Autorităţile ungare au suspendat sprijinul acordat României

113

Autorităţile ungare au anunţat, miercuri, că au suspendat sprijinul acordat României la aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Ministerul român al Afacerilor Externe precizând că reacţia statului vecin „contravine mesajelor de deschidere recente”. Numai că la numai o zi distanță, ungurii s-au răzgândit, a declarat ministrul Teodor Meleșcanu.

”Am vorbit cu domnul Peter Szijjarto, la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE desprece s-a întâmplat. Au apreciat eleganţa şi argumentele noastre. Am ajuns şi la un punct care ni se părea foarte important, era referirea din demersul diplomatic făcut de partea maghiară că nu va sprijini aderarea României la OCDE. Aderarea României la OCDE nu e doar în favoarea ţării noastre, ci şi a Ungariei, pentru că stabileşte ritmul şi standarde foarte importante în comerţul internaţional. În finalul discuţiei mi-a zis următoarele: Ungaria a sprijinit întodeauna candidatura României la OCDE, sper din tot sufletul ca în intervalul până se va reuni consiliului OCED, 25 septembrie, nu se va modifica poziţia părţii maghiare Votul pentru OCDE se va face pe 25 septembrie, dar admiterea nu se va face la reuniunea de pe 25 septembrie. Nunțiul Apostolic la București a făcut mai multe demersuri pe această temă, la fel vom face și noi, la Vatican. La ultima consultare au fost 5 abțineri, nu au fost voturi împotrivă.”, a spus Teodor Meleșcanu la Antena 3.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, participă, joi şi vineri, la Tallinn, la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, găzduită de preşedinţia semestrială estoniană a Consiliului Uniunii Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ