5 milioane de lei. Aceasta este suma de bani pe care a primit-o Bistrita-Nasaud din Fondurile guvernamentale alocate in baza Ordonantei 7/2006. Cea mai mare suma de bani a primit-o Olimpiu Neamt, primarul liberal al comunei Livezile, fiind vorba de 490 de mii de lei.

Guvernul Romaniei a alocat la inceputul saptamanii suma de 126,7 milioane de lei pe componenta baze sportive. Potrivit unui comunicat primit din partea biroului de presa al Guvernului Boc, suma respectiva de bani ar fi fost impartita astfel:
 
 31% catre administratii PSD+PC
 28% catre administratii PNL
 27% catre administratii PDL
 9% catre administratii UDMR
 5% catre administratiile care apartin altor formatiuni.
 
Pentru componenta infrastructura, cei 259,3 milioane de lei, au fost alocati in felul urmator:
 37% catre administratii PDL
 27% catre administratii PSD+PC
 16% catre administratii PNL
 14% catre administratii UDMR
 6% catre administratiile care apartin altor formatiuni
 
“Subliniem ca alocarea sumelor potrivit acestui Program guvernamental s-a facut in fiecare an, in functie de evolutia si stadiul investitiilor si in baza cererilor de finantare depuse de autoritatile locale, potrivit legii”, se arata in comunicatul respective.
De la debutul programului au fost finantate 2500 proiecte in valoare de aproximativ 3,5 miliarde de lei, iar 600 au fost finalizate si puse in functiune. In 2009 si 2010 au fost alocati aproximativ 1,5 miliarde de lei pentru acest program, restul de 2 miliarde fiind alocati din 2006 pana in 2009.
Fondurile alocate proiectelor potrivit OUG 7/2006 au fost prevazute in fiecare an in Legea Bugetului de Stat – inclusiv in anul 2011 – si nu se suporta din Fondul de Rezerva Bugetara la dispozitia Guvernului.
 
Programul de dezvoltare a infrastructurii din spatiul rural a demarat in 2006, valoarea lui fiind, pana in 2012, de 4 miliarde de lei pentru partea de infrastructura (ce cuprinde retele de apa, canal, retele de distributie apa, poduri, podete, platforme menajere) si de 525 de milioane de lei pentru componenta „Baze sportive in mediul rural”.
5 milioane de lei pentru BN!!!
Potrivit deciziei Guvernului privind alocarea de fonduri pentru constructia, reabilitarea sau amenajarea de baze sportive, judetul Bistrita-Nasaud va primi suma de peste cinci milioane de lei.
Cea mai mare suma, 490.000 de lei, a fost alocata comunei Livezile, condusa de Olimpiu Neamt (PNL), dar care se afla in Colegiul nr. 1, care a trimis in Parlament doi reprezentanti ai PDL, pe ministrul Muncii, Ioan Botis, si pe senatorul Ioan Sbirciu.
 
De altfel, si primarul comunei Livezile, Olimpiu Neamt, este intr-o relatie tensionata cu PNL, el fiind in razboi deschis cu liderii liberali bistriteni, in special cu deputatul Ioan Tintean. De altfel, exista semnale clare ca PNL va “merge” pe mana fostului viceprimar Traian Simionca la alegerile locale din 2012, Neamt urmand sa candideze din partea PDL.  
Din cele 13 primarii care au primit bani de la Guvern, sase sunt conduse de primari PSD – Bistrita, Josenii Bargaului, Lesu, Feldru, Ciceu Mihaiesti si Parva, patru sunt conduse de primari PNL – Livezile, Spermezeu, Romuli si Mariselu, iar trei au in fruntea lor primari PDL – Cetate, Maieru si Budacu de Jos.
Cum s-au impartit banii in Transilvania ???
In privinta judetul Bihor, suma primita se ridica tot la 5 milioane de lei, banii fiind alocati pentru  finantarea programului de dezvoltare a infrastructurii unor baze sportive din mediul rural. Purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean Bihor, Mircea Jacan, a declarat  ca banii vor merge direct la primarii, cu destinatiile specificate.
Cei mai multi bani, 471.000 de lei, au fost repartizati comunei Bors, pentru construirea unei baze sportive multifunctionale in satul Santion.
"Proiectul cuprinde si un teren de minifotbal, cu iarba artificiala, plus o cladire destul de mare, care va contine vestiar pentru sportivi si pentru antrenor. Proiectul a inceput anul trecut, este deja in executie si sper ca anul acesta il vom termina. El va deservi, practic, toti locuitorii comunei, peste 4.000 de oameni", a declarat primarul Batori Geza.
Pe locul al doilea in ceea ce priveste repartizarea fondurilor se afla comuna Popesti, condusa de un primar PSD, cu 469.000 de lei, si comuna Tetchea, condusa tot de un primar PSD, care a primit 465.000 de lei.
 
In judetul Mures au fost trimise peste 16 milioane de lei de la Guvern pentru realizarea unor investitii in infrastructura, suma alocata fiind cea mai mare dintre judetele Transilvaniei, iar cea mai mare parte a acesteia – 1,3 milioane de lei – revine proiectului de amenajarea a unui depozit de deseuri.
 
Cea mai mare suma alocata judetelor din Transilvania a revenit judetului Mures, potrivit Hotararii de Guvern aparute, luni, in Monitorul Oficial. Astfel, judetului i s-au alocat 16,4 milioane de lei pentru proiecte de infrastructura, iar majoritatea localitatilor din Mures care au primit fonduri sunt conduse de primari UDMR. Din aceasta suma, cea mai mare parte revine proiectului de infiintare a unei platforme pentru depozitarea temporara a deseurilor din sapte localitati, la Balauseri, in valoare de 1,3 de milioane de lei.
 
"Acest depozit ecologic face parte din strategia judetului in domeniul deseurilor. E vorba de o statie de transfer care va intra in strategia mare de management al deseurilor din judet", a declarat  presedintele Consiliului Judetean Mures, Lokodi Edita Emoke.
 
Ea a spus ca apreciaza alocarea unor sume importante pentru investitii in judet, mai ales ca anul trecut banii primiti pentru acest program au fost foarte putini.
 
"Anul trecut, am primit fonduri foarte putine. Mai avem lucrari neplatite, avem lucrari in continuare, unde nu putem din alte fonduri sa finantam", a spus Lokodi.
 
Intre investitiile din Mures pentru care se aloca sume importante se numara cea de la Chibed, unde pentru sistemul de canalizare-epurare s-au alocat 1,1 milioane de lei, cea de la Dumbravioara, din comuna Ernei (un milion de lei pentru sistemul de canalizare si statia de epurare) si cea de la Peris, din comuna Gornesti (1,050 de milioane de lei pentru canalizare).
 
Potrivit hotararii Guvernului, judetul Maramures a primit peste 10 milioane de lei pentru lucrari de infrastructura, suma cea mai mare fiind alocata pentru reteaua de canalizare din localitatea Dragomiresti (2.311.000 de lei). O suma apropiata (2.154.000 de lei) a fost alocata pentru reteaua de canalizare din Salistea de Sus, iar a treia investitie ca valoare din judetul Maramures este in alimentarea cu apa potabila a comunei Desesti (1.722.000 de lei).
 
Judetul Harghita a primit suma de 9,4 milioane de lei, la repartizarea pe proiecte a sumelor din TVA pentru finantarea programelor de dezvoltare a infrastructurii.
 
Comuna Madaras a primit cea mai mare suma, de 1,4 milioane de lei, pentru finalizarea proiectului "Canalizare menajera si statie de epurare".
Primarul comunei Madaras, Biro Laszlo (UDMR), a declarat ca proiectul a fost inceput in baza Ordonantei de Guvern nr.7 in 2005, in anul 2006 in comuna au ajuns banii necesari studiilor de fezabilitate, dupa care finantarea a fost sistata pana in 2008, cand s-au alocat proiectului aproximativ 500.000 de lei.
 
Potrivit sursei citate, anul trecut s-a reusit realizarea proiectului in proportie de 25-30 la suta.
"Suma de 1.447.000 de lei care ne-a fost alocata acum prin HG ne ajunge pentru finalizarea sistemului de retea si pentru o parte din statia de epurare, care nu va fi doar a comunei, asa cum prevedea proiectul initial, ci a microregiunii Ciucul de Sus", a precizat Biro Laszlo.
 
El a spus ca proiectul trebuia terminat in 2008, dar ca, din cauza crizei economice, a fost amanat pana in cursul acestui an.
 
Urmatoarea comuna, in ordinea descrescatoare a sumelor alocate, este Feliceni, care a primit 1,1 milioane de lei pentru proiectul "Retea de canalizare menajera".
 
Sume de 700.000 de lei au fost alocate si comunelor Carta si Tomesti, pentru realizarea sistemelor de canalizare menajera.
In ceea ce priveste bazele sportive, Muresului i s-au repartizat 4,5 milioane de lei, cele mai mari sume fiind alocate pentru reabilitarea bazei sportive din Batos, satul Dedrad (391.000 de lei) si a celei de la Deda (349.000 de lei).
Prin aceeasi HG, judetului Sibiu i-a fost alocata suma de 3.894.000 de lei pentru constructia de baze sportive in zece localitati.
 
"Este un lucru foarte bun ca s-a adoptat aceasta HG si ca judetul Sibiu este unul dintre judetele cu cele mai mari sume alocate. Orice ban este binevenit. E bine ca se pot face constructii sportive pentru populatie, sportul fiind extrem de important, pentru ca revigoreaza organismul. La atata stres cat se acumuleaza in zilele noastre sportul este necesar pentru organism, ca ofera o refulare", a declarat vicepresedintele CJ Sibiu Constantin Sovaiala.
 
Cea mai mare suma alocata judetului Sibiu – 469.000 de lei – este repartizata orasului Avrig, unde se va contrui un stadion.
Potrivit primarului localitatii Avrig, Arnold Klingeis, licitatia pentru construirea acesei baze sportive a avut deja loc, marti urmand sa se predea constructorului amplasamentul pentru constructia stadionului.
 
Potrivit reprezentantilor Primariei Avrig, in localitate se vor construi un teren de fotbal, o pista de atletism cu doua culoare de alergare, o pista pentru sarituri in lungime cu groapa de nisip, vestiare, tribune si alte anexe.
 
In judetul Sibiu, prin banii alocati de catre Guvern se vor construi baze sportive in localitatile Apoldu de Jos, Avrig, Biertan, Dumbraveni, Gura Raului, Laslea, Rasinari, Sadu, Saliste si Seica Mare.
Intre judetele Transilvaniei unde au fost alocati bani de catre Guvern se mai numara Alba, cu 8,297 milioane de lei pentru infrastructura si 1,743 milioane lei pentru baze sportive, Arad, cu 5,551 milioane de lei pentru infrastructura si 1,487 milioane lei pentru baze sportive, Brasov, cu 3,227 de milioane de lei pentru infrastructura si 4,631 milioane de lei, Cluj, cu 6,957 milioane de lei pentru infrastructura si 3,457 milioane de lei pentru baze sportive, Covasna, cu 10,015 milioane lei pentru infrastructura si 2,015 pentru baze sportive, Harghita, cu 9,496 milioane de lei pentru infrastructura si 3,027 de lei pentru baze sportive, Hunedoara, cu 6,117 milioane de lei pentru infrastructura si 1,618 milioane de lei pentru baze sportive.
Ce zice Guvernul?
Guvernul sustine ca fondurile alocate pentru lucrari de infrastructura nu au fost acordate pe criterii politice, ci in functie de stadiul investitiilor in derulare, si isi exemplifica afirmatia prin banii distribuiti pe componenta "baze sportive", nu si pe programul de dezvoltare a infrastructurii.
"Fondurile guvernamentale alocate in baza Ordonantei 7/2006 nu au fost acordate pe criterii politice, ci in functie de stadiul investitiilor aflate in derulare, in baza cererilor de finantare depuse in cadrul Programului de dezvoltare a infrastructurii din spatiul rural, de catre autoritatile publice locale", sustine Guvernul intr-un comunicat.
Executivul isi exemplifica afirmatia prin faptul ca, din punct de vedere statistic, fondurile alocate pentru "componenta baze sportive" a Programului de dezvoltare a infrastructurii din spatiul rural au fost distribuite in proportie de 31% catre administratii PSD+PC, 28% catre administratii PNL, 27% catre administratii PDL, 9% catre administratii UDMR si 6% catre administratiile care apartin altor formatiuni.
 
In comunicatul Guvernului nu se face referire si la a doua componenta a programului, destinate lucrarilor de infrastructura, unde fondurile au fost alocate preponderent primariilor conduse de PDL.
Guvernul mai arata ca alocarea sumelor potrivit acestui program guvernamental s-a efectuat in fiecare an, in functie de evolutia si stadiul investitiilor si in baza cererilor de finantare depuse de autoritatile locale.
 
De la debutul programului au fost finantate 2.500 proiecte in valoare de aproximativ 3,5 miliarde de lei, iar 600 au fost finalizate si puse in functiune. In 2009 si 2010 au fost alocati aproximativ 1,5 miliarde de lei pentru acest program, restul de doua miliarde fiind alocati din 2006 pana in 2009.
Intr-un comunicat transmis in toamna anului trecut, Guvernul anunta ca proiectele declarate eligibile de la inceputul Programului de dezvoltare a infrastructurii rurale si pana la acea data au fost finantate cu 2,94 miliarde lei si admitea ca primariile PDL au primit cei mai multi bani, in suma de 909,7 milioane lei, reprezentand 30,9% din total.
 
Astfel de hotarari au mai fost aprobate de Guvern atat in 2010, cat si pe parcursul anului 2009, cand sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale au fost suplimentate din Fondul de rezerva bugetara, iar banii au fost alocati mai multor primarii, preponderent de la PDL, pentru finantarea unor cheltuieli curente si de capital.
Un studiu prezentat in luna iunie anul trecut de catre Institutul pentru Politici Publice a indicat ca peste 70% dintre primarii care au obtinut in 2009 bani din Fondul de rezerva al Guvernului apartin PDL.
Alin Cordos

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.