Senatul a adoptat miercuri, 27 mai, un proiect de lege prin care a eliminat din legislația actuală articolele care reglementează bacșișul și care stabilesc impozitarea acestuia.

Dintre cele două maăuri, cea care va intra în vigoare este HG nr. 367/2015, deoarece aceasta a fost deja publicată în Monitorul Oficial, iar în cuprinsul ei se menționează că se va aplica din 1 iunie.

Bacșișul care rămâne la dispoziția operatorului economic, respectiv nu se distribuie salariaților, va fi supus din 1 iunie cotei standard de TVA de 24%, în cazul operatorilor economici înregistrați în scopuri de TVA, se menționează în HG nr. 367/2015. Dacă bacșișul se acordă salariaților, veniturile obținute de persoanele fizice sub formă de bacșiș reprezintă venituri identificate ca fiind impozabile și intră în categoria veniturilor din alte surse.

Bacșișul reprezintă orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, precum și restul dat de vânzător clientului și nepreluat de acesta, se menționează în OUG nr. 8/2015.

Acesta se justifică prin datele înscrise în documentele emise cu aparate de marcat electronice și se evidențiază pe un bon fiscal distinct.

De asemenea, firmele stabilesc printr-un regulament de ordine interioară dacă banii proveniți din bacșiș rămân la dispoziția lor sau sunt distribuiți angajaților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.