Au dat mai multe spargeri şi-au scăpat basma curată! În timpul anchetei, Ciasar şi Buda „Pătatu” au minţit procurorii

1171

Ioan Buda zis „Pătatu” şi Vasile Ştefan Ciasar sunt nişte experţi în domeniul spargerilor şi furturilor din locuinţe. Pe 7 martie 2016, apartamentul unui om de afaceri bistriţean, Valentin Sloboda, fusese jefuit. Cei doi făptaşi au fost prinşi şi arestaţi preventiv, după mai bine de două luni după ce mai dăduseră şi alte spargeri. Culmea este că, în final, Ciasar şi Pătatu au scăpat bine mersi de rigorile legii, din cauza unor aberaţii legislative, cu toate că în timpul anchetei cei doi au i-au minţit pe faţă pe procurori. Asta până au fost duşi la „detectorul de minciuni”.

 

Ioan Buda zis „Pătatu” şi Vasile Ştefan Ciasar au fost arestaţi preventiv pe data de 11 mai 2016, ambii fiind bănuiţi de oamenii legii ca fiind autorii mai multor spargeri care au avut loc în perioada în perioada martie-mai 2016. Cei doi au stat după gratii timp de două luni, după care au fost plasaţi în arest la domiciliu până în februarie 2017, când au fost puşi sub control judiciar.

Culmea este că de câteva ori, cei de la Biroul de Supravegheri Judiciare din cadrul IPJ BN au solicitat instanţei înlocuirea arestului la domiciliu cu cel preventiv, şi, ulterior, înlocuirea controlului judiciar cu arestul la domiciliu, din cauza nerespectării unor obligaţii impuse celor doi de către instanţă. Cererile celor de la Supravegheri Judiciare însă au fost respinse de fiecare dată de judecătorul de drepturi şi libertăţi, atât la Judecătoria Bistriţa, cât şi la Tribunalul Bistriţa-Năsăud.

 

I-au prădat pe mai mulţi

Revenind la acuzaţiile de furt calificat pe care procurorii le-au adus celor doi, este foarte interesant faptul că, deşi Ciasar şi Buda erau bănuiţi de comiterea a cel puţin trei spargeri, procurorii au urmărit se pare doar cea petrecută în apartamentul lui Valentin Sloboda, patronul SC Luxtinvalis SRL.

Potrivit surselor Gazeta de Bistriţa, unuia dintre fraţii Peica ce deţin Agro-Ardealului, cei doi hoţi i-ar fi furat peste 140.000 lei.

O altă victimă a acestora, Roxana Dumitraş, a făcut greşeala să se laude la o petrecere că şi-a vândut maşina, în valoare de 8.000 de euro.Aceştia bănuind că tânăra şi-a ţinut banii de pe autoturism în casă, i-au spart locuinţa, însă tot ce au găsit au fost bijuteriile de aur ale ei.

În ceea ce o priveşte pe Dumitraş, se pare că procurorii i-au găsit nevinovaţi pe Ciasar şi Buda, fiindcă cei doi au primit neînceperea urmăririi penale (NUP). Soluţia procurorilor a fost atacată în instanţă de Roxana Dumitraş, însă mult prea târziu se pare, astfel că a fost respinsă plângerea acesteia.

Cei doi bărbaţi sunt suspecţi de furtul a încă 100.000 de euro.Potrivit surselor, aceştia dădeau târcoale cu un autoturism BMW locaţiei de unde ar fi sustras acea sumă.

Nu în ultimul rând, Pătatu şiŞtefan Ciasarau dat o spargere la un cunoscut membru din gaşca lui Mădăritu, Alin Pedală. Potrivit surselor noastre, şi de la acesta ar fi furat bunuri şi bani, însă nu se ştie care ar fi valoarea totală.

În ziua în care au fost descoperiţi şi reţinuţiCiasar şi Buda, într-o spălătorie auto din Bistriţa, în urma unei acţiuni pusă la punct de anchetatorii care i-au filat ceva vreme, în autoturismele celor doi au fost găsite mai multe bunuri, inclusiv bijuterii care ar fi provenit de pe urma mai multor spargeri de locuinţe, una dintre acestea petrecându-se chiar în ziua în care au fost prinşi.

ciocan judecator

Duşi la detectorul de minciuni, după ce i-au minţit pe procurori

Din încheierea penală care consfinţeşte practic soluţia procurorilor de renunţare la urmărirea penală, reiese cât atât Ciasar, cât şi Buda au avut o atitudine nesinceră şi au încercat să îi mintă pe anchetatori. Cei doi se pare că nu au avut probleme în a recunoaşte că au intrat prin efracţie în apartamentul lui Sloboda şi i-au furat acestuia seiful, însă au declarat că după deschiderea acestui, acţiune care a avut loc într-o localitate din apropierea Bistriţei, nu au găsit nici un ban fiindcă era gol. Contrar celor susţinute în faţa procurorilor, Ciasar şi Buda, imediat după spargerea apartamentului lui Sloboda, şi-au achiziţionatun autoturism în valoare de 19.000 de euro.

Ca să îi dovedească, procurorii au recurs inclusiv la testul poligraf, în urmă căruia adevărul a ieşit la iveală.

„Inculpaţii au fost de acord să participe la efectuarea unei expertize criminalistice privind detectarea comportamentului simulat, iar din rapoartele de expertiză înaintate de către Serviciul Criminalistic din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, rezultă faptul că atunci când au răspuns la întrebările relevante în cauză, respectiv existenţa sumei de aproximativ 110.00 euro, în seiful sustras de la persoana vătămată Valentin Sloboda, s-au produs modificări specifice comportamentului simulat, respectiv modificări în traseele fiziologice.

Din cele evidenţiate mai sus, respectiv după comiterea infracţiunii cei doi inculpaţi au cheltuit sume mari de bani, testarea poligraf a relevat faptul că nu au spus adevărul când au susţinut că în seiful sustras de la persoana vătămată nu exista nici sumă de bani, procurorul a reţinut că declaraţiile acestora, prin care au precizat că seiful sustras din locuinţa persoanei vătămate Sloboda Valentin era gol, sunt nereale”, se arată în documentul instanţei.

Până la finalizarea anchetei, Sloboda s-a împăcat cu cei are l-au jefuit, recuperându-şi totodată banii furaţi, astfel că Ciasar şi Buda au scăpat basma curată.

Când a avut loc furtul seifului cu bani din apartamentul lui Sloboda, cei doi se pare că lucrau de ceva vreme împreună, cel puţin asta reiese din încheierea instanţei. În mod clar, victima era urmărită o bună bucată de timp pentru a se vedea programul şi tabieturile acesteia, după care urma acţiunea.

„În data de 7 martie, în baza unei înţelegeri prealabile, inculpatul Ciasar Vasile Ştefan, având unelte pentru a forţa încuietorile apartamentelor, s-a deplasat din municipiul Cluj-Napoca în municipiul Bistriţa, unde s-a întâlnit, dimineaţa cu inculpatul Ioan Buda. Cei doi s-au înţeles cu privire la modalitatea în care vor ţine legătura, respectiv prin intermediul unor posturi telefonice nou activate.

În continuare, inculpatul Ciasar Vasile Ştefan s-a deplasat, cu uneltele asupra lui, în zona apartamentului persoanei vătămate Sloboda Valentin, situat în mun. Bistriţa (…), unde a aşteptat ca acesta să plece de la domiciliu.

În jurul orelor 10:00, persoana vătămată a ajuns în Piaţa Unirii şi a parcat autoturismul la intrarea în piaţă, în parcarea de lângă Coroana de Aur, timp în care a fost urmărit îndeaproape de inculpatul Buda Ioan, cu autoturismul (…).

După aproximativ 10 minute de la părăsirea domiciliului de către persoana vătămată, inculpatul Ciasar Vasile Ştefan pătrunde prin forţarea uşii în scara blocului şi se deplasează la apartamentul persoanei vătămate, unde încearcă timp de 10 minute să forţeze încuietoarea uşii, nereuşind acest lucru, motiv pentru care, părăseşte scara şi revine după aproximativ 20 de minute. Pătrunde în scara blocului prin acelaşi procedeu, iar cu ajutorul unei şurubelniţe reuşeşte să forţeze şi să deschidă uşa de acces în apartament.

Inculpatul s-a deplasat apoi în dormitorul apartamentului, unde a observat un seif metalic, de culoare închisă. Văzând acest lucru, s-a hotărât să îl sustragă, astfel că a găsit un geamantan tip troler în care a aşezat seiful metalic şi a părăsit locul comiterii faptei, deplasându-se pe str. Călimani înspre str. Împăratul Traian.

După părăsirea scării blocului, inculpatul Ciasar Vasile Ştefan l-a apelat pe inculpatul Buda Ioan, care s-a deplasat cu autoturismul susmenţionat în zona trs. Împăratul Traian, de unde l-a luat pe inculpatul Ciasar Vasile Ştefan, împreună cu geamantanul în care se afla seiful sustras”, se arată în documentul instanţei, conform actelor întocmite de procurori.

LĂSAȚI UN MESAJ