Au clonat carduri bancare! Doi basarabeni, trimişi în judecată de procurorii DIICOT

265

Aflaţi în arest preventiv, doi basarabeni au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT pentru operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice. Cei doi sunt capii unui grup infracţional organizat care a acţionat pe teritoriul României cu scopul de a clona carduri bancare şi de a sustrage fraudulos sume de bani din conturile utilizatorilor.

 

 

Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată,în stare de arest preventiv, a inculpaţilor:

GROSU ALEXANDRU, pentru săvârşirea infracţiunilorde constituire a unui grup infracțional organizat, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos, complicitate la efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos, în formă continuată, complicitate la infracțiunea de acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată (144 acte materiale), complicitate la infracțiunea de falsificarea de titluri de credit sau instrumente de plată, în formă continuată (90 acte materiale) şi complicitate la infracțiunea de punere în circulație de valori falsificate, în formă continuată;

BÎLICI VADIM, pentru săvârşirea infracţiunilor de  constituire a unui grup infracțional organizat şi  operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

 

 

Conform procurorilor, în perioada martie-iulie 2017, un grup de cetățeni din Republica Moldova, respectiv GROSU ALEXANDRU, BÎLICI VADIM și alte trei persoane, suspecte în cauză,  au acționat pe teritoriul României, în București, montând dispozitive de copiere a datelor de pe cardurile bancare și camere video pentru înregistrarea momentului tastării codului PIN, pe bancomatele aparținând mai multor instituții bancare.

Dispozitivele au fost montate pe un singur model de bancomat, respectiv NCR 5887, acestea fiind special adaptate pentru dimensiunile acestuia. Cei cinci au acționat în echipe de câte două persoane, venind și părăsind România, pe rând. Aceștia au transmis informațiile obținute prin compromiterea bancomatelor către persoane necunoscute care au clonat cardurile bancare copiate și au efectuat retrageri frauduloase de numerar, pe teritoriul Statelor Unite ale Americii și Australiei„, arată anchetatorii.

Cei cinci au acționat în echipe de câte două persoane, timp de aproximativ 2-3 săptămâni fiecare, montând dispozitive de skimming pe bancomate aparținând instituțiilor bancare menționate anterior. Fiecare echipă a avut zone favorite în care a acționat, dispozitivele de skimming fiind montate la intervale de 2-3 zile, însă uneori și în fiecare zi. De asemenea, fiecare membru al echipei era specializat, montând fie camera video, fie skimmer-ul propriu-zis.

Începând cu data de 06.05.2017 până în data de 11.07.2017, bancomatele compromise au fost identificate în timp util de către organele de urmărire penală, astfel încât, cardurile introduse în acestea, în intervalul de timp cât dispozitivul de skimming a fost instalat, au fost blocate la debitare, evitându-se astfel crearea prejudiciului„, mai precizează procurorii DIICOT.

Prin acelaşi rechizitoriu s-a dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor față de suspecții T. P., G. I. și Ș. E.,  la data de 21 noiembrie 2017, suspectul T. P  fiind identificat pe teritoriul Republicii Moldova, cu ocazia unor percheziţii domiciliare efectuate la locuinţa acestuia de către procurorii DIICOT împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate și poliţişti din cadrul Inspectoratului General de Poliție al Republicii Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ