

Ridicat între anii 1858-1864, lacasul de cult al Bisericii Greco-Catolice din Ungheni a intrat în patrimoniul Bisericii Ortodoxe Române imediat dupa 1948, odata cu desfiintarea Bisericii Greco-Catolice de catre statul comunist ateu. Revenirea la democratie dupa 1989 ar fi trebuit sa reaseze lucrurile într-o ordine întrerupta brutal. Lacasul de cult al Bisericii Greco-Catolice din Ungheni-Mures ar fi trebui sa revina, de drept si de fapt, comunitatii care îl ridicase si care timid se reîntorcea si redescoperea credinta pe care o parasise sub urgia unor vremuri vitrege. În momentul de fata comunitatea ortodoxa din Ungheni-Mures ridica un lacas de cult care practic “sugruma” vechiul lacas de cult greco-catolic din 1864. Altfel spus, pe masura ce lacasul Bisericii ortodoxe – aflat în constructie în momentul de fata – se ridica, el  îmbraca în interior, ca o “camasa de forta”, vechea bisericuta greco-catolica. Ar fi interesant de stiut cum s-au obtinut aprobarile necesare de ridicare a noii bisericii (ortodoxe) peste alta (întâmplator greco-catolica). Ar mai fi intresant de stiut de ce nu a putut fi declarata vechea biserica greco-catolica monument istoric, desi s-au facut demersuri în acest sens si ea însasi, potrivit legii, întruneste conditiile pentru a fi declarata monument. {i nu în ultimul rând, ar fi interesant de stiut de ce, daca în momentul de fata are loc un litigiu în revendicare vis-à-vis de acest lacas, nu s-au întrerupt lucrarile de ridicare a lacasului de cult ortodox pâna ce instanta judecatoreasca va pronuntala o sentinta definitiva si irevocabila.

“Ai primit o parohie unde n-ai casa, n-ai masa si mai e si un conflict…”

Pe data de 1 martie 2001, cu binecuvântarea Prea Fericitului Lucian Muresan, Arhiepiscop-major greco-catolic de Alba-Iulia si Fagaras, la Ungheni-Mures, a fost numit preot paroh si administrator parohial parintele Lucian Dudas. Pastorea 25 de familii care se reîntorceau sau care poate redescopereau vecehea credinta în care se nascusera. |nceputuri grele, când slujbele se oficiau într-un atelier al scolii din localitate, cu toate ca – daca ar fi existat întelegere – s-ar fi putut oficia si în vechea Biserica Greco-Catolica intrata în 1948 în patrimoniul Bisericii Ortodoxe surori. Treptat, numarul familiilor greco-catolice a crescut ajungând în prezent la 84. Mai mult decât atât, pe data de 2 decembrie 2006, mica comunitate a participat la prima slujba oficiata într-un nou lacas de cult, ridicat cu mari eforturi materiale, lacas ce are hramul “Sfânta Treime”. Oamenii îi spun însa simplu, “Biserica dintre blocuri”. “Când am venit aici, ne-a declarat parintele paroh Lucian Dudas, Prea Fericitul Arhiepiscop-major Lucian Muresan, mi-a spus: ai primit o parohie în care n-ai casa, n-ai masa si mai este si un conflict între credinciosii greco-catolici si cei ortodocsi. Mesajul meu este de iubire si pace…” Cât despre problema Bisericii monument, parintele Dudas ne-a spus simplu: “Am avut si am încredere în oameni si în lucrarea lui Dumnezeu. Sunt împacat ca noi am facut tot ceea ce a fost omeneste posibil pentru a ne redobândi ceea ce am avut, ceea ce a fost al nostru. Ne-am adresat pâna si fratilor nostri români de peste Ocean, pentru ca la rândul lor sa-i sensibilizeze pe cei din tara. Am încredere ca si procesul în revendicare pe care l-a initiat Arhiepiscopia de Alba-Iulia si Fagaras se va termina pâna la urma cu o solutie justa.”  

      

Nicolae BALINT

nicolae_balint@yahoo.com

Catre:

Prea Fericitul Daniel, Patriarhul României

Întâi Statatorul Bisericii Ortodoxe Române

Prea Fericite Parinte,

Se mai întâmpla, din pacate, si-n zilele noastre, ca oameni fara de suflet si straini de traditia si istoria neamului nostru, sa ponegreasca lacasuri de cult, multe dintre ele monumente istorice, schimbându-le folosinta sau pur si simplu intrând cu buldozerul în ele, asa cum este cazul pe care dorim sa vi-l supunem atentiei.

Biserica Greco-Catolica Ungheni-Mures, monument istoric, construita între anii 1858-1864 este astazi supusa demolarii de catre un grup de oameni fierbinti la suflet si la minte, oameni care necinstesc realitatea istorica a acestei Biserici Monument si calca în picioare lupta de generatii a românilor împotriva maghiarizarii. Prin distrugerea acestei Biserici-Monument se sterge un viu si important vestigiu al luptei pentru emancipare a românilor din Transilvania, leaganul de nastere al poporului român.

Ne adresam Prea Fericirii voastre în calitate de om de cultura si de |ntâi Statator al Bisericii Ortodoxe Române cu rugamintea de a folosi toate mijloacele ce va stau la dispozitie pentru a determina stoparea acestui sacrilegiu. Socotim ca este în interesul bunei întelegeri si bunei convietuiri de a gasi solutii, altele decât cele radicale, astazi când Biserica Catolica din tarile Europei deschide larg portile lacasurilor de cult, românilor aflati pe acele meleaguri în scopul pastrarii credintei si traditiei ortodoxe. Apelam la sprijinul Fericirii Voastre, fiind convinsi ca veti gasi solutia pe care Însusi Mântuitorul ar gasi-o.

Al dumneavoastra, Neculai Popa,

Presedintele Consiliului Român American

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.