Octavian Haragos: „PSD are o problema, sa faca din doi poli de putere – unul singur”.

# În viziunea profesorului de stiinte politice, desemnarea candidatului PD la Primaria Oradea se va face cu aprobarea lui Basescu.

# „Cel mai vizibil perdant de pe urma motiunii este PSD-ul care trebuie sa-si asume acest esec politic, dar stim ca nimeni nu îsi asuma esecul, am vazut si cu ocazia referendumului”.

# „O buna parte din aceste majorari de pensii nu se va duce la cei care au nevoie, care traiesc cu o pensie mizera”.

Gazeta: Cum apreciati rezultatele motiunii de cenzura din punctul de vedere al consecintelor pe care le-a produs în sânul partidelor politice?

Octavian Haragos: Cred ca toate partidele care au fost implicate în votarea motiunii de cenzura au avut parte de un esec. Toate au avut de pierdut, mai putin PRM-ul. România Mare a iesit cumva cu basma curata. A reusit sa se pozitioneze într-un fel abil. Eram în masina când am ascultat discursul lui Corneliu Vadim Tudor si am fost uluit de doza de rationament din acesta. Un discurs condimentat cu picanteriile de rigoare care îl caracterizeaza pe Vadim. Nu stiu cât de mult a câstigat România, asa cum spunea Calin Popescu Tariceanu, pentru ca avem un guvern minoritar care a pierdut si sprijinul PSD-ului. Nu cred ca PSD va mai acorda sprijin acestui guvern. Actualul executiv va avea zile tulburi în aceste conditii. Cred ca vom fi martorii unor schimbari pe scena politica, aliante, tatonari… Cel mai vizibil perdant de pe urma motiunii este PSD-ul, care a fost si initiatorul. PSD trebuie sa-si asume acest esec politic, dar stim ca nimeni nu îsi asuma esecul, am vazut si cu ocazia referendumului. Cu aceasta ocazie s-au polarizat doua tabere în PSD care îsi vor arunca cartoful fierbinte între ele.

Gazeta: Ce va placut în discursul lui Corneliu Vadim Tudor?

Octavian Haragos: Vadim a spus urmatorul lucru. Între firul de par de care se sustine guvernul Tariceanu si firul de par al lui Basescu, prefer firul de par al lui Tariceanu. În aceasta perioada s-a insistat mai mult pe sentimentalisme decât pe rationamente logice de ordin politic.

Gazeta: Ce sanse are PSD-ul de a-si clarifica problemele interne? Poate ca la urmatorul test, al bugetului sa zicem, parlamentarii PSD se vor comporta din nou ca si cum ar face parte din doua partide diferite. Ce posibilitati sunt ca PSD-ul sa-si clarifice problemele cu cei aproximativ 20 de parlamentari grupati în jurul lui Ion Iliescu?

Octavian Haragos: În momentul de fata PSD-ul este într-o pozitie delicata. Are o problema, sa faca din doi poli de putere – unul singur. Acest lucru ar putea duce la o defectare în masa a unor lideri care este posibil sa paraseasca partidul. Asta va însemna ca acesti lideri vor duce cu ei în afara PSD-ului o buna parte a simpatiei electorale. Sunt lideri importanti, vorbim de Ion Iliescu, Razvan Teodorescu, unul dintre liderii care avea priza la intelectuali, segment unde PSD-ul sta destul de prost.

Gazeta: Mai exista un electorat al lui Ion Iliescu? Care mai este cota de simpatie a fostului presedinte, 10%, 5%, care mai poate sa fie aportul electoral al lui Ion Iliescu? Totusi este un lider politic pe care timpul ar trebui sa-l lase în urma.

Octavian Haragos: E clar ca nu mai are sustinerea pe care o avea acum 5, 10, 16 ani. Cred ca totusi ca procentul din electorat care l-ar sustine neconditionat pe Ion Iliescu este suficient de mare încât sa se simta si sa bulverseze PSD-ul. PSD fie îsi rezolva problemele, asta ar însemna sa-i dai afara pe cei care s-au comportat în afara liniei partidului si în acest caz pierzi o cota de simpatie electorala, fie ramâne în situatia actuala si va avea un limbaj dublu care va însemna un joc la doua capete în parlament. Citeam o stire, în care un deputat PNL, Emilian Frâncu, spunea ca vom asista la o remaniere guvernamentala poate chiar pâna la alegerile europarlamentare sau pâna la revelion. Nu este exclus, spunea parlamentarul PNL ca ministri vizati, ai educatiei, justitiei si al externelor, sa fie înlocuiti cu persoane din alte partide sau din societatea civila. Tind sa cred ca acesti ministri vor fi cooptati din PSD. Cred ca Tariceanu mizeaza pe actuala dezbinare din cadrul PSD,  liberalii vor în PSD un adversar cu puteri reduse.

Gazeta: În oglinda avem modelul PD care a exclus din rândurile sale pe cei doi parlamentari care nu au votat motiunea. Cum este mai bine sa afisezi imaginea de democratie interna în partid, sa tolerezi anumite voci critice sau sa treci la excluderi?

Octavian Haragos: Dezbaterile si framântarile interne trebuie sa existe pâna când se ia o decizie comuna. Din acel moment te supui. Asta înseamna ordinea de partid. Modelul PD este singurul model viabil în aceasta situatie.

Gazeta: Cum se pozitioneaza partidele înaintea testului alegerilor europarlamentare?

Octavian Haragos: Putem sa consideram rezultatele acestor alegeri ca si un barometru real a ceea ce se va întâmpla anul viitor cu ocazia alegerilor locale si generale. Electoratul, din pacate, nu este la curent cu problemele care tin de agenda europeana, probleme care oricum nu sunt pe agenda lor. Ceea ce este mai grav e ca nici politicienii nu sunt la curent cu problemele de interes european… PNL nu cred ca va avea probleme dupa euroalegeri, pentru ca o înlaturare a lui Tariceanu ar însemna o apropiere de PD. Pedisti au spus ca intra la guvernare alaturi de PNL, dar fara Tariceanu. Pozitia lui Tariceanu în fruntea partidului este mai solida decât oricând, acum dupa motiune. Liberali stiu cât vor obtine, nu se asteapta la mai mult, sunt la guvernare… Nu stiu cât este de benefica decizia liberalilor de a trimite în Parlamentul Electoral oameni din societatea civila sau tehnocrati. De obicei acolo se trimit diplomati de cariera, se trimit fosti ministri, se trimit persoane care au o capacitate de a negocia formata la nivel international. În ceea ce priveste PSD-ul, ar putea sa apara dupa aceste alegeri probleme mai mari. Exista probleme legate de autoritate si de bipolarism. Este culmea cum PSD nu creste în opozitie. În opozitie poti sa vi cu promisiuni, iata si pensiile, ceea ce mi se pare o mare porcarie.

Gazeta: Daca cineva v-ar întreba: Ce doriti, pensii mai mari sau sa se aloce mai multi bani pentru Autostrada Transilvaniei? Bugetul de asigurari sociale nu poate sa asigure din fonduri proprii aceste majorari si atunci resursele financiare se vor lua din alt loc. Atunci îl întrebi pe om: preferi ca copilul tau sa moara în accident de masina pe retelele de drum care sunt de toata jena sau preferi pentru bunica o pensie mai mare? Pâna la urma vorbim de viziuni: social democrate sau liberale.

Octavian Haragos: Nimeni nu mai tine cont de viziuni doctrinare. Liberalii, în momentul de fata, adopta o politica clar social democrata prin marirea pensiilor. O crestere de 40% înseamna foarte mult pentru pensii. Ce as reprosa este ca aceasta marire a pensiilor se face haotic. Trebuia gândita altfel. Nu poti sa maresti pensiile tuturor pensionarilor. Nu mi se pare normal ca toate pensiile sa creasca cu acelasi procent. Sunt pensii foarte mari. O buna parte din aceste majorari de pensii nu se va duce la cei care au nevoie, care traiesc cu o pensie mizera. 40% din 30 de RON înseamna tot nimic, dar 40% din 3000 RON înseamna foarte mult. S-a mers ca si la poker, la supralicitare. Daca pensionarii vor câstiga, altii vor pierde… se ia cu o mâna de la cineva si se da la altcineva.

Gazeta: Ce spuneti de cruciada DNA?

Octavian Haragos: Am avut ministri si un fost prim-ministru pe care îl visam noaptea în costum cu dungi, atât de mult a fost plimbat pe sub antetul DNA, dar nu s-a întâmplat nimic. Nu este important rezultatul în România, este importanta doar imaginea pe care o poate crea un eveniment de acest gen… Avem politicienii pe care îl meritam. Noi suntem sensibili la chestiile care merg la suflet si mai putin la chestiile care merg la creier. Suntem mai predispusi la subiecte sentimentaliste si lacrimogene.

Caseta 1:

Gazeta: Care ar fi în opinia dumneavoastra cel mai credibil politician la nivel national si la nivel local?

Octavian Haragos: Nu stiu, ar trebui sa-i pun la detectorul de minciuni… Disociindu-i de partide, cred ca Crin Antonescu si Mihai Drecin.

Gazeta: Cel mai bun, cel mai credibil si cel mai activ parlamentar bihorean?

Octavian Haragos: La o privire de ansamblu… Cornel Popa pentru ca a adus bani pentru judet, de vorbe suntem satui.

Caseta 2:

Octavian Haragos este profesor la Facultatea de Stiinte Politice si Stiintele Comunicarii la Universitatea din Oradea. Totodata este si jurnalist fiind realizatorul emisiunii politice: „La obiect” de la Televiziunea Transilvania.

Interviu realizat de Daniel Meze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.