ANPDCA face demersuri pentru copii adoptati si trecutul acestora

96

Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) sprijină persoana adoptată să-și cunoască originile și propriul trecut și furnizează părinților firești și rudelor biologice ale acesteia informații vizând persoana adoptată, se prevede într-un act normativ adoptat de Executiv în ședința de astăzi.

Este vorba despre o hotărâre de guvern pentru aprobarea metodologiei privind contactarea părinților firești sau a rudelor biologice, accesul adoptatului la informații vizând originile sale și propriul trecut, precum și accesul părinților firești sau al rudelor biologice ale persoanelor adoptate la informații referitoare la persoana adoptată.

Actul normativ stabilește modalitățile concrete de exercitare a dreptului persoanei adoptate de a-și cunoaște originile și propriul trecut, respectiv indicarea modului în care se concretizează sprijinul acordat acestora.

Este vorba, de exemplu, despre obținerea de informații care atestă realizarea adopției, informații privind identitatea părinților firești, locul nașterii, numele și prenumele anterioare adopției, istoricul personal, respectiv social, familial, medical și traseul instituțional.

De asemenea, persoana adoptată beneficiază de sprijin pentru căutarea părinților firești sau a rudelor biologice, facilitarea contactării părinților firești sau a rudelor biologice, organizarea și pregătirea întâlnirii cu părinții firești sau rudele biologice.

Părinții firești, precum și rudele biologice ale unui copil care se află în procedură de adopție, ori pentru care s-a finalizat o procedură de adopție și care își exprimă disponibilitatea de a fi căutați în scopul facilitării punerii în legătură cu adoptatul la solicitarea acestuia pot notifica acest aspect direcției generale de asistență socială și protecția copilului în a cărei rază administrativ teritorială domiciliază. Notificarea se realizează în scris, se păstrează la dosarul adoptatului și se transmite în copie la ANPDCA.

Informațiile care atestă adopția pot fi furnizate de către ANPDCA numai persoanelor care au dobândit capacitate deplină de exercițiu.

ANPDCA solicită informații și documente necesare soluționării cererilor formulate de către persoana adoptată sau părinții firești și rudele biologice, de la orice persoană juridică publică sau privată, acestea având obligația de a le pune la dispoziție în termen de 30 de zile de la data înregistrării solicitării.

Totodată, actul normativ reglementează expres și faptul că adoptatul sau, după caz, adoptatorul/familia adoptatoare pot refuza atât transmiterea de informații, cât și punerea în legătură cu părinții firești sau rudele biologice și pot reveni oricând asupra acestui refuz.

1 COMENTARIU

  1. Pai mi se pare firesc si normal ca cine adopta sa cunoasca toate aceste amanunte , sa stie pe cine urmeaza sa adopte, ca „aschia nu sare departe de trunchi ” ! Totodata, copilul adoptat, sa aiba dreptul si sa poata sa-si afle „originea” de unde provine . Ce atatea ” secrete ” ?
    Copilul abandonat si adoptat de cineva , sa nu mai poata fi retractata adoptia fara acordul adoptatorului , in sensul ca daca un copil abandonat, isi afla „originea” si la dorinta lui sau a parintilor lui firesti , vrea sa revina in „sanaul familiei sale naturale ” acest lucru sa se poata face doar CU ACORDUL FIRESC AL CELUI CARE A „INVESTIT ” IN CEL ADOPTAT ( si cu o eventuala prealabila despagubire , daca se solicita acest lucru ) , nu sa se trezeasca cineva, ca dupa ce-i crescut, intretinut, educat si purtat in scoli, dupa aia-i da cu piciorul in cu.r adoptatorului, si revine la „patria mama sau tata ” … ca nu-i cinstit si nici corect asa .
    Altceva este daca adoptatorul va fi de acord cu acest lucru .

LĂSAȚI UN MESAJ