O firmă specializată în creşterea păsărilor a fost amendată de comisarii Gărzii de Mediu cu 20.000 lei, fiindcă a depozitate deşeuri animaliere pe un teren care face parte dintr-o arie naturală protejată Sit Natura 2000, de lângă Blăjenii de Jos – La Sărătură.

Oroarea a fost descoperită în urma sesizărilor primite de preşedintele GAL Ruralis, Cristian Ţetcu, din partea unor localnici deranjaţi în special de mirosul pestilenţial degajat de păsările moarte în descompunere. Ecologist convins, Ţetcu a sesizat instituţiile în drept pentru a verifica situaţia şi a aplica măsurile care se impun. Situaţia este oarecum „între luntrii”, fiindcă gunoiul a fost mutat pe un teren proprietate personală a firmei în cauză, pentru care nu se ştie deocamdată dacă are autorizaţie în acest sens.

Poluare gravă în aria naturală protejată Sit Natura 2000 „La Sărătură” situată în vecinătatea localităţii Blăjenii de Jos, comuna Şintereag. Pe o porţiune de teren o firmă locală, specializată în creşterea păsărilor a depozitat ilegal de gunoi rezultat din procesul de creştere a puilor de găină precum şi carcase în descompunere ale acestora.

 

Preşedintele GAL Ruralis a sesizat Garda de Mediu

Cristian Ţetcu, preşedintele GAL Ruralis, cel care până cu ceva vreme în urmă a fost custodele ariei protejate „La Sărătură” a sesizat instituţiile statului în drept, după ce a fost informat despre dezastru de câţiva localnici şi după ce a verificat situaţia la faţa locului. Ţetcu a sesizat Garda de Mediu, DSVSA BN, APM BN; SGA BN, dar şi la Primăria Şintereag.

„Prin prezenta vă informăm că Asociaţia Grupul de Acţiune Local pentru Dezvoltare Durabilă în Microregiunea Bistriţa – Şieu – Someş „RURALIS” a identificat, ca urmare a unor sesizări, un depozit ilegal de gunoi rezultat din procesul de creştere a puilor de găină precum şi carcase în descompunere a acestora.

Acest depozit de gunoi este situat pe teritoriul ariei naturale protejate Sit Natura 2000 – La Sărătura care este şi păşune comunală, în imediata vecinătate a şoselei de legătură dintre localităţile Blăjenii de Jos şi Tărpiu, pe partea stângă şi în vecinătatea pârăului Roşua. Pentru o identificare mai uşoară şi rapidă vă indicăm coordonatele geografice pe site-ulwww.trashout.mela adresahttps://www.trashout.ngo/illegal-dump/5022140579446784

Această activitate de depozitare a deşeurilor are loc de câteva săptămâni conform celor spuse de persoanele care au făcut sesizarea.

Solicităm pe această cale să dispuneţi demersurile necesare pentru cercetarea acestui caz şi să ne comunicaţi în scris rezultatul anchetei instituţiei pe care o coordonaţi.Suntem încrezători că având sprijinul dumneavoastră vom reuşi să creştem valoarea în spaţiul rural. Vă mulţumim pentru încrederea acordată şi implicarea in proiectul RURALIS”, se precizează în sesizarea semnată de Cristian Ţetcu, remisă instituţiilor sus-menţionate.

la saratura 2

Firma, arsă cu 20.000 lei. A plătit jumătate

Imediat după sesizare, comisarii Gărzii de Mediu au verificat la faţa locului situaţia, numai că firma cu pricina a fost se pare cu un pas înaintea acestora şi a eliberat rapid suprafaţa de teren din aria protejată de gunoaiele pe care le depozitase de ceva vreme.

Chiar dacă locul a fost deja curăţat,la faţa locului au rămas urmele şi mirosul specific de amoniac, astfel că firma respectivă nu a scăpat fără o amendă usturătoare. SC Domenico Impex SRL a fost amendată de comisarii Gărzii de Mediu cu 20.000 lei, dar a scăpat cu jumătate din sumă, fiindcă a fost plătită, conform surselor Gazeta de Bistriţa, în primele 48 de ore de la aplicarea ei. În faţa comisarilor Gărzii de Mediu, administratorul firmei din Blăjeni a susţinut că nu ştia de faptul că respectiva suprafaţă făcea parte dintr-o arie protejată.

„La verificarea efectuată în teren în data de 22.06.2016 împreună cu reprezentantul SGA BN s-a constatat ca SC Domenico Impex SRL care deţine o fermă de găini ouătoare a depozitat necorespunzător dejecţiile rezultate din activitate, cca. 20 mc, pe teritoriul ariei naturale protejate Sit Natura 2000- La Sărătură, care este şi păşune comunală, în imediata vecinătate a şoselei de legătura dintre localităţile Blăjenii de Jos şi Tărpiu, pe partea stângă.

Titularul activităţii a motivat faptul că datorită intemperiilor şi condiţiilor grele de acces pe terenurile proprietate privată din vecinătatea fermei a depozitat temporar dejecţiile lângă şosea neştiind că terenul se află pe teritoriul ariei naturale protejate Sit Natura 2000- La Sărătură.

Menţionăm că la data controlului deşeurile au fost ridicate şi transportate pe terenul proprietate, la faţa locului au rămas urmele şi mirosul specific de amoniac.

Nu a fost afectat cursul de apă pârâul Roşua, acesta aflându-se la o distanţă de cca.700-800 m.

Unitatea deţine Autorizaţie de Mediu nr.23/10.05.2016 pentru ferma de găini ouătoare.

S-a stabilit că măsura: interzicerea depozitării deşeurilor provenite din fermă, pe amplasamente neautorizate.

Societatea a fost sancţionată contravenţional pentru nerespectarea Legii 211/2011 privind regimul deşeurilor, art.61 alin.1 lit.a cu 20.000 lei”, precizează Garda de Mediu în răspunsul remis lui Cristian Ţetcu, urmare a sesizării acestuia.

rest de pasare

Suprafaţă mai mare afectată! Alte aspecte dubioase

Conform normelor în vigoare, firma ar fi trebuit să depoziteze deşeurile pe platforme betonate, dar după cum se vede numai aşa nu s-a întâmplat, fiindcă le-a dus direct în câmp, pe proprietatea comunală, motivând că nu a putu ajunge la terenul proprietate personală din cauza ploilor căzute în ultima perioadă. Teren care nu se află la mare distanţă de fermă, culmea, dar nici de aria protejată.

Partea proastă este că, în momentul eliberării suprafeţei ce face parte din aria protejată, utilajele firmei au distrus o suprafaţă şi mai mare decât era afectată iniţial de gunoaie.

„Am fost în această dimineaţă (n. r. – vineri, 24 iunie), acolo în aria protejată. Într-adevăr, gunoaiele sunt ridicate, dar dacă înainte a fost distrusă cu gunoiul o suprafaţă cam de 10 metri pe 10metri, acum suprafaţa e cam de 50 m pe 50 m, cum au intrat cu camioanele, ifronul sau mai ştiu eu ce. Au luat gunoiul şi l-au mutat pe un alt amplasament, la circa 500 m de pârâul Roşua. Presupun că acela este terenul despre care se spune că le aparţine. Acolo este dezastru, sunt cel puţin patru-cinci platforme de gunoi, deci firma a mai depozitat acolo. Asta am descoperit-o azi. M-am dus după urme. Acum e şi mai aproape de pârâul Roşua”, a dezvăluit pentru Gazeta de Bistriţa, Cristian Ţetcu.

Preşedintele GAL Ruralis a promis că nu va lăsa lucrurile în acest stadiu, fiindcă, spune el, trebuie să se respecte legea. Conform acestuia, cei de la Garda de Mediu trebuie să verifice dacă sunt respectate legile şi apoi să dea o soluţie finală cu privire la locul depozitării, dacă sunt respectate normele în vigoare.

„Dacă nu a respectat indicaţiile, cel care încalcă legea trebuie din nou penalizat, dar asta ar însemna o recidivă, adică ai făcut-o din nou în cunoştinţă de cauză. Acolo se vede foarte clar că a mai fost depozitat şi înainte. Acum motivează că a plouat, deci de fiecare dată când a plouat, ei le-au depozitat pe undeva. În autorizaţia de mediu scrie foarte clar că firma are platformă betonată, acoperită. Ce face cu platforma aceea? Dacă nu se întâmplă nimic, voi sesiza garda naţională de Mediu, Ministerul Mediului, şi dacă este cazul vom ajunge până la Bruxelles. Eu sper totuşi să se rezolve local”, a precizat Cristian Ţetcu.

3 COMENTARII

  1. SI TOT ASA SE VA MUTA GUNOIUL PERIODIC: ATATA TIMP CAT INSTITUTIILE NU OBLIGA SRL-UL SA-SI AMENAJEZE PLATFORMA BETONATA DAR SI UN CONTRACT CU PROTAN-UL; CEI CARE SE OCUPA CU TRANSPORTUL SI INCINERAREA ACESTOR DESEURI ANIMALIERE; ZONA VA ARATA CA SI UNA DIN LUMEA A TREIA: VAI DE EA TARA EUROPEANA:

  2. Mai desteptilor!Omul isi depoziteaza gunoiul in platforma urmand ca ulterior sa-l foloseasca ,ca si ingrasamant natural pentru suprafetele agricole ce le exploateaza.Daca mintile voastre n-au aflat inca,gunoiul de gaina este un foarte bun ingrasamant NATURAL. A gresit si a platit pentru ca a depozitat unde nu avea voie,dar sa-i interziceti si sa-si fertilizeze terenul pe care cu sudoarea fruntii il lucreaza,deja este prea mult!Toti taranii din Romania isi depoziteaza gunoiul in platforme nebetonate inainte de a-l imprastia pe camp,langa fiecare grajd este o platforma de gunoi nebetonata ,de unde nitratii se infiltreaza in panza de apa freatica!Inainte sa mergeti pana la Bruxelles amendati-i pe toti !Sau vi s-a pus pata pe asta pentru ca a avut curajul nebun sa investeasca bani intr-o tara condusa si administrata de niste gunoaie.Dati-i in cap,omorati-l,faceti-l sa emigreze!Romania nu are nevoie de oameni muncitori ca asta,cum isi permite el sa vanda oul cu 10 bani?Noi vrem sa cumparam oua cu 30 de bani ,import (m)U.E!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.