Circa 14.000 de vârstnici din Bistriţa – Năsăud primesc la ora actuală o pensie de 350 de lei, sumă ce rămâne neatinsă de reducerile anunţate de Guvernul Boc. La mijloc sunt cei cu pensii medii de circa 650 de lei, care vor rămâne cu doar 563 de lei, în urma diminuării cu 15%.
La pol opus, 18 pensionari din judeţ sunt încadraţi pe legile speciale şi primesc lunar sume babane care depăşesc chiar şi 100 de milioane de lei vechi. Pentru aceste persoane se fac deocamdată doar simulări de micşorare a veniturilor, dar nimic concret.

La ora actuală, în Bistriţa –Năsăud mai sunt oameni care primesc lunar o sumă de 7 sau 10 lei, bani care nu reprezintă pensia, ci indemnizaţia după urmaş, în baza unor legi speciale.
Apoi, peste 14.000 de persoane de vârsta a treia au o pensie de 350 de lei, aici intrând şi persoanele cu pensie din agricultură. Urmează apoi cei cu pensii medii de 650 de lei, care vor rămâne în mână numai 563 de lei, după punerea în aplicare a măsurilor de austeritate aprobate de Guvern. Pensia cea mai mare acordată în baza Legii 19/2009, legea pensiilor, ajunge în judeţul nostru la 3.700 de lei, adică 37 de milioane de lei vechi, existând în prezent aproximativ 40 de persoane care beneficiază de astfel de pensii consistente.
În baza legilor speciale, în Bistriţa – Năsăud mai sunt şi 18 persoane care primesc pensii exorbitante, precum foşti deputaţi, senatori sau magistraţi, cea mai mare pensie ajungând aici la 11.405 lei.

Cu şapte lei pe lună

Potrivit directorului coordonator al Casei Judeţene de Pensii Bistriţa – Năsăud (CJP BN), Ioan Fechete, în judeţul nostru există mii de persoane care beneficiază de indemnizaţii acordate în baza anumitor legi speciale. Aceste indemnizaţii pot fi chiar şi de 5 lei pe lună, iar persoana respectivă să nu beneficieze şi de pensie sau de alte venituri. „Deci, e Legea 309… Este vorba aici de urmaşii, respectiv soţiile celor care au făcut armată la muncă într-o anumită perioadă, spre exemplu în anii ’50 – ’61. Acestor persoane este stabilit prin lege o anumită sumă, în funcţie de numărul de luni pe care respectivul le-a lucrat. Sunt unii care au făcut, de exemplu, numai o lună sau două la muncă, şi atunci sigur că este stabilit, ştiu eu, 15 lei, iar urmaşii primesc pe jumătate, şi sigur că de acolo apar 3 lei, 5 lei sau 7 lei pentru că persoana în cauză nu a făcut decât o lună la muncă, să zicem.
Sunt pe alte legi speciale, tot aşa, pe Legea 189 de exemplu, deportaţi şi aşa mai departe, unde şi acolo este o indemnizaţie fixă, în funcţie de perioada în care a fost persecutat tehnic, au trebuit să plece din Ardeal în altă parte, şi în funcţie de numărul de luni cât au stat, urmaşii iarăşi primesc pe jumătate. De acolo apar şi confuziile acestea între pensie şi indemnizaţie. Cea mai mică indemnizaţie din judeţul nostru cred că este de 7 lei, s-ar putea să fie cea de urmaş ”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Ioan Fechete.
Potrivit datelor înregistrate la CJP BN, la ora actuală, în Bistriţa –Năsăud mai sunt unii pensionari care nu au alt venit pe lângă această indemnizaţie de …7 lei. O statistică exactă a acestor indemnizaţii nu există însă, deoarece ele sunt în număr foarte mare, pe mai multe legi. „Nu pot să mă pronunţ câte astfel de indemnizaţii avem în judeţ, pentru că nu le urmăreşte nimeni, mai ales că sunt şi cu pensie, alte sunt fără pensie… Mai sunt situaţii unde oamenii iau doar indemnizaţia aceasta de 7 lei şi atât. Pe toate cele patru legi speciale, practic indemnizaţiile acestea sunt cu miile”, a adăugat Ioan Fechete.

Peste 14.000 de bistriţeni au o pensie de 350 de lei

În Bistriţa – Năsăud există peste 55.000 de pensionari la stat. Dintre aceştia aproape 14.000 au pensie de 350 de lei, adică 3,5 milioane de lei vechi, fiind cea mică pensie înregistrată la ora actuală. Valoarea pensiei a fost obţinută de beneficiari în funcţie de punctajul pe care l-au realizat. Astfel, circa 9.000 de pensionari, care au muncit la stat, primesc o pensie de 350 de lei, iar alţi 5.000 primesc aceeaşi sumă, fiind pensie din agricultură.
După cei cu pensiile mici, urmează câteva zeci de mii de persoane care primesc o pensie a cărei valoare este cu ceva mai mare decât pensia minimă, dar mai mică de 3.000 de lei.

Aproape 40 de persoane au o pensie de peste 3.000 de lei

În baza Legii 19, cea mai mare pensie din judeţul Bistriţa-Năsăud ajunge la 3.700 de lei, respectiv 37 de milioane de lei vechi. Numărul persoanelor care primesc o pensie între 3.000 şi 3.700 de lei ajunge în prezent la 39. În această categorie se încadrează în special foştii patroni care timp 15 – 20 de ani au avut un salariu foarte mare şi au obţinut un punctaj bun. „Alte categorii nu prea sunt aici, decât dintre aceste persoane care au avut salarii foarte mari, precum patronii, pentru că şi la cel mai al naibii bugetar nu îi iese o pensie mai mare de 20 de milioane de lei vechi”, susţine directorul coordonator al CJP BN, Ioan Fechete.

Fost magistrat – peste 114 milioane de lei vechi!

Potrivit datelor centralizate de Casa Judeţeană de Pensii Bistriţa –Năsăud, în baza unor legi speciale 18 persoane beneficiază de pensii foarte mari între, cuprinse între 3.000 şi 11.405 lei.
Este vorba de cinci foşti parlamentari, judecători, procurori, angajaţi ai Curţii de Conturi, dar şi doi aviatori, oameni care primesc pensii foarte mari plătite prin Casa Judeţeană de Pensii.
Cea mai mare pensie în baza acestor legi speciale ajunge la 11. 405 lei, adică peste 114 milioane de lei vechi şi intră în buzunarul unui fost magistrat. Cea mai mică pensie din această categorie în jurul lui 3.000 de lei lunar, şi este încasată de foşti grefieri. „La aceste pensii se ia în calcul practic, la unii, 80% din venitul ultimei luni înainte de pensionare, la alţii, venitul ultimelor trei sau chiar venitul din ultimul an. Şi lor, pe contribuţia pe care au plătit-o, li se dă de la bugetul asigurărilor sociale, deci pe Legea 19, iar diferenţa li se dă de la bugetul de stat. Şi lor le iese aşa o pensie mare, cum este cea de peste 110 milioane de lei vechi”, explică directorul Ioan Fechete.

La unii decapitare, la alţii doar simulare !

În urma măsurilor luate de Guvernul României, privind reducerea fondului de pensii, cei 350 de lei luaţi lunar de peste 14.000 de pensionari din Bistriţa –Năsăud, rămân neatinşi. Pensia medie de la stat care variază în jurul sumei de 650 de lei va fi afectată de reducerea cu 15%. Astfel, mii de pensionari din judeţul nostru vor rămâne cu o pensie de doar 563 de lei. Aceeaşi diminuare cu 15 procente va fi şi în cazul pensiilor mari, unde un pensionar cu 3.700 de lei va rămâne cu suma de 3.145 de lei, reducere care va afecta prea puţin buzunarul acestui tip de beneficiar. Apoi, în cazul celor 18 persoane din judeţul nostru care au pensii „babane” nu se aplică deocamdată nici o reducere, dar s-a făcut totuşi… o simulare.
„Pe legile speciale s-a făcut recent o simulare, în sensul de a se vedea ce ar ieşi numai pe Legea 19, după contribuţia pe care au avut-o aceste persoane. Pentru că este posibil, nu ştiu, depinde cum va ieşi legea, ca la aceste persoane să le dea partea de contribuţie, să le dea şi diferenţa, şi să le impoziteze cu 90% sau cu nu ştiu cât. Nu pot să spun concret cât le-a ieşit în urma simulării, dar în orice caz este puţin”, a conchis directorul CJP BN, Ioan Fechete.
Reducerea pensiilor cu 15% face parte din măsurile de austeritate aprobate recent de Guvernul României. Diminuarea pensiilor a intrat în vigoare la data de 1 iunie şi va fi aplicată până pe 31 decembrie 2010.

Iulia Stupinean

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.