Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud intenţionează să cheltuiască nu mai puţin de cinci miliarde de lei vechi pentru mansardarea clădirii în care funcţionează instituţia.

Teoretic, este vorba despre o mansardă, însă nu pare a fi astfel în realitate, întrucât preşedintele CJ BN, Radu Moldovan, spune că de fapt ar fi vorba despre o recompartimentare a unor spaţii din clădirea administrativă, aflate la mansardă pentru birourile în care va funcţiona Autoritatea Judeţeană de Transporturi.

 

 

 

Un nou proiect a apărut pe lista de cheltuieli a Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, mansardarea clădirii în care funcţionează administraţia judeţeană, pentru care vor fi cheltuiţi nu mai puţin de cinci miliarde lei vechi (500.000 lei), plus alte câteva sute de milioane pentru întocmirea documentaţiei. Pentru a fi posibil acest lucru, s-au tăiat sume de bani de la alte capitole, pe motiv că nu se va reuşi cheltuirea lor până la finele anului.

Consilierii democrat-liberali au solicitat însă ca banii să fie realocaţi spre reabilitarea unor drumuri judeţene, considerând că de acestea beneficiază toţi locuitorii judeţului.

 

Uite banu’, nu e banu’

 

Pentru a fi dus la îndeplinire acest proiect, conducerea CJ BN a tăiat bani la rectificarea de buget de la alte două proiecte – reabilitarea a două săli ale Cinematografului Dacia şi reabilitarea unui imobil de pe str. Alexandru Odobescu, în care ar trebui să fie mutat Serviciul pentru Evidenţa Populaţiei Bistriţa-Năsăud.

„Am luat dintr-o parte şi am mutat în alta la această rectificare, pentru că datorită procedurilor, există riscul ca banii prinşi la începutul anului în proiectul de buget pentru edificarea celor două sedii, investiţii noi, respectiv sediul Direcţiei Judeţene pentru Evidenţa Populaţiei şi modernizarea şi crearea Centrului Multicultural în Cinematograful Dacia, exista riscul să nu putem folosi sumele respective şi atunci le-am redirecţionat către investiţii în derulare. La amenajare, recompartimentare, mansardare sau cum vreţi să o numiţi este o mică greşeală care s-a produs de către Direcţia economică. Nu e vorba de o mansardare. În urma concursului desfăşurat în urmă cu aproximativ două luni pentru unitatea de proiecte avem patru colegi noi, de asemenea Serviciul Judeţean de Transport care funcţionează într-un spaţiu al primăriei (n. r. – Primăria Bistriţa) care nu oferă condiţii pentru desfăşurarea activităţii acestui serviciu, în Piaţa Mică. În urma unei analize am luat decizia ca la etajul trei, în mansarda existentă, prin compartimentarea cu materiale uşoare să mai creăm câteva spaţii pentru a putea oferi condiţii de muncă noilor colegi şi pentru a-i putea aduce şi pe cei din Piaţa Mică”, a explicat preşedintele CJ BN, Radu Moldovan.

Pe lângă cei cinci miliarde de lei vechi alocaţi compartimentării spaţiului existent la mansarda Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud a alocat alţi 280 milioane lei vechi pentru elaborarea documentaţiei în vederea începerii procedurii de achiziţie a serviciului de proiectare.

 

Proiecte în stadii mai avansate

 

Trebuie spus însă că acest obiectiv pentru care Consiliul Judeţean a alocat suma de cinci miliarde, respectiv amenajarea mansardei în vederea înfiinţării unor spaţii de birouri, nu a fost cuprins în proiectul de buget aprobat în primăvara acestui an. În plus nu se cunoaşte nici ce suprafaţă are spaţiul care va fi reamenajat.

În schimb, cele două proiecte de la care s-au tăiat banii la rectificarea de buget care a avut loc săptămâna trecută, se află într-un anumit stadiu. Astfel, pentru reabilitarea imobilului de pe str. Alexandru Odobescu în care administraţia judeţeană intenţionează să mute cândva Serviciul Judeţean pentru Evidenţa Populaţiei, au fost cheltuiţi deja peste 650 milioane lei vechi (aproximativ 15.200 euro) pentru întocmirea proiectului tehnic. În şedinţa ordinară a CJ BN din luna iulie, consilierii judeţeni au adoptat proiectul care vizează aprobarea studiului de fezabilitate şi ai indicatorilor tehnico-economici pentru reabilitarea şi extinderea imobilului ce va găzdui Serviciul Public Comunitar pentru Evidenţa Persoanelor. Durata propusă pentru realizarea investiţiei este de 18 luni. Cu toate acestea, de la acest obiectiv au fost tăiaţi opt miliarde de lei vechi.

În ceea ce priveşte reabilitarea a două săli a Cinematografului Dacia pentru transformarea într-un centru multicultural, acestui proiect i-au fost alocaţi de la bugetul judeţului nu mai puţin de 13,2 miliarde lei vechi şi până nu demult se preconiza ca lucrările de execuţie să înceapă în această toamnă. De la acest proiect, conducerea CJ BN a considerat că este oportun să taie şase miliarde lei vechi.

 

Buget al risipei

 

„Este un buget al risipei şi nu pot să nu mă întreb care a fost motivul pentru care colegii mei din opoziţie să accepte o atare variantă. Am avut două capitole importante: capitolul care ţine de autorităţile executive – sănătate, cultură -, şi capitolul care ţine de dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii judeţene. La capitolul Autorităţi executive, iniţiatorul, respectiv preşedintele Consiliului Judeţean a propus diminuarea cu 900.000 lei (n. r. – 9 miliarde lei vechi). S-au luat de la reabilitare sala Dacia 600.000 lei (6 miliarde lei vechi), 800.000 lei (8 miliarde lei vechi) de la reabilitarea clădirii de pe Odobescu şi în loc ca aceşti bani să fie orientaţi spre dezvoltarea infrastructurii judeţene, în special pe drumurile judeţene care arată aşa cum arată, s-a preferat să se aloce suma de 500.000 lei (5 miliarde lei vechi) pentru obiectivul mansardare clădire Consiliu Judeţean”, a declarat pentru redactorul Gazetei de Bistriţa, consilierul judeţean democrat-liberal Monica Săsărman.

„Este un obiectiv nou, acest obiectiv nu l-am avut niciodată spre aprobare când a fost întocmit bugetul. Nu avem un proiect, nu avem nicio documentaţie. Mai mult decât atât nu avem niciun studiu de fezabilitate ca să vedem dacă acel obiectiv pentru care se cere suma de 500.000 lei, se ridică la valoarea respectivă”, a mai spus Monica Săsărman.

Ea a mai adăugat că dacă tot nu se puteau cheltui banii alocaţi pentru Cinematograful Dacia şi reabilitarea clădirii de pe Odobescu până la finele acestui an, atunci i s-ar fi părut oportun ca sumele respective să fie redirecţionate spre drumurile judeţene, mai precis DJ 172, porţiunea care traversează Zagra – Suplai.

 

Liana Mureşan

redactie@gazetadebistrita.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.