Șeful Finanțelor din Bistrița a fost declarat incompatibil de către Agenția Națională pentru Integritate, alături de alți trei funcționari publici. Conform acuzațiilor aduse, Cristian Parasca s-ar fi aflat în incompatibilitate pentru că a deținut în același timp funcția de membru în Consiliul de Administrație al S.C. AQUABIS S.A. Însă ipoteza celor de la ANI poate fi demontată cu ușurință.

 

 

Patru funcționari dintr-o lovitură

Agenția Națională de Integritate a constatat existența stării deincompatibilitate în cazul a patru funcționari publici: Păvăluță Cristina, director general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț;Parasca Cristian, director în cadrul Direcției Generale Regionale Finanțelor Publice Bistrița;Ene Petruș, inspector în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Teleorman,șiTăvărlău Gigi-Simona,funcționar public în cadrul Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București.

 

Inspectorii ANI spun că Parasca a încălcat legea în 2012

„PARASCA CONSTANTIN CRISTIANse află în stare de incompatibilitate începând cu data de 6noiembrie2012, întrucât deține, simultan cu funcția publică dedirectorîn cadrul Direcției Generale Regionale Finanțelor Publice Cluj-Napoca (Parasca este director la Bistrița,  nota redacției),șifuncția de administrator, membru încadrulConsiliuluide Administrație alS.C. AQUABIS S.A.(societate comercială cu capital majoritar de stat);

PĂVĂLUȚĂ CRISTINA și PARASCA CONSTANTIN CRISTIAN auîncălcat, astfel, dispozițiile art.94, alin. (2), lit. c) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora<[…] Funcționarii publici nu pot deține alte funcții și nu pot desfășura alte activități, remunerate sau neremunerate […]în cadrul regiilor autonome, societăţilor comerciale ori în alte unităţi cu scop lucrativ din sectorul public […]>,” se arată în raportul ANI.

 

Bistrițeanul se apără și invocă precedente

Ancheta celor de la ANI datează de mai bine de un an. Potrivit spuselor lui Parasca, anul trecut Agenția Națională pentru Integritate i-a trimis acasă o solicitare prin care îi comunica faptul că este anchetat pentru incompatibilitate.

„Anul trecut am primit o înștiințare pentru incompatibilitate. Acum o lună mi-au cerut un punct de vedere cu privire la acest lucru și împreună cu avocatul le-am trimis poziția noastă și de ce considerăm că acuzațiile nu sunt fondate. Săptămâna aceasta, când ANI a făcut public un comunicat prin care stabilea că eu am fost incompatibil, am aflat ultimul. Din presă am citit ceva și așa am aflat”, spune Parasca.

Șeful Finanțelor din Bistrița mai arată faptul că inspectorii de la ANI l-au acuzat fără a cunoaște legea. Ba, mai mult,Parasca precizează că pe aceeași funcție s-a aflat și actual prefect, Ioan Țintean și că înainte de a deveni membru în Consiliul de Administrație al S.C. Aquabis S.R.L a consultat legislația, tocmai pentru a nu intra în incompatibilitate.

„Nu sunt de acord cu ceea ce spun ei. Într-un Consiliu de Administrație al oricărei societăți cu capital de stat trebuia să fie un reprezentant de la Finanțe. Conform legii 109/2011nu am fost incompatibil. Înaintea mea pe aceleași funcții a fost Ioan Țintean, actualul prefect de Bistrița-Năsăud”, spune Cristian Parasca.

 

Legea care îl apără pe Parasca

În ordonanța de urgență 109 din 30/11/2011 se preciza faptul că „în cazul societăților administrate potrivit sistemului unitar, consiliul de administrație este format din 5-9 membri, persoane fizice sau juridice, cu experiență în activitatea de administrare/management a/al unor întreprinderi publice profitabile sau a/al societăților comerciale profitabiledin domeniul de activitate al întreprinderii publice.”

 

Șeful de la Finanțe și „păcatele” lui

Cristian Parasca, șeful finanțelor bistrițene și cumnatul baronului Radu Moldovan, ar avea un dosar în cercetare la Parchet. Acesta ar fistrâns cu ușa de procurorii DIICOT care cercetează dosarul lui Ioan Opre. Cu toate că omul de afaceri este trimis în judecată pentru proxenetism fără a avea vreun beneficiu din această presupusă infracțiune, finanțele fac abuzuri față de firma acestuia, GetutaProdcom. Totul sub atenta îndrumare a procurorului Ioan Lumperdean, care controlează ancheta. El a percheziționat și ascultat telefonul fără mandat.

Finanțele și-au înscris în septembrie 2014 carnetul de controale ale societății GetutaProdcom, însă nu au finalizat controlul nici până în ziua de azi. Cu toate că o armată de avocați le demonstrează cu toate argumentele juridice că încalcă legea lui Cristian Parasca, pesedistului de la șefia finanțelor nu-i pasă. El are sprijinul cumnatului Radu Moldovan, întâiul baron al județului Bistrița-Năsăud și este împins de la spate de procurorul Lumperdean.

Avocații de la Iordăchescu&Asociații din Cluj au trimis o cerere adresată finanțelor bistrițene în care cer ”soluționarea de urgență a deconturilor cu sume negative de TVA cu opțiunea de rambursare depusă de subscrisă și comunicarea motivelor justificative avute în vederea la suspendarea inspecției fiscale și a documentelor care au stat la baza acestei decizii. ”

 

Obiceiuri marca ANI

Agenţia Naţională de Integritate a mai cercetat funcționari publici în aceeași speță. Situația cea mai interesantă este cea a viceprimarilor care au fost desemnaţi ca membri în consiliile de administraţie ale unor şcoli şi care, din punctul de vedere al ANI, încalcă legea, în timp ce Legea Educaţiei spune exact contrariul.

În Bistriţa-Năsăud avem cel puţin trei exemple de viceprimari deveniţi incompatibili din cauză că fac parte din astfel de consilii. Este vorba de viceprimarul Bistriţei – George Avram, de cel al oraşului Sângeorz-Băi – Daniel Naroş şi de cel al oraşului Năsăud – Niculai Găitan. Primii doi au contestat deja decizia ANI în instanţă, însă, cu toate că speţele sunt similare, sentinţele pronunţate de judecători sunt diferite. Viceprimarul Năsăudului este mai proaspăt intrat în vizorul ANI, prin urmare se pregăteşte de luptă.

Aleşii locali din Bistriţa-Năsăud care au fost găsiţi în stare de incompatibilitate de Agenţia Naţională de Integritate au atacat deciziile în instanţă. Unii au ieşit victorioşi, alţii nu, alții mai au de aşteptat o ultimă decizie din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.Prima luptă se dă însă la Curtea de Apel Cluj. Dăm exemple două speţe oarecum similare, dosare în care deciziile pronunţate de instanţă sunt total opuse.Este vorba de dosarele în care viceprimarii George Avram (Bistriţa) şi Daniel Naroş (Sângeorz-Băi) au atacat deciziile ANI cu privire la starea de incompatibilitate în care cei doi s-ar fi aflat timp de câţiva ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.