Bătăuşii poliţistului din Zagra, fraţii Zinveliu, condamnaţi pentru braconaj şi deţinere ilegală de arme, ar putea scăpa cu o nouă condamnare cu suspendare!

856

Doi fraţi din Zagra l-au snopit în bătaie, în urmă cu doi ani, pe un poliţist care avusese „tupeul” să intervină într-un scandal provocat de aceştia împreună cu alţi doi tineri la locuinţa unui consătean. La scurt timp după acest eveniment, locuinţa părinţilor celor doi fraţi avea să fie „călcată” de oamenii legii care îi bănuiau de contrabandă de ţigări. Anchetatorii au avut parte de o altă surpriză însă, fiindcă la faţa locului au găsit arme de foc artizanale, dar şi una cu aer comprimat, precum şi muniţie. Pasionaţi de armele de foc, cei doi fraţi din Zagra se distrau trăgând cu puştile fabricate chiar de ei înşişi, în curtea casei şi, mai rar, prin pădure, după iepuri şi… ciori.

Acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, contrabandă calificată, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, uzul de armă fără drept şi braconaj, Zinveliu Simion şi Zinveliu Andrei au fost trimişi în judecată anul trecut, alături de un văr de-al lor – Zinveliu Gavril Sorin, care împărtăşea aceeaşi pasiune. Nu este exclus însă să scape cu o nouă condamnare cu suspendare. Ar fi a treia la activ. Din actele depuse la dosarul cauzei instrumentat de procurorul Felix Coman, reiese că Andrei mai este cercetat într-un alt dosar pentru tâlhărie, dosar aflat în lucru la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud încă din 2014. Pentru bătaia administrată poliţistului din Zagra, cei doi au fost condamnaţi în septembrie 2015, însă lista violenţelor lor nu se opreşte aici. În plus, au fost luaţi în vizor şi de DIICOT pentru deţinere de droguri.


În 2015, cu o săptămână înainte de Paşte, cinci tineri beţi bine, printre care şi un minor de 15 ani, terorizau locuitorii satului Poienile Zagrei. Zinveliu Simion, Zinveliu Andrei,Zinveliu Marius (toţi trei fraţi) Varga George Alin şi Gavrilaş Victor Ioan au luat la bătaie un bărbat de 52 de ani din localitate în plină stradă, fără vreun motiv anume. Soţia bărbatului a chemat poliţia, la locul incidentului făcându-şi apariţia agentul Marius Păcurar din Nimigea.

În timp ce agentul lua declaraţii de la victimă, scandalagiii au continuat actele de violenţă, spărgând geamurile casei bărbatului pe care tocmai îl bătuseră. Poliţistul a încercat să-i potolească, însă a fost şi el luat la bătaie de trei dintre aceştia.

Poliţistul a ajuns la spital cu un traumatism cranio-cerebral, mai multe coaste rupte şi o fractură de orbită, care a necesitat intervenţie chirurgicală destul de complicată la Clinica de Chirurgie Maxilo-Facială din Cluj-Napoca.

Bătăuşii l-au lăsat pe poliţist într-o baltă de sânge şi au dispărut, fiind prinşi în aceeaşi zi de către mascaţi. Ulterior fraţii Zinveliu Simion şi Andrei şi Varga Alin George au fost arestaţi preventiv.

 

De la scandal a pornit totul. La percheziţii sau găsit arme

Cum cei doi fraţiZinveliu erau deja în vizorul procurorilor care anchetau un dosar de contrabandă cu ţigări, chiar a două zi după bătaia administrată poliţistului, locuinţa părinţilor lor, unde de altfel şi ei locuiau, a fost percheziţionată. Anchetatorii nu au găsit nici probă care să îi inculpe pe Simion şi Andrei cu privire la contrabanda de ţigări, însă aveau să descopere cu totul altceva în podul casei – o ladă în care se aflau 4 arme de foc confecţionate artizanal, două tuburi de cartuş de vânătoare cu calibrul de 12 mm, 6 cartuşe cu calibrul de 9 mm, 4 cartuşe de start pentru armă neletală, un glonț de oţel, două tuburi de cartuş calibrul 7x57R, câteva ţevi metalice şi din PVC şi 3 coarbe de căprior cu 3 raze fiecare. În camera celor doi fraţi, anchetatorii mai aveau să descopere şi o lunetă marca Optima.

 

Anchetatorii au găsit şi cannabis! Alt dosar pe numele lor la DIICOT

Pe lângă toate acestea, au mai fost descoperite şi cinci boabe de cannabis, despre care procurorii au stabilit că au fost introduse pe teritoriul României de verişorul lui Simion şi Andrei – Zinveiul Gavril-Sorin, motiv pentru care au intrat pe fir şi procurorii DIICOT care instrumentează această cauză. Cum în vizor a intrat automat şi Zinveliu Gavril Sorin, oamenii legii au descoperit în aceeaşi zi că acesta deţinea ilegal la domiciliu o puşcă cu are comprimat, marca Mercury Criador de calibru 4,5 mm, pe care a introdus-o ilegal în ţară în 2013, după ce a achiziţionat-o din Germania, unde a lucrat o perioadă de timp.

pusca cu aer comprimat mercurz criador 1

„Producători” de arme. Au împuşcat iepuri şi ciori

Ancheta a relevat faptul că cele patru arme artizanale au fost confecţionate de fraţii Zinveliu Simion şi Andrei cu concursul vărului lor Zinveliu Gavril-Sorin.

„Din probele administrate a rezultat că armele letale cu destinaţia vânătoare descoperite la locuinţa suspecţilor Zinveliu Andrei şi Zinveliu Simion au fost confecţionate fără drept în localitatea Poienile Zagrei în perioada 2011 – 2013. Cele patru arme letale de vânătoare au fost purtate fără drept pe raza localităţii Poienile Zagrei în aceeaşi perioadă de către trei persoane, care le-au folosit pentru a executa ilegal trageri în fondul de vânătoare nr. 6 Zagra. Din cercetări s-a stabilit că pentru a executa trageri cu cele 4 arme letale în perioada 2011 – 2013 au fost procurate şi deţinute fără drept un număr de 20 de cartuşe cu alice pentru vânătoare.

De asemenea, din probele administrate în cauză a mai rezultat că în perioada 2013 – 2015 puşca cu aer comprimat din categoria armelor neletale supuse autorizării ridicată de organele de poliţie a fost purtată fără drept în diferite ocazii de către Zinveliu Gavril-Simion, Zinveliu Andrei şi Sinveliu Simion pentru efectuarea unor trageri fără drept şi comiterea unor acte de braconaj cinegetic, împrejurări în care au fost împuşcaţi 2 iepuri şi 5 ciori. (…)

S-a reţinut faptul că în perioada noiembrie 2011 – 07 aprilie 2015, inculpaţii Zinveliu Simion şi Zinveliu Andrei au deţinut, fără drept, la locuinţa lor din Poienile Zagrei un număr de 4 arme letale cu destinaţia vânătoare confecţionate artizanal. Practic la sfârşitul anului 2011 inculpaţii Zinveliu Andrei şi Zinveliu Simion (care sunt fraţi) au constituit împreună cu inculpatul Zinveliu Gavril Sorin (vărul lor) un grup infracţional organizat în scopul obţinerii prin orice mijloace ilicite a unor arme letale şi neletale şi a muniţiei aferente pe care să le folosească şa acţiuni de braconaj cinegetic şi tir sportiv. Grupul infracţional a acţionat în perioada 2011 – 2015, activitatea sa fiind întreruptă de organele de poliţie care au efectuat o percheziţie domiciliară la locuinţa inculpaţilor Zinveliu Andrei şi Zinveliu Simion, ocazie cu care au găsit cele 4 arme letale. În aceleaşi împrejurări suspectul Zinveliu Gavril (tatăl inculpatului Zinveliu Gavril-Sorin) a predat o puşcă cu aer comprimat din categoria armelor neletale supuse autorizării care îi aparţinea inculpatului menţionat.

Cele 4 arme letale cu destinaţia vânătoare au fost confecţionate, prin acte de cooperare materială de către inculpaţii Zinveliu Andrei, Zinveliu Simion şi Zinveliu Gavril-Sorin în perioada noiembrie 2011 – martie 2012. Membrii grupului au procurat în această perioadă şi 10 cartuşe de vânătoare calibrul 12 sustrase de către o persoană din localitatea Poienile Zagrei de la un vânător autorizat. După ce au confecţionat armele, inculpaţii Zinveliu Andrei, Zinveliu Simion şi Zinveliu Gavril-Sorin au tras cu acestea iniţial într-o ţintă amenajată pe suprafaţa unui arbore din pădurea amplasată pe hotarul satului Poienile Zagrei, după care au folosit armele pentru comiterea unor acte de braconaj cinegetic.

În condiţiile în care niciunul dintre cei trei nu deţinea permis de vânătoare şi nu avea eliberată autorizaţie de vânătoare, cei trei inculpaţi au comis în perioada 2011- 2013 mai multe acte de braconaj, unele consumate, altele rămase în faza de tentativă. (…)

În luna februarie 2013 inculpatul Zinveliu Gavril-Sorin a introdus fraudulos pe teritoriul României puşca cu aer comprimat predată organelor de poliţie de către tatăl său, precum şi 10 cartuşe de vânătoare calibru 12. Muniţia a fost folosită de inculpaţii Zinveliu Gavril-Sorin, Zinveliu Andrei şi Zinveliu Simion pentru a executa trageri cu armele letale artizanale confecţionate împreună în condiţiile descrise mai sus. Într-o asemenea împrejurare inculpatul Zinveliu Gavril-Sorin a fost rănit în zona feţei ca urmare a exploziei necontrolate a capsei unui cartuş, motiv pentru care armele artizanale au fost depozitate în podul locuinţei inculpaţilor Zinveliu Andrei şi Zinveliu Simion.

În schimb, în nenumărate ocazii, în perioada februarie 2013 – aprilie 2015, inculpatul Zinveliu Andrei, Zinveliu Simion şi Zinveliu Gavril-Sorin au tras circa 6.000 de proiectile metalice cu arma neletală introdusă ilegal în ţară (…). Aceştia au executat în grădina caselor unde locuiesc foc la ţintă asupra unor păsări din mediul silvatic (inclusiv ciori)”, arată procurorul Felix Coman în rechizitoriu.

Ancheta l-a vizat şi pe tatăl lui Gavril Sorin – Zinveliu Gavril – fiindcă avea ştiinţă de existenţa armei, însă în final procurorul Coman l-a scos de sub urmărire penală.

 

Alte două dosare, disjunse

Din acest dosar au fost disjunse alte două, care sunt instrumentate de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud. Unul dintre acestea este pe numele persoanei care a sustras primele 10 cartuşe de vânătoare de la o persoană autorizată, şi care întâmplător îi era şi rudă. Cel de-al doilea dosar figurează pe numele lui Zinveliu Gavril-Sorin care a sustras şi el 4 cartuşe de start pentru arma cu aer comprimat, de la o rudă de a sa, care lucra ca paznic de vânătoare .

 

Trăiau din subvenţii APIA şi o pensie de handicap a mamei

Cei care l-au bătut pe poliţist sunt Zinveliu Simion,Zinveliu Andrei şi Zinveliu Marius, minor la acea dată. Deşi pare greu de crezut, cei trei nu sunt cunoscuţi în zonă ca fiind indivizi periculoşi. Primarul comunei Zagra, Dumitru Buşcoiu, povestea în urmă în 2015 că familia Zinveliu este una amărâtă, formată din cei doi părinţi şi patru copii: trei băieţi şi o fată.

Niciunul dintre cei fraţii care l-au bătut pe poliţist nu lucrau în acel moment. Singurele venituri ale familiei erau pensia de handicap a mamei şi subvenţiile primite de la APIA pentru terenurile deţinute.

„Nu am avut probleme cu ei până acum. Nu au antecedente penale şi nu ştiu să fi făcut necazuri de genul acesta până acum, prin comună. E vorba despre o familie mai amărâtă, cu care nu am avut până acum probleme”, declara la acea vreme primarul Dumitru Buşcoiu.

Adolescentul de 15 ani, cercetat alături de fraţii săi a abandonat şcoala pe la vreo 13 ani. De altfel şi ceilalţi doi fraţi ai săi nu şi-au finalizat studiile, aceştia preferând să părăsească şcoala după ce au absolvit 8 clase.

 

Pentru scandal s-au ales cu alte două dosare penale! Condamnaţi cu suspendare

Pe lângă faptul că au Zinveliu Andrei şi Simion au fost judecaţi pentru ultraj şi condamnaţi la câte 3 ani cu suspendare, cei doi au fost inculpaţi şi într-un alt dosar având la bază violenţele exercitate asupra consăteanului lor înainte de a-l agresa pe poliţist. În acest dosar care a fost judecat de magistraţii de la Judecătoria Năsăud, a fost trimis în judecată şi Varga George Alin din acelaşi sat cu fraţii Zinveliu. Magistraţii năsăudeni l-au condamnat pe Zinveliu Andrei la un an de închisoare cu suspendare, pe Zinveliu Simion la doi ani şi două luni de închisoare cu suspendare, iar pe Varga George Alin la un an şi 6 luni de închisoare cu suspendare. Pentru că au fost condamnaţi cu suspendare, toţi trei urmau să execute câte 70 de zile de muncă în folosul comunităţii la Primăria Zagra.

Cei trei au fost nevoiţi să plătească consăteanului pe care l-au bătut daune morale în valoare de doar 5.000 de lei.

Sentinţa nu a fost definitivă şi a fost atacată în apel, atât de procurori, cât şi de Zinveliu Andrei. Acum dosarul se află pe rolul Curţii de Apel Cluj, iar pe 10 mai judecătorii au decis că vor pronunţa o sentinţă.

 

Evaluaţi pe „profil”

Tot din cauza condamnărilor cu suspendare fraţii Zinveliu trebui să se prezinte ori de câte ori sunt convocaţi în faţa consilierilor de probaţiune. La dosarul cauzei sunt depuse şi rapoarte de evaluare ale celor trei inculpaţi, deci inclusiv pentru Zinveliu Gavril Sorin, documente întocmite tot de consilieri de probaţiune.

Observaţiile consilierilor cu privire la comportamentul celor doi au fost depuse şi la dosarul în care Simion şi Andrei sunt judecaţi pentru nerespectarea armelor şi muniţiilor şi braconaj cinegetic.

Cu privire la Zinveliu Simion, din documentele respective reiese faptul că acesta obişnuia să îşi petreacă timpul liber în compania unor prieteni din localitate, dintre care unii cunoscuţi cu manifestări antisociale sau infracţionale de comportament, cu care petrecea de obicei la sfârşit de săptămână când mergeau în cluburi şi discoteci în Bistriţa, unde consumau de regulă băuturi alcoolice în cantităţi mari. Fire impulsivă, Simion îşi păstrează cu greu autocontrolul, mai ales atunci când este provocat, iar pe fondul consumului de alcool el devine şi mai agresiv. În faţa consilierilor de probaţiune acesta a susţinut faptul că experienţa arestului preventiv l-a făcut să îşi revizuiască comportamentul prin conştientizarea efectelor negative ale anturajului nepotrivit şi al consumului de alcool.  Se pare însă că realitatea nu este chiar aceasta întrucât în dosarul de probaţiune pentru infracţiunea de ultraj apar alte date, şi anume că Simion continuă să aibă o atitudine iresponsabilă, raportat la măsurile şi obligaţiile impuse de instanţă, precum şi la comportamentul lui în general. Acesta o lună la unul din termenele la care trebuia să se prezinte în faţa consilierului de probaţiune, fără să anunţe şi fără nici justificare, şi se pare că acesta fusese plecat în Franţa, dar fără să prezinte documente care să ateste acest fapt. De asemenea, nu a efectuat munca în folosul comunităţii impusă prin decizia instanţei şi nu îşi caută un loc de muncă stabil, „refuzând oferte de angajarecu contract în Bistriţa pe motiv că «nu merită să lucreze pentru 7-8 milioane de lei vechi/pe lună», preferând să lucreze în regim sezonier în domeniul construcţiilor, în ţară sau în Franţa şi să aloce sumele de bani astfel obţinute în general pentru procurarea divertismentului şi/sau a unor obiecte vestimentare”. În raport se arată în final că deşi desfăşoară anumite activităţi remunerate şi are parte de suportul familiei, în cazul lui Zinveliu Simion există factori care să accentueze dezvoltarea comportamentului agresiv, astfel că riscul de a comite noi fapte penale a fost cotat ca fiind unul mare.

Factori de risc există şi în cazul lui Andrei, care se luptă însă să ducă o viaţă normală. Acesta s-a mutat cu chirie în Bistriţa unde locuieşte cu actuala sa prietenă şi chiar o perioadă de timp a avut şi un loc de muncă. Cu toate acestea, consilierii de probaţiune care i-au întocmit evaluarea susţin că Andrei ar mai putea avea probleme din cauza capacităţii sale deficitare de a-şi evalua în termeni de costuri şi beneficii propriile acţiuni. Riscul de a comite noi fapte penale a fost cotat astfel ca fiind unul mediu-mare.

În ceea ce-l priveşte pe Zinveliu Gavril-Sorin, se pare că evoluţia acestuia ar fi cea mai bună, mai ales că acesta s-a şi căsătorit la finele anului trecut. Există o singură mare condiţie şi anume să aibă stabilitate materială şi afectivă.

1 COMENTARIU

  1. Pacat ca nu le-a tras politzaiul batut macar cate un glontz in c.ur fiecaruia… ! Asa este legea asta de ca.cat in Romania, ca politistii, mai bine accepta o bataie „sora cu moartea” de la go.z.eri, decat sa scoata pistolul din toc si sa le „arda ” cate una-n ga.oa.za acestor moci.cosi si nem.ernici … !
    Ar trebui ” aplicata ” aceiasi pedeapsa, pe care au aplicat-o ei politistului. Sa fie pusi ” mascatii ” ( politie sau jandarmerie), sa-i faca „sac de antrenament ” si sa le traga o mardeala tot… ” sora cu moartea ” tuturor … Asta … „bonus ” pe langa pedeapsa cu inchisoare , asa ca sa le „moaie ” coastele si apucaturile de ci.o.parlani salbatici .

LĂSAȚI UN MESAJ