Apa are să devină un lux. Scumpiri considerabile pentru apele de pe raft

129

Potrivit unui proiect aflat în dezbatere publică, apa se va scumpi considerabil. Apele minerale care erau cuprinse până acum sub legea minelor, vor fi reglementate separat.

Proiectul de lege creşte taxele de prospecţiune şi exploatare cu 34%, iar taxa anuală va fi mărită cu 67%. Producătorii vor fi obligaţi să se reautorizeze, după reguli noi, în termene pe care le acuză că sunt prea scurte pentru a se putea conforma, iar sticlele de apă vor trebui timbrate, precum ţigările şi alcoolul. Aplicarea unui astfel de timbru pe apă, va duce la scumpirea produsului final de la raft, potrivit Digi24.

Mulți producători de apă nu vor putea susține toate aceste cheltuieli tehnologice și vor fi nevoiți să închidă

Cât despre producătorii rămași pe piață, aceștia vor scumpi apa la raft pentru a susține cererea, iar cel afectat va fi tot consumatorul final.

În plus, nu există decât un laborator de referinţă, ceea ce face ca, în caz de litigiu, producătorii să nu se poată apăra corespunzător.

În acest moment, redevența pentru ape minerale naturale este echivalentul în lei a 4 euro/1.000 litri. Aparent, statul nu a menţionat o sumă fixă în proiectul de lege privind apele minerale pentru că intenţionează să dea o lege prin care să sistematizeze toate redevenţele resurselor minerale.

LĂSAȚI UN MESAJ