Autorul jafului de la Raiffeisen din Bistriţa, Sima Vampiru e ţinut în lanţuri de mâini şi picioare

1996

La ultimul termen de judecată din dosarul jafului de la Raiffeisen Bistriţa, avocatul lui Sima Vampiru a cerut instanţei o copie după înregistrarea audio a şedinţei din februarie 2017. Cererea a fost motivată de către avocat prin faptul că pe baza unor zvonuri, cei din penitenciar l-au înlănţuit de mâini şi de picioare pe infractor, pentru că Vampiru ar fi afirmat că urmează să evadeze şi să omoare mai mulţi poliţişti.

 

Legat de mâini şi picioare în Penitenciarul Gherla

Datorită măsurilor propuse  pe durata procesului de procurorul Felix Coman şi acceptate de instanţa de judecată, Sima Dorin Grigore zis Vampiru se află în arest preventiv la Penitenciarul Gherla.

Aparent, după termenul de judecată din luna februarie, cineva ar fi transmis celor de la închisoare că Vampiru s-a exprimat în sala de judecată cu privire la viitoarea lui evadare şi intenţia de a ucide anumiţi poliţişti care au contribuit la capturarea sa. Ca urmare, cei de la Penitenciarul Gherla au decis să îi pună lanţuri la mâini şi picioare.

Dat fiind faptul că Vampiru dezminte zvonurile, avocatul său a cerut instanţei eliberarea unei copii a înregistrării audio din şedinţa cu pricina.

„Se solicită o copie scrisă sau o înregistrare audio cu tot ceea ce s-a discutat în şedinţa din data de 9 februarie 2017, deoarece trebuie să dovedească conducerii de la Penitenciarul Gherla că informaţiile ce le-au primit în legătură cu inculpatul de la o sursă poliţienească, sunt false, iar inculpatul din cauza acelor informaţii false este ţinut pe nedrept într-un regim sever şi neîntemeiat neavând nicio bază de susţinere. Cu privire la această primă cerere inculpatul Sima Dorin Grigore arată că cei de la penitenciar au primit o informaţie de la IPJ Bistriţa cum că ar fi declarat în instanţă în data de 9 februarie 2017 că o să evadeze şi o să îi omoare pe toţi poliţiştii, lucru care nu este adevărat. Din cauza celor întâmplate i s-a schimbat regimul şi are nevoie de o copie a înregistrării pentru ca să se poată verifica tot ce s-a întâmplat, pentru a se vedea că el nu a făcut declaraţiile de care este acuzat. În prezent este legat cu lanţuri la mâini şi la picioare date fiind susţinerile acelei persoane de la IPJ Bistriţa  pe care nu o cunoaşte. De asemenea, arată că în aprecierea sa dacă i se înaintează înregistrarea audio, este suficient pentru a dovedi că acele susţineri nu sunt reale” se arată în discuţia de la termenul din martie.

 

Judecătorul a încuviinţat cererea

Magistratul de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud a fost de acord cu cererea formulată de Sima prin avocatul său şi a dispus punerea la dispoziţia celor din Penitenciarul Gherla o copie după înregistrarea audio a şedinţei în cauză.

„Se încuviinţează cererea formulată la acest termen de inculpatul Sima Dorin Grigore şi se va trimite Penitenciarului Gherla, în atenţia Directorului Penitenciarului Gherla, un CD conţinând înregistrarea şedinţei de judecată din data de 10.02.2017 şi o copie a încheierii de şedinţă de la termenul respectiv” decide judecătorul.

 

Are nevoie de tratament medical

Un alt aspect pus în discuţie de apărătorul lui Vampiru este faptul că la percheziţii s-au ridicat, din apartamentul unde infractorul a fost depistat, mai multe  înscrisuri printre care şi scrisori medicale cu recomandări de tratament medicamentos pe care acesta îl urma.

Dat fiind faptul că acele acte nu i-au fost restituite, Sima nu poate beneficia de tratament în Penitenciarul Gherla, iar afecţiunile de care suferă sunt pe cale de a se agrava.

Un astfel de aspect duce la încălcarea drepturilor sale şi poate fi supus cu uşurinţă în atenţia celor de la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

paul andreica

Andreica a lipsit de la termen

Andreica Paul-Leon, poliţistul care a fost împuşcat de către „Vampiru” în timp ce încerca să-l imobilizeze, a lipsit de la termenul de judecată. Avocatul său, Nandor Jirghiuţă a motivat absenţa clientului prin faptul că în prezent Andreica se află în etapa de recuperare fizică după rănile suferite în urma glonţului ce i-a străpuns braţul.

Reamintim pe această cale faptul că Andreica Paul Leon s-a constituit parte civilă în acest dosar şi a cerut despăgubiri de 100.000 de euro.

„Am fost victima infracţiunii de tentativă de omor calificat, în circumstanţele ultrajului asupra unui poliţist(…) al cărui autor este inculpatul Sima Dorin Grigore. Infracţiunea constat în aceea că, la data de 12 iulie 2016, în urma unor descinderi ale forţelor de poliţie la locuinţa în care se afla inculpatul Sima Dorin Grigore, în scopul prinderii acestuia, descindere la care am participat în calitatea mea de Şef Serviciu Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud, inculpatul a tras două focuri de armă asupra mea, unul pe plan orizontal, vizând zona toraco-abdominală a subsemnatului, proiectilul penetrând braţul mâinii stângi a subsemnatului. În urma acestui incident, am suferit leziuni corporale care, conform concluziilor medico-legale rezultate până în prezent, ar necesita 65 de zile de îngrijiri medicale, în condiţiile unei evoluţii favorabile.

Cum evoluţia favorabilă nu s-a realizat, am suferit o pareză a mâinii stângi şi am fost programat pentru o nouă operaţie ce a avut loc în 15 octombrie 2016 la Spitalul Judeţean Mureş”,a explicat Andreica Paul Leon.

Toate aceste aspecte menţionate mai sus şi faptul că Andreica regretă zilele în care s-a aflat în concediu medical, neputând să îşi exercite meseria, duc la cererea unor daune substanţiale.

„Mă constitui parte civilă în prezenta cauză cu suma de 100.000 euro, reprezentând despăgubiri civile- daune morale, solicitând obligarea lui Sima Grigore la plata acestor daune”, preciza poliţistul.

Reamintim că datorită acestui aspect, Sima Dorin Grigore este cercetat pentru tentativă de omor.

 

Din infracţiuni trăia

Sima este cunoscut ca o persoană agresivă, fiind condamnat în mod repetat pentru tâlhării prin folosirea unor arme. Spre exemplu, acesta, în 2004 a fost condamnat la 12 ani şi 6 luni de închisoare către Tribunalul Satu Mare pentru ultraj. După ce a fost eliberat, Sima a plecat în Italia unde în 2012 , înarmat, a mai comis o tâlhărie, fiind încarcerat acolo şi eliberat la începutul anului 2016. După ce a ieşit din penitenciarul italian, Sima s-a întors în ţară în primăvara anului trecut, iar în luna mai „a iniţiat o relaţie” cu Luminiţa Iulia Boca.

LĂSAȚI UN MESAJ