Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Nord (SDEETN), instituţie condusă de sinecuristul PSD clujean Emil Merdan, a ajuns să fie dată în judecată de ANAF Cluj pentru că nu a plătit impozitul pe profit şi TVA de peste 30 de milioane de lei. În urma controlului ANAF s-a constat că SDEETN nu a plătit impozit pe profit şi TVA pentru perioada 2009 – 2015. În acelaşi timp, Merdan şi ceilalţi şefi din cadrul companiei au avut timp să îşi crească salariile.

 

ANAF Cluj a pus sechestru pe conturile şi bunurile SDEETN pentru neplata a 13,9 milioane lei impozit pe profit, respectiv 18,4 milioane lei TVA, sume de bani care ar fi trebuit plătite pentru perioada 2009 – 2015.

Compania de distribuţie a energiei electrice a contestat decizia de impunere a sechestrului, dar Tribunalul Cluj a respins contestaţia.

Potrivit contestaţiei semnate de Emil Merdan, directorul SDEETN, ”în perioadă 19.10.2015 – 19.01.2016, societatea noastră a fost subiectul unei inspecţii fiscale parţiale având că obiect verificarea îndeplinirii de către societate a obligaţiilor privind declararea şi plată impozitului pe profit şi a TVA. Perioadă verificată în ceea ce priveşte impozitul pe profit a fost 01.01.2009 – 31.12.2014, iar în ceea ce priveşte TVA a fost 01.12.2009 – 31.08.2015. În urma inspecţiei fiscale, organele de control au emis Raportul de inspecţie fiscală nr. ……din 30.03.2016 şi Decizia de impunere nr. ……din 30.03.2016 prin care au stabilit următoarele sume suplimentare de plată în sarcină societăţii noastre în legătură cu Serviciile disputate prestate în temeiul Contractelor de Consultantă, Contractelor de Reprezentare şi al Contractelor de Servicii, astfel: impozit pe profit suplimentar de plată în sumă de 8.545.791 lei plus obligaţii de plată accesorii în sumă de 5.365.392 lei. TVA de plată suplimentar în sumă de 11.439.553 lei şi obligaţii de plată accesorii în sumă de 6.944.297 lei. Împotriva acestei decizii de impunere, precum şi a raportului de inspecţie fiscală societatea noastră a formulat în termen legal contestaţie. Pe de altă parte, având la bază Decizia de impunere nr. ……din 30.03.2016, organul fiscal a emis şi Decizia de instituire a măsurilor asigurătorii nr. …./30.03.2016, emisă la data de 30.03.2016 şi comunicată societarii noastre la data de 10.05.2016. În cuprinsul acestei decizii organul fiscal emitent a menţionat că modalitate de contestare a deciziei formularea unei contestaţii la Judecătoria în rază căreia se află sediul acesteia, în speţă, Judecătoria Baia Mare, sens în care am formulat o cerere de chemare în judecată, existând în acest moment pe rolul Judecătoriei Baia Mare dosarul nr. ………/2016”, se arată în contestaţie.

emil merdan

Şefii şi-au dat salarii, că n-au făcut-o de la ei

Încă din 2009, şeful Electrica Distribuţie Transilvania, Emil Merdan, făcea parte din lista directorilor de deconcentrate susţinuţi de PSD Cluj. Pe parcursul sinecurii la această instituţie publică, Merdan a ieşit în evidenţă prin faptul că şi-a aprobat singur un câştig lunar de 16.000 de lei, plus bonusuri de 200.000 de lei. În actul prin care şi-a majorat salariul se specifica: ”Aprobă remuneraţia cuvenită domului Emil Merdan, pentru anul 2012, în conformitate cu prevederile art. 4.1.2. din Contractul de mandat nr. 278/31.10.2008. Mandatarul va primi, după aprobarea bilanţului contabil, pentru depăşirea obiectivelor şi criteriilor de performanţă stabilite prin contractul de mandat, un premiu anual de 12 remuneraţii brute lunare (proporţional cu gradul de depăşire a obiectivelor şi criteriilor de performanţă”, se arată în document. Merdan mai beneficia, prin contract, de 28 de zile de vacanţă plătite cu indemnizaţie şi prima de vacanţă, fiecare în cuantumul unui salariu lunar de 16.000 de lei. El mai are la dispoziţie un autoturism cu şofer şi telefon mobil. Potrivit declaraţiei de avere, în 2000, 2004 şi 2006 a dobândit un teren intravilan, cu o suprafaţă de 561 de metri pătraţi, în Cluj-Napoca. În aceeaşi perioadă a dobândit o vilă în Cluj-Napoca, cu o suprafaţă de 338 de metri pătraţi, iar în 2008 a cumpărat un apartament de 38 de metri pătraţi, tot în Cluj Napoca.

Directorul tehnic, Constantin Buda are un salariu de aproximativ 3.000 de euro, iar directorul de Dezvoltare, Reider Ladislau are aproximativ acelaşi salariu. Soţia lui, Clara, îi este colegă de muncă la SDEETN. Ei deţin trei apartamente în Cluj Napoca şi acţiuni la Sanex şi SIF Banat Crişana.

Dan Cătălin Stancu, preşedinte Consiliului de Administraţie la SDEETN este, la fel, coleg cu soţia lui, Elena. Ei sunt finii de căsătorie ai lui Mircea Pătrăşcoiu, şeful ”cel mare” al Electrica Furnizare care, culmea, şi el este coleg de muncă cu soţia lui, Marilena!

Alexandra Borislavschi, care face parte din Consiliul de Administraţie primeşte peste 5.000 de euro/lună.

Un alt membru al Consiliului de Administraţie este Oana Truţă, care în paralel mai face parte din consiliile de administraţie ale Hidroelectrica, Transgaz, Electrica, Nuclearelectrica, toate având în comun acţionarul Fondul Proprietatea.


ANAF Cluj acuzată că a intrat cu bocancii în SDEETN

ANAF nu a motivat în niciun mod luarea măsurilor asigurătorii, neinvocând şi nedovedind nici o situaţie concretă din care să rezulte că este îndeplinită condiţia prevăzută de textul legal, respectiv aceea a existenţei pericolului sustragerii, ascunderii sau risipirii patrimoniului contestatoarei, cu consecinţa periclitării sau îngreunării colectării. Simpla completare a unui formular tipizat de către organul fiscal, (ara ca decizia să cuprindă clemente justificative concrete, aplicabile situaţiei contribuabilului faţă de care se ia măsura, nu este de natură a suplini motivarea luării unor măsuri restrictive asupra patrimoniului contribuabilului, şi pune instanţa în imposibilitatea de a exercita controlul măsurii luate.


PSD-ist la PSD-ist trage

Firele sunt atât de bine întinse între oamenii de afaceri şi şefii instituţiilor de stat încât banii zbârnâie fără nici o problemă. Acum câţiva ani, firma de pază şi protecţie PP Protect, deţinută de fostul şef al IPJ Cluj, Pop Puşcaş (PSD), a câştigat un contract de la Electrica Distribuţie Transilvania Nord, companie condusă de Emil Merdan (PSD). În 2015,  firma de pază şi protecţie PP Protect a câştigat contractul ”Serviciul de pază şi protecţie a obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor FDEE Electrica Distribuţie Transilvania Nord-sediul administrativ Cluj-Napoca” pentru suma de 165.666 de lei, fără TVA. Această societate este deţinută de pesedistul Pop Puşcaş, fost şef al poliţiei clujene şi unul dintre apropiaţii lui Ion Rus, fostul ministru clujean al Internelor şi actual ministru la Transporturi.

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.