Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice a Judeţului Bistriţa-Năsăud,  informează contribuabilii că în Monitorul Oficial al României nr. 712 din 14 septembrie 2016 a fost publicat OPANAF nr.2554/2016 privind aprobarea Procedurii de autorizare a importurilor de bunuri în regim de scutire de taxe vamale de către organizaţii sau instituţii conform Regulamentul (CE) nr. 1.186/2009.

 

În vederea autorizării importului de bunuri în regim de scutire de taxe vamale, organizaţiile şi instituţiile interesate vor depune cererile de autorizare  la  direcţiile generale regionale ale finanţelor publice în a căror rază teritorială îşi au sediul. În cadrul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice se constituie în acest sens cate o comisie, care  în urma analizei şi verificării îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege, emite  decizii prin care se autorizează desfăşurarea activităţii de import cu scutire de taxe vamale de către organizaţii sau instituţii pentru:

– materiale educaţionale, ştiinţifice şi culturale; instrumente şi aparate ştiinţifice;

– echipamente importate în scopuri necomerciale de către sau pentru o unitate sau organism de cercetare ştiinţifică care îşi are sediul în afara Uniunii Europene;

– animale de laborator şi substanţe biologice sau chimice utilizate în cercetare;

– instrumente şi aparate destinate cercetării medicale, stabilirii de diagnostice sau realizării de tratamente medicale;

– substanţe de referinţă pentru controlul calităţii medicamentelor;

– mărfurile de uz general importate de organizaţii de stat sau de alte organizaţii de binefacere sau filantropice;

– mărfurile destinate persoanelor cu handicap;

– mărfurile importate de organizaţii de stat sau de alte organizaţii de binefacere sau filantropice în folosul victimelor catastrofelor;

– cadourile primite în contextul relaţiilor internaţionale.

Autorizaţiile de import cu scutire de taxe vamale se prezintă biroului vamal de către titular la declararea mărfurilor respective pentru regimul vamal de punere în liberă circulaţie.

Scutirea de taxe vamale se aplică numai după verificarea îndeplinirii celorlalte condiţii prevăzute de legislaţia în vigoare la importul mărfurilor.

Biroul vamal menţionează pe versoul autorizaţiei numărul şi data declaraţiei vamale de punere în liberă circulaţie şi reţine o copie a acesteia, pe care o înregistrează în evidenţe.

 

Organele cu atribuţii de control din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală vor efectua, cel puţin o dată pe an, verificări la instituţiile sau organismele care au obţinut autorizaţii de admitere cu scutire de taxe vamale, asupra modului în care sunt respectate prevederile legale în vigoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.