Baronul Emil Radu Moldovan nu se lasă. Până nu dă toți banii județului inculpaților penali nu se va opri. Cel puțin așa rezultă din contractele atribuite societății Dimex 2000, care vin ”pe bandă rulantă” din partea baronului roșu. Este la al cincelea contract din cariera președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud atribuit societății deținută de Ioan Scurtu. Din care ultimele trei în doar patru luni. Așa se fac afacerile pe bandă rulantă.

 

Radu Moldovan, cunoscutul baron social-democrat din județul Bistrița-Năsăud, se pare că atribuie majoritate contractelor publice către aceleași societate favorită. De această dată vă dăm exemplul societății Dimex 2000, deținută de inculpatul Scurtu Ioan, care își așteaptă verdictul de la ICCJ într-un dosar de corupție. Cu toate acestea, el a câștigat în toată această perioadă mai multe contracte decât orice om cinstit și netrimis în judecată. De această dată Radu Moldovan a licitat un drum județean, 172, pe raza comunei Zagra, unde primarul, coicidența sau nu, a părăsit PDL pentru PSD. Oare să fie acest contract de drumuri o ”recompensă” oferită de către CJ BN și implicit de Radu Moldovan pentru trecerea primarilor în cadrul partidului de guvernământ?

Licitația intitulată ”lucrări de reabilitare Drum Județean 172 Zagra-Suplai” ar fi trebuit să coste 7,5 milioane de lei, după estimările celor de la CJ BN. Numai că cei de la Dimex 2000 Company au oferit mai puțin decât jumătate din această sumă, respectiv 4,7 milioane de lei. Vorbim aici de sume fără TVA și neadaptate la cifra de inflație de anul viitor, care ar putea ridica valoarea lucrărilor până la aproximativ 6 milioane de lei. Culmea este că proiectantul este Drum Proiect a mai câștigat și alte licitații derulate de către CJ BN pe perioada baronului Emil Radu Moldovan.

„Altă societatea care a beneficiat de procedura de atribuire directă acordată de către Emil Radu Moldovan este Drum Proiect din Bistrița, care a primit 65.500 de lei pentru modernizarea DJ 173”, arătam într-un articol de anul trecut.

 

Alte licitații ale penalilor

Ultima procedură câştigată de Dimex 2000 de la Primăria Năsăud a fost pe 8 august, în plin proces la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde Scurtu Ioan, patronul societăţii, este co-inculpat alături de fostul prim-procuror Veturia Moldovan, arătam anterior. Culmea este că precedenta licitaţie adjudecată de către Mircea Romocea din bugetul Primăriei Năsăud este de asemenea către Dimex 2000. Dimex 2000 şi-a adjudecat la acea procedură 74.998 lei pentru lucrările străzilor din urbe. Licitaţia a fost atribuită la începutul lunii iunie.

Inculpatul Ioan Scurtu, proprietarul societăţii Dimex 2000 Company, a câştigat în condiţii suspecte cinci licitaţii în doar 12 zile. Valoarea totală a proiectelor este de 19.408.612 lei, iar la majoritatea licitaţiilor s-au concurat doar pe ei înşişi, la unele dintre proceduri fiindu-le eliminată toată concurenţa din joc. Scurtu este trimis în judecată pentru fapte de corupţie alături de fostul prim-procuror Veturia Moldovan.

Comuna Rebrişoara a acordat un contract foarte bănos pentru firma Dimex 2000 Company. Contractul intitulat “servicii de proiectare faza PT+DE+DAAA, servicii de asistenţa tehnică din partea proiectantului pe perioada derulării lucrărilor şi execuţie de lucrări pentru proiectul ”Reabilitare drumuri forestiere Rebra Axial şi Scăricele, reabilitare drum forestier” a fost câştigat de către firma lui Ioan Scurtu pentru 6,1 milioane de lei.
Comuna Romuli  a acordat societăţii Dimex 2000 trei contracte în aceeaşi zi: 23 mai 2013. Firma a fost beneficiara unui noroc uluitor pentru că la două dintre proceduri a fost singura participantă, iar în cazul celui de-al treilea act au fost eliminate câte patru societăţi pentru ca să fie acelaşi câştigător. Acest caz de eliminare a competiţiei s-a petrecut la toate cele cinci loturi ale contractului intitulat “proiect integrat: alimentare cu apa şi canalizare, modernizare-renovare cămin cultural, construire grădiniţă şi reabilitare drum în comuna Romuli, judeţul Bistriţa Năsăud. Societatea Dimex 2000 Company şi-a adjudecat astfel toate loturile în valoare totală de 8,4 milioane de lei. Celelalte contracte sunt pentru “execuţie de lucrări suplimentare pentru proiectul: Proiect integrat: “Alimentare cu apa, Canalizare şi staţie de epurare, modernizare-renovare cămin cultural, construire grădiniţă şi reabilitare drum – Uliţa Poposala în comuna Romuli, judeţul Bistriţa Năsăud”, act evaluat la 427.609 lei. Societatea a avut singura ofertă depusă, respectiv cea câştigătoare. Un alt contract de achiziţie publică al cărui beneficiar a fost firma Dimex 2000 este cel intitulat ”execuţie de lucrări pentru proiectul: reabilitare drumuri forestiere în comuna Romuli.” Şi de această dată doar aceeaşi firmă “favorită” a participat la procedura de licitaţie, adjudecându-şi un fabulos contract de 5,9 milioane de lei.
Oraşul Năsăud este o altă autoritate publică locală care a acordat un contract de 74.998 lei pentru societatea Dimex 2000. Deşi surse ne-au declarat că lucrările de reparaţii curente de străzi au început de mai bine de o lună în oraşul năsăudean, achiziţia s-a semnat abia săptămâna trecută. De altfel, orăşenii sunt destul de nemulţumiţi de faptul că a început decopertarea creându-le numeroase probleme în trafic. Surse politice ne-au declarat că actualul primar al oraşului Năsăud, Mircea Romocea, este în relaţii bune cu inculpatul Ioan Scurtu, pe care l-ar fi ajutat în repetate rânduri chiar de dinainte de a intra în politică. După ce acesta a ajuns primar se pare că societatea Dimex 2000 a fost răsplătită cu diverse contracte din bugetul oraşului năsăudean ca un raport al bunei prietenii dintre cei doi oameni de afaceri.

Relaţia inculpaţilor cu Radu Moldovan
Firma Dimex 2000 Company a primit anterior printr-o licitaţie o lucrare care reprezintă construcţia unui pod pe DJ 173 B, acordată de Emil Radu Moldovan. În cadrul procedurii au participat şapte societăţi, iar deşi oficialii CJ se aşteptau să cheltuiască 650.000 de lei, cea mai scăzută ofertă a fost a firmei deţinute de Scurtu Ioan şi Scurtu Neluţa Lucreţia, arătam într-un articol anterior. Scurtu Ioan mai deţine şi societatea Dimex SRL, care a fost închisă în ultimii ani, adică nu a declarat nici o cifra de afaceri. Societatea se declară neplătitor de TVA, însă datoriile se ridică la suma de 27.000 de lei, iar profitul negativ tot în jurul aceleiaşi valori se învârte. Cei doi asociaţi mai au o societate, Jovial Delice, care are ca domeniul de activitate restaurantele. Suntem curioşi ce fel de restaurante pot fi dacă a avut în 2011 o cifră de afaceri de 8.315 lei, ceea ce reprezintă vânzări de 22 de lei în fiecare zi, cam cât patru cafele. Asta fără să mai punem că din acei bani ar trebui plătiţi angajaţii. Din câte se poate observa, o asemenea firmă ar putea avea un restaurant doar dacă ar beneficia de sprijinului Finanţelor bistriţene, iar Garda Financiară ar uita să îi controleze pentru o perioadă lunga de timp.

Ioan Scurtu (centru) mai mic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.