Cristian Anghel a susţinut o conferinţă de presă în ziua în care s-a reîntors la Penitenciar. A fost mai bine de o oră în care Anghel a vorbit cu ziariştii băimăreni. Primele zece minute au şocat prin tensiunea transmisă de cel care a condus administrativ oraşul, timp de 17 ani. Nu a părut a fi un bilanţ, nu s-a putut vedea resemnare…

Anghel a venit însoţit de avocaţii lui din Baia Mare, Radu Ştef şi Ioan Blăjan, dar şi Vasile Gil din Bucureşti. După ce a sosit la sediul PNL Maramureş, Anghel a avut un moment în care trăirile l-au depăşit. Zece minute în care fostul lider liberal a spus mai mult decât, probabil, îşi programase.

„De ce aici şi nu în altă parte?…Am uitat să vă spun, astăzi este pentru mine o aniversare nefericită întrucât la 1 mai am fost numit primar (1993 n.red.). Revin, această conferinţă de presă aici în sediul PNL. De ce? În primul rând pentru că sunt membru PNL…şi acest drept…poate să mi-l ia doar Biroul Politic Central. Doi! Am făcut servicii PNL-ului. Dacă sunt comentarii sau alte opţiuni vă las pe dumneavoastră să faceţi sondaje de opinie în oraş. Trei! Este prima mea conferinţă de presă după 17 martie (ziua în care s-a dat sentinţa de condamnare n.red.). Le mulţumesc celor care au fost lângă mine, familia, prietenii, colegii în marea lor majoritate, cetăţenilor oraşului, preoţilor care au fost lângă noi, avocaţilor mei şi în mod special dumneavoastră, presei. Am avut nevoie de dumneavoastră şi cred că vom avea nevoi unii de alţii în continuare”, a spus Anghel în cele zece minute în care lacrimi curse şi necurse i-au înnourat ochii.

Anghel a explicat dorinţa de a face o conferinţă de presă în ziua în care s-a întors la Penitenciar. „De mâine vom comunica mai greu!”. El a făcut o invitaţie presei de al vizita, în măsura în care se poate şi cum se poate. După acest moment de tensiune, Anghel a redevenit cel pe care presa l-a cunoscut în aceşti ani. Tipul corect îmbrăcat, cu un discurs lejer, elegant în exprimare şi un bun cunoscător al Codului de Procedură Penală, al legilor în general. A mâncat administraţie pe pâine şi ar fi putu fi un bun ministru al Administraţiei, spuneau toţi liderii politici în anii în care Anghel nu a avut adversar politic care să îl înfrângă în competiţiile electorale. Iată că el a fost înfrânt de un caz cu iz social.

Anghel a explicat, ceea ce se ştie, cazul Horia 46A, a explicat raţiunea pentru care a făcut demersurile în instanţe şi a spus că se va război cu sentinţele date în ultima perioadă până la ultima fărâmă de putere. „Nu sunt vinovat!”, a spus de mai multe ori Anghel.

La rândul său, Ioan Blăjan a adus precizări cu privire la dosarul Anghel. Ce s-a realizat şi ce urmează a se realiza. Blăjan, un foarte bun avocat penalist, a vorbit cu tonul omului obosit, a celui învins de un sistem în care a crezut, dar care ridică semene de întrebare în momentul de faţă.

„Pentru fapta la care a fost încadrat, domnul Anghel putea să primească între 5 şi 15 ani, dar a fost condamnat cu circumstanţe atenuante. Adică, atitudinea sinceră avută, recunoaştere şi regret a faptei săvârşite… a se citi, i-au introdus fericirea pe gât. De ce? Ca să poată coborî sub minimul special…Judecătorul poate! Sigur, judecătorul poate orice!”, a explicat Blăjan.

Mesajele lui Anghel
 

Înainte de începerea conferinţei de presă s-a auzit că ar fi fost discuţii cu privire la faptul că fostul lider liberal a organizat conferinţa de presă în sediul PNL. Primele zece minute au confirmat că ceva a fost. Anghel nu a negat, dar a adus câteva precizări. „Poate că era bine dacă anunţam BPT înainte de a convoca această conferinţă de presă. Din câte ştiu eu, prin vot s-a decis că pot să susţin conferinţa aici, în sediu, eu având în acest moment calitatea de membru PNL. Dacă nu aş fi primit acest drept veneam în faţa sediului, vă rugam să mă însoţiţi şi mergeam în altă parte pentru a susţine conferinţa de presă, dar nici într-un caz la Rivulus. Altceva, vă rog!”, a spus Anghel.

Întrebat dacă citeşte Biblia, având în vedere că a făcut mai multe remarci în acest sens, Anghel a spus că s-a aplecat asupra studiului Bibliei şi la dorinţa soţiei sale, dar şi pentru că s-a regăsit după ce a început să citească Cartea Sfântă.

„Am început să citesc regulat Biblia după ce am ajuns acolo. Chiar mi-am făcut un program de a citi Psalmii lui David. Dimineaţa şi seara. Pot să vă spun Psalmii pe care îi citesc: 3, 17, 19, 20, 30, 31, 45, 46, 50, 69, 70, 72 şi 75. Dar în acelaşi timp recomand pentru unii să citească singuri Psalmul 34, îl recomand şi dumneavoastră. Se referă…o să vedeţi la ce. La judecători şi la alţii”, a spus Anghel.

Citat
 

Psalmul 34, fragment
„1. Judecă, Doamne, pe cei ce-mi fac mie strâmbătate; luptă împotriva celor ce se luptă cu mine;
2. Apucă arma şi pavăza şi scoală-Te întru ajutorul meu;
3. Scoate sabia şi închide calea celor ce mă prigonesc; spune sufletului meu: "Mântuirea ta sunt Eu!"
4. Să fie ruşinaţi şi înfruntaţi cei ce caută sufletul meu; să se întoarcă înapoi şi să se ruşineze cei ce gândesc rău de mine”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.