Bicentenarul Carol Pop de Szathmary la Cluj

Bicentenarul nasterii lui Carol Pop de Szathmary a fost sarbatorit la Cluj-Napoca prin organizarea unei serii de evenimente care celebreaza arta fotografica, printre care inaugurarea unei galerii care poarta numele artistului si vernisajul unui salon international de fotografie. Carol Pop de Szathmary este considerat unul din primii zece cei mai buni fotografi din lume, fiind premiat de monarhii Europei.

Pentru a marca Luna Fotografiei in Romania, asociatiile de artisti, alaturi de institutiile locale, au organizat o serie de evenimente, care au culminat cu vernisajele expozitiilor care-l celebreaza pe Carol Pop de Szathmary. Joi, la Muzeul de Arta Cluj-Napoca s-a deschis Salonul Aniversar International de Fotografie „Carol Pop de Szathmary”. Organizatorii, Muzeul de Arta, Asociatia ArtImage Cluj-Napoca si Asociatia Artistilor Fotografi din Romania, sub inaltul patronaj al Federatiei Internationale de Arta Fotografica, au prezentat publicului clujean lucrari din intreaga lume, in cadrul salonului care sarbatoreste bicentenarul nasterii lui Pop de Szathmary.
Juriul care a ales lucrarile premiate a fost alcatuit din personalitati internationale care au avut de selectat castigatorii din 1400 de lucrari alb-negru si color trimise de 191 autori din 31 de tari, pentru expozitia finala, respectiv 200 de lucrari realizate de 94 de artisti fotografi din 25 de tari. Au fost inmanate 32 premii si distinctii incluzand Marele Trofeu Carol Pop de Szathmary, 200, acordat de catre Casa de Cultura a Municipiului Cluj-Napoca, si Marele Trofeu ArtImage Cluj-Napoca, ambele realizate de catre Mihai Lupse, student la Facultatea de Arhitectura si Urbanism Cluj-Napoca.. Lucrarile au fost incluse in catalogul aniversar realizat cu aceasta ocazie de Asociatia ArtImage, sub forma tiparita si digitala.
Asociatia ArtImage s-a ocupat de organizarea Salonului International de Fotografie „Carol Pop de Szathmary” care, pana in anul 2006 a fost organizat de Fotoclubul Municipal „Napoca”. Salonul a fost ulterior inclus in cadrul Festivalului National Luna Fotografiei din Romania. La vernisaj au fost prezenti domnul Kelemen Hunor, ministrul al Culturii si Patrimoniului National din Romania, domnul Alexandru Coroian, vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj precum si invitati din tara si strainatate. Salonul aniversar, va fi gazduit de catre Muzeul de Arta din Cluj in perioada 12-30 ianuarie 2012.

Clujul, capitala fotografiei in 2012

Pe langa Salonul International de Fotografie, Clujul a gazduit o serie de evenimente fotografice organizate de Asociatia ArtImage Cluj-Napoca si de alte institutii clujene. In 10 ianuarie, la Biblioteca Judeteana „Octavian Goga” Cluj, a fost vernisata o expozitie fotografica documentara „Carol Pop de Szathmary, pictor si fotograf” realizata de catre dr. ing. Marian Iancau si Roxana Cosma, ArtImage. Iar in 11 ianuarie, la Scoala Populara de Arte „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca, str. Fabricii de Zahar nr. 51, a fost deschisa oficial Galeria fotografica „Carol Pop de Szathmary” cu expozitia „Reportaj… la cald”, realizata de catre membrii ArtImage. Galeria va purta de acum inainte numele pictorului, graficianului si fotografului de elita Carol Pop de Szathmary, considerat unul dintre primii zece ca valoare din Europa secolului al XIX-lea. Directorul Scolii Populare de Arte, Vasile Corpodean, a declarat ca evenimentul face parte dintr-o suita de manifestari dedicate, la Cluj-Napoca, Bicentenarului „Carol Pop de Szathmary”. Astfel, din 13 ianuarie, in fiecare zi, in diverse locuri din Cluj va avea loc cate un eveniment fotografic. Presedintele Asociatiei ArtImage din Cluj-Napoca, Mircea Albu, a aratat ca prima editie a Bienalei de fotografie „Carol Pop de Szathmary” a fost organizata in 2002, in parteneriat cu Casa de Cultura a Municipiului, manifestarea fiind reluata anual, pana in 2006 asociatia.

Activitatea artistica a lui Carol Pop de Szathmary

Carol Pop de Szathmary s-a nascut la Cluj-Napoca, la 11 ianuarie 1812. O placuta amplasata pe casa de pe strada Iuliu Maniu nr. 17 informeaza trecatorii ca aici a vazut lumina zilei artistul. Pop de Szathmary a facut primele studii in Transilvania, apoi, din 1853, a lucrat cu Anton Chladek la Pesta. In anul 1843 a realizat primele dagherotipii, iar in urma unor cercetari, a realizat si primele tabotipii. Ca litograf, Szathmary a lasat un Album cu vederi din Transilvania (1841), precum si portretele deputatilor din Dieta Transilvaniei. In 1860 a realizat o harta topografica a tarii. Opera sa mai cuprinde cromolitografii si acuarele infatisand tipuri și porturi populare cu un caracter exclusiv documentar.
A calatorit in intreaga lume, de unde a adus numeroase imagini cu caracter de reportaj, ramanand in istoria artei romanesti drept unul dintre cei mai importanti artisti documentaristi atat prin activitatea sa de pictor, dar mai ales prin cea de fotograf. Muzeul de Arta Cluj-Napoca detine in patrimoniul sau un numar de 6 lucrari Carol Pop de Szathmary.
A fost cotat printre primii zece fotografi din Europa si a realizat primul reportaj fotografic de razboi din lume, in timpul Razboiului Crimeii (1853-1856). Albumul Crimeii a fost primit cu deosebita admiratie la Expozitia Universala de la Paris, din 1855. In 1862, artistul i-a oferit in dar principesei Elena Cuza un album cu fotografii cu valoare etnografica. Cand a inceput Razboiul de Independenta, in 1877, Szathmary avea 65 de ani, dar a plecat pe front si a insotit cartierul general al domnitorului Carol I. A imortalizat efectele bombardamentelor otomane, scene de lupta si marsurile Armatei romane.
O parte din aceste fotografii se afla la Cabinetul de Stampe al Academiei Romane. Szathmary a fost primul care a realizat imagini panoramice si a exploatat unghiurile care ii permiteau o vedere de ansamblu. Mergea adesea pentru a surprinde vederi inedite din Bucuresti, la Turnul Coltei, pe Dealul Mitropoliei, pe Dealul Spirii sau pe Dealul Filaret. A calatorit in China si in Siberia, unde a realizat fotografii cu totul deosebite. A fost distins cu medalii de merit, in anul 1855, de catre regina Angliei, imparatul Austriei, de imparatul Napoleon al III-lea al Frantei si de regele Spaniei.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.