Problema cea mai acuta a companiilor si institutiilor care vor sa deruleze proiecte cu finantare europeana este faptul ca bancile sunt, de cele mai multe ori, refractare in a oferi un sprijin pe masura nevoilor acestor programe. Specialistii au dezbatut aceste probleme in cadrul conferintei “Caravana Fon­durilor Europene in 2011. Cum vor schimba fondurile europene Romania?”, organizata la Cluj-Napoca de “Ziarul Financiar” in parteneriat cu Bancpost, AMPOSDRU si EximBank.

Atragerea de fonduri europene a fost un subiect intors pe toate partile in Romania in ultimii ani, insa institutiile din comunitatea europeana ne atrag atentia in fiecare an ca nu am reusit sa accesam decat o parte mult prea mica din banii care ne sunt pusi la dispozitie. Romaniei i s-au alocat aproape 20 de miliarde de euro pentru fonduri europene in perioada 2007-2013 (cu exceptia agriculturii), din care a atras pana in martie anul acesta 2,15 miliarde de euro.

Programul care a avut cel mai accelerat ritm de crestere al platilor catre beneficiari a fost POSDRU, prin care Romania are la dispozitie 4,25 de miliarde de euro pentru dezvoltarea re­sur­selor umane si pentru care s-au semnat contracte in procent de peste 80% din valoarea totala. “Daca anul 2010 a fost anul relansarii si implementarii POSDRU, 2011 vrem sa devina anul de absorbtie a fondurilor europene. La finele acestui an, POSDRU, cel mai interesant program operational, va fi in totalitate contractat, urmand sa con­tinuam cu implementarea proiectelor”, a afirmat Florica Campean, director executiv pe structura regionala a POSDRU.

Augustin Fenesan, prese­dintele Asociatiei Patronilor si Meseriasilor Cluj, considera ca proiectele sunt bine realizate, insa ar trebui gasite metode pentru accelerarea ritmului de atragere a fondurilor. “Ramane problema legata de banci, care claseaza multe proiecte ca fiind nebancabile. Vrem sa schimbam aceasta optica a bancilor pentru ca prea putine proiecte se pot sustine fara ajutorul bancilor”, a spus Fenesan.

Pe de alta parte, bancile nu sunt dispuse sa ofere bani pentru orice proiect, doar pentru ca a primit finantare europeana. “Exista persoane care stiu sa scrie proiecte, insa nu au expe­rienta in domeniul pentru care sunt atrase fondurile europene. In aceasta situatie, noi nu ne vom im­plica pentru acordarea finan­tarii. Banca nu este o casa de executie cu garantii, suntem interesati de investitii oportune. Chiar daca proiectul este aprobat de autoritati, la banca nu va fi doar o formalitate pentru obtinerea finantarii. Dificila nu este castigarea finantarii, ci implementarea pro­iec­tului. Ne intereseaza ca pro­iectele sa genereze venituri in con­ti­nuare, pentru a stabili un parte­neriat pe termen lung. Credem ca 2011 va fi un an de relansare a proiectelor pe fonduri europene”, a spus Otilia Frolu, director sector public la Bancpost.

Rodica Gogonea, consilier Fonduri Europene la Consiliul Judetean Cluj, spune ca institutia pe care o reprezinta a accesat pana in prezent 26 de proiecte pe fonduri europene in valoare totala de 315 milioane euro.“Redactarea unui proiect pe fonduri europene este simpla, insa implementarea lui este cri­mi­nala din punctul de vedere al benefi­ciarului. Sunt o multime de etape peste care trebuie sa treci, insa, cu toate acestea, daca in acest an vor fi deschise linii de finantare, vom pregati noi proiecte”, a spus Rodica Gogonea. Aceasta a invitat toti primarii din judet sa apeleze la sprijinul CJ Cluj in redactarea proiectelor, amintind ca autoritatea pe care o reprezinta a scris cel putin peste 30 de proiecte pentru reabilitarea de drumuri in numele edililor, iar prin programul PHARE au fost scolarizati toti primarii din comune, prin cursuri de instruire in managementul proiectului.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.