Aproape 2.000 de şomeri, dintre care doar un sfert primeau îndeminiazţia de şomaj, şi-au găsit un loc de muncă în primele cinci luni ale acestui an, conform unui comunicat remis redacţiei Gazeta de Bistriţa, de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa – Năsăud (AJOFM BN). Mai bine de jumătate dintre aceştia sunt persoane cu vârste de peste 35 de ani. 

Din numărul total al şomerilor care au fost încadraţi în muncă de la începutul anului, aproape o treime au doar studii gimnaziale, iar mai bine de jumătate provin din mediul rural. Doar 13 % au fost încadraţi prin subvenţionarea locurilor de muncă.

 

 

Ca urmare a serviciilor de mediere şi consiliere profesională oferite de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa – Năsăud şomerilor înregistraţi în baza de date, au fost încadrati în muncă în anul 2017 un număr de 1.985 şomeri.

Angajatorii care au făcut aceste încadrări desfăşoară activităţi în următoarele domenii: fabricarea echipamentelor electrice, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente, comerţ cu amănuntul, construcţii de clădiri, lucrări speciale de construcţii, lucrări de geniu civil, activităţi de alimentaţie publică, etc.

 

Potrivit AJOFM BN, de la începutul anului până în prezent s-au încadrat prin subvenţionarea locurilor de muncă, ca urmare a stimulării angajatorilor pentru încadrarea în muncă a şomerilor şi crearea de noi locuri de muncă un număr de 264 şomeri, din care: 64 în Bistriţa, 34 în Sângeorz – Băi, 13 în Beclean, 13 în Maieru, 12 în Năsăud, 11 în Rodna, 11 în Telciu, iar diferenţa de 106 şomeri, în alte localitaţi din judeţ.

Prin acordarea măsurilor pentru stimularea ocupării  forţei  de muncă au fost încadraţi  un număr de:

  • 244 şomeri care au beneficiat de prima de activare ;
  • 8 şomeri care au beneficiat de prime de mobilitate;
  • 15 absolventi înregistraţi care au beneficiat de prima de încadrare;

Din totalul de 1.985 şomeri încadraţi în muncă, 550 au beneficiat de indemnizaţie de şomaj.

Dintre şomerii încadraţi în muncă, 584 au peste 45 de ani, 508 au vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani, 418 au între 25 şi 35 de ani, iar 475 sunt tineri sub 25 de ani. Există o proporţie aproximativ egală între bărbaţi şi femei încadrate, respectiv s-au încadrat 1.064 bărbaţi şi 921 femei. În functie de rezidenţă, cei mai multi angajaţi în perioada de referinţă provin din mediul rural – 1.262 angajaţi şi 723 angajaţi din cel urban.

Nivelul de pregătire al persoanelor pentru care a fost identificat un loc de muncă arată că, cele mai multe au studii gimnaziale (680), apoi profesionale (644), liceale şi postliceale(536) şi universitare (125).

Conform Legii nr. 76 /2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă cu modificările şi completările ulterioare, şomerii care beneficiază de indemnizaţie de şomaj sunt obligaţi să se prezinte lunar, pe baza programării sau ori de câte ori sunt solicitaţi, la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă la care sunt înregistraţi, pentru a primi sprijin în vederea încadrării în muncă;

În săptămâna 5 – 9 iunie 2017, au fost programaţi să se prezinte pentru serviciile de mediere un număr de 160 şomeri indemnizaţi. Le-au fost emise recomandări în vederea încadrării în muncă potrivit pregătirii profesionale şi nivelul studiilor unui număr de 90 şomeri din care: 40 în industrie, 15 în comerţ, 12 în servicii, 10 în transporturi, 6 în construcţii, 5 în agricultură şi 2 şomeri în alte domenii de activitate. Rezultatul privind încadrarea în muncă ca urmare a recomăndarilor emise se va cuantifica ulterior în urma răspunsului dat de angajator.

A.J.O.F.M. Bistriţa – Năsăud acordă sprijin permanent atât şomerilor înregistraţi, în vederea încadrării în muncă, cât şi angajatorilor pentru ocuparea locurilor de muncă vacante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.