Asociația Magistraților din România (AMR) a depus la Curtea de Apel București, secția de contencios-administrativ, o cerere de chemare în judecată a lui Traian Băsescu și a Administrației Prezidențiale, prin care solicită anularea decretului de numire a procurorului Daniel Morarîn funcția de judecător al Curții Constituționale. AMR spune că în cazul fostului șef al DNA nu s-a îndeplinit criteriul de legalitate privind înalta competență, potrivit luju.ro.

 

Asociația arată că decretul de numire este nul, întrucât prin acesta s-au încălcat art. 143 din Constituție și art. 61 alin. (3) din Legea nr. 47/1992 privind funcționarea CCR, care stabilesc trei condiții de legalitate pentru numirea unei persoane în funcția de judecător al CCR: pregătirea juridică superioară; înaltă competența profesională; o vechime de cel puțin 18 ani în activitatea juridică ori în învățământul juridic superior.

AMR acuză faptul că fostul procuror Daniel Morar nu îndeplineşte condiţia de „înaltă competenţă profesională”, deoarece acesta este autorul a trei grave făcături judiciare:

1 – arestarea şi trimiterea nejustificată în judecată a lui Liviu Ciupe – „eroare judiciară” pentru care statul român a fost obligat în final să plătească daune de 1,308 miliarde lei vechi fostului senator Liviu Ciupe (fiu de judecător de Curte Supremă), fost director al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj şi fost vicepreşedinte al PNTCD;

2 – arestarea şi interceptarea ambientală a fostului judecător Viorel Burzo, fapte pentru care România a fost condamnată de CEDO de la Strasbourg în august 2005;

3 – negarea imunităţii şi transmiterea de informaţii false către CEDO de la Strasbourg în cazul Corneliu Bîrsan. În acest caz DNA a efectuat în octombrie 2012 o percheziţie abuzivă la domiciliul judecătoarei ICCJ Gabriela Bîrsan şi a soţului acesteia Corneliu Bîrsan, judecător român la CEDO. Judecătorii europeni au sancţionat România în noiembrie 2012, reţinând că DNA condus de Daniel Morar a încălcat imunitatea judecătorului CEDO.

 

“Aceste esecuri profesionale şi abuzuri grave ale domnului Daniel Marius Morar dovedesc grava necunoaştere a normelor juridice internaţionale convenţionale direct aplicabile în dreptul intern român şi a Constituţiei României, prin urmare domnia sa nu îndeplineşte condiţia de legalitate a numirii sale ca judecător la Curtea Constituţională, constând în înalta competenţă profesională. În concluzie, actul administrativ atacat este fundamental nelegal, violând condiţia constituţională şi legală de numire în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale a unei persoane cu o înaltă competenţă profesională”, concluzionează Asociaţia Magistraţilor din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.