Anul prudentei in economia globala

Dupa experienta ultimilor ani, statele care incep sa inregistreze crestere economica, asa cum este si cazul Romaniei, prefera sa ramana rezervate in ceea ce priveste asteptarile de la 2012 din acest punct de vedere. Aceasta este si recomandarea specialistilor, care sfatuiesc la prudenta si subliniaza slabiciunile sistemului economic european si global. Gazeta de Cluj va prezinta asteptarile specialistilor in ceea ce priveste evolutia economiei mondiale in acest an, precum si felul in care aceasta se va reflecta in situatia tarii noastre.

Anul 2012 a demarat cu mesaje pline de optimism din partea politicienilor. Insa estimarile pe baza carora autoritatile isi pregatesc activitatea sunt mai degraba pe partea prudentei. O crestere economica de 2,1%, valoare pe care s-a construit bugetul pe 2012, nu este deloc departe de ceea ce s-a realizat in 2011, adica 2%, potrivit ultimelor estimari. Andreea Paul Vass, fostul consilier al premierului Emil Boc, declara ca o astfel de crestere este „tangibila” si va fi sustinuta de „sectorul industrial cu potential de export, de sectorul serviciilor si de revenirea sectorului constructiilor, antrenat de investitii publice in infrastructura si constructia de locuinte”.

Previziuni rezervate

Sursele interne principale de crestere economica vor ramane investitiile, a caror crestere reala pentru anul 2012 este estimata la 4,5%, si consumul, anticipat sa urce cu doua puncte procentuale. Avansul de 4,5% anticipat pentru investitiile totale din economie se bazeaza in principal pe cresterea investitiilor publice, a caror valoare va spori anul acesta cu doua miliarde de lei, pana la 38,1 mld lei, echivalentul a 6,6% din PIB. Totusi, asteptarile pentru investitiile private nu sunt prea mari in 2012, acestea urmand sa se situeze in jurul nivelului din 2011, an in care investitiile straine directe s-au situat la cel mai scazut nivel din ultimii zece ani.
Specialistii Ernst & Young arata ca, desi Romania a marcat o evolutie incurajatoare in 2011, cu un nivel neasteptat al PIB-ului si cu o inflatie la minimul ultimilor 20 de ani, recesiunea din zona Euro isi face tot mai mult simtite efectele. „Scaderea consumului si a investitiilor de capital din zona Euro va contracta si mai mult exporturile Romaniei catre tarile din aceasta regiune. Cu toate acestea, o pondere mai mica a exporturilor romanesti sunt destinate tarilor din grupul Portugalia, Irlanda, Italia, Grecia si Spania – cele mai afectate de scaderea consumului. Cea mai mare parte este destinata tarilor din zona Euro cu previziuni de crestere stationara sau rezervata, precum Germania si Franta. Studiul Eurozone Forecast estimeaza ca institutiile europene vor continua eforturile sustinute pentru a evita erodarea monedei unice, context in care este probabil ca Leul sa-si mentina evolutia stabila din ultimele luni”, arata acestia.
Ernst & Young este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 152.000 de angajati in 700 de birouri din 140 de tari si venituri de aproximativ 22,9 miliarde dolari in anul 2011. In Romania, Ernst & Young este unul dintre liderii de pe piata serviciilor profesionale inca de la infiintare, in anul 1992. Cei peste 450 angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, asistenta in tranzactii si servicii de asistenta in afaceri catre companii multinationale si locale.

Zona euro, punct sensibil

Raportul specialistilor prevede ca 2012 va fi o provocare pentru zona Euro. Conform raportului Eurozone Forecast (Previziuni pentru zona Euro), revenirea pe crestere pentru statele europene este posibila in 2013 daca Banca Central Europeana (BCE) va juca in continuare un rol principal, prin reducerea dobanzilor si achizitionarea obligatiunilor emise de guvernele din tarile periferice zonei Euro.
„In contextul unui nou acord de salvare a Greciei si al mentinerii unui mecanism credibil de salvgardare a datoriei Italiei si Spaniei, Eurozone Forecast estimeaza o scadere usoara, de 0.5%, a PIB-ului zonei Euro in acest an. Pentru 2013 insa, studiul Ernst & Young estimeaza o revenire pe crestere, cu 1% a PIB-ului cumulat din zona. Aceasta evolutie pozitiva va continua in perioada 2015-16, cand cresterea anuala va fi de aproximativ 2%”, arata raportul.
Bogdan Ion, Country Managing Partner Ernst & Young Romania explica, “Iesirea din recesiune va fi probabil cea mai lenta revenire din Europa ultimilor 40 de ani. Cu toate acestea, masurile implementate de institutiile europene si nationale ale statelor membre in ultimele luni, mai ales operatiunile de refinantare pe termen lung introduse de BCE, au creat conditiile in care reusim sa vedem lumina de la capatul tunelului, chiar daca revenirea in adevaratul sens al cuvantului este inca indepartata. Eforturile institutionale trebuie mentinute si consolidate, atat la nivelul zonei Euro, cat si la nivelul tuturor statelor membre UE, pentru a materializa aceste asteptari optimiste.”
Previziunile arata ca firmele vor restrange in continuare investitiile, ca raspuns la conditiile restrictive de finantare si la cererea domestica slaba. „Firmele din Spania si Italia vor taia anul acesta cel putin 5% din investitiile de capital, in timp ce in Franta si Benelux investitiile raman stationare sau chiar in usoara scadere. Doar in Germania exista conditiile unei cresteri semnificative a investitiilor, dar abia in a doua jumatate a anului. Consumul domestic va inregistra o noua contractare, de pana la 0.7% per ansamblul zonei Euro. Cu toate acestea, estimarile raman pozitive in Germania, care va inregistra o crestere usoara de 1%, si stationare in Franta, contrabalansand scaderile mai abrupte din celelalte tari”, arata specialistii Ernst&Young.

Roubini: patru riscuri majore

Profesorul Nouriel Roubini, cel care a avertizat asupra crizei inainte ca ea sa se produca, analizeaza rezultatele primelor saptamani ale anului 2012, cand eforturile s-au indreptat spre revenirea economiilor si mai ales a finantelor lumii. „Pana acum, am evoluat bine si a sporit increderea investitorilor, ceea ce s-a si reflectat in trendurile ascendente bursiere. In SUA, indicatorii economici sunt in crestere ponderata, iar China si alte piete emergente, amenintate de explozia expansiunii economice, si-au incetinit ritmurile, reducand riscul”, scrie Roubini, in Project Syndicate.
Economistul arata ca si Europa cauta solutii, iar Banca Centrala Europeana este gata sa faca sacrificii pentru a calma nervozitatea sistemului bancar european. „Cu toate acestea, exista patru riscuri majore, care ar putea submina optimismul, in cel mai scurt timp. Aparitia lor pe piata ar provoca imediat neincrederea investitorilor, scaderea valorii activelor si noi stagnari. In primul rand, zona euro, perturbata pana acum de lacunele celor aflati la periferia ei, incepe sa simta contractii chiar in pilonii sai de forta, respectiv Franta si Germania. Austeritatea fiscala, cu care incearca sa-si refaca fortele copiii zburdalnici din sudul continentului, incepe sa se impuna si la cei care le dau lor lectii.
Se pare ca, pentru a-si revigora propria economie, zona euro va fi nevoita sa adopte o politica fiscala similara cu cea practicata timp de mai multi ani in Japonia: scaderea puterii de schimb a monezii proprii, pentru a facilita exporturile. Practic, daca euro ar ajunge la paritate cu dolarul, exporturile ar spori, industria si-ar mari turatia, somajul ar scadea. Asemenea beneficii ar intari increderea in tarile centrale ale zonei si ar stimula reechilibrarea celor periferice”, recomanda Roubini.

Echilibrul fragil

A doua problema despre care vorbeste profesorul este incetinirea economica din China si restul Asiei, necesara pentru asigurarea propriului echilibru economic si legata de scaderea exporturilor. „Ne aflam in fata unui cerc vicios: pe de o parte, cresterea exploziva a economiei tarilor emergente le impinge spre riscul colapsului, pe de alta parte restrangerea activitatii afecteaza exportul tehnologic al economiilor avansate”, explica acesta.
A treia problema este faptul ca in continuare consumul privat ramane modest. „Si chiar luand in considerare revenirea economica a SUA, ea ramane afectata de scaderea exporturilor, determinate atat de criza euro – departe de a se stinge – cat si de scaderea importurilor in tarile emergente. In al patrulea rand, poate legat tot de energie, apar riscurile geopolitice in Orientul Apropiat. Analistii nu iau neaparat in calcul un conflict militar de proportii, dar un fel de razboi tacit este deja in curs de desfasurare. Practic, stau fata in fata Israelul si SUA de o parte si Iranul de cealalta parte. Primii au avantajul superioritatii militare, ceilalti incearca sa-si faca o arma conventionala din inchiderea stramtorii Ormuz, ceea ce n-ar insemna neaparat razboi, dar nici n-ar putea ramane multa vreme fara replica pe masura. Nu putem afirma ca economia mondiala n-ar fi pornit cu dreptul in primele saptamani ale anului, dar, avand atatea riscuri in fata, suntem departe de a pretinde ca ne indreptam cu pasi siguri spre acea redresare echilibrata si durabila pe care o asteptam”, avertizeaza Nouriel Roubini.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.