Alţi trei eroi de la Investigaţii Criminale Bistriţa-Năsăud implicaţi în capturarea lui Sima Vampiru

1505

Audierile poliţiştilor din cadrul Inspectoratului Judeţean Bistriţa-Năsăud continuă în dosarul Jaf la Raiffeisen. Patru agenţi au dat declaraţii în faţa instanţei cu privire la modul în care Leon Andreica Paul a coordonat operaţiunea de capturare a lui Sima Vampiru. Cine sunt eroii din ecuaţie, ce rol a avut fiecare agent şi cum au gestionat situaţia prin protejarea oamenilor din zona unde a fost capturat Sima Vampiru, aflaţi în materialul următor.

 

„Ion Ardelean”: S-a deschis foc asupra şefului de la Investigaţii Criminale

Audiat de către judecătorul de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, agentul în cauză a fost prezentat sub o altă identitate, fiind protejat. Iată cum relatează „Ion Ardelean” capturarea lui Sima Vampiru.

„În data de 12 iulie 2016, în timp ce mă aflam de serviciu, la Serviciu de Acţiuni Speciale din cadrul IPJ Bistriţa-Năsăud ştiu că şeful nostru a fost apelat telefonic de către o persoană din cadrul inspectoratului ca să ne prezentăm la bază. Ne-am prezentat la şeful Serviciului de Investigaţii Criminale(SIC) unde am participat la un instructaj aducându-ni-se la cunoştinţă că vom întreprinde o acţiune cu persoana care a fost la Banca Raiffeisen implicată într-un jaf. Ne-a fost identificat numele persoanei, arătată poza acestuia şi locaţia unde trebuia să acţionăm.

Prima locaţie a fost pe strada Grănicerilor, iar ulterior a fost modificată cu strada Subcetate. Nu s-a cunoscut imobilul sau configuraţia acestuia. Ulterior a fost luată legătura cu celelalte servicii care se aflau în zonă urmând ca, noi luptătorii, să intervenim pentru prinderea şi mobilizarea persoanei respective. Am aşteptat aproximativ 30 de minute, unde am primit ordin pentru a acţiona, pentru prinderea acestuia. Ocazie cu care nu am apucat ca să intrăm în dispozitiv deoarece am auzit două focuri de armă trase din cel de-al doilea imobil care se afla în aceeaşi curte, iar un coleg de-al nostru luptător  a zis că s-a deschis foc asupra şefului de la Investigaţii Criminale (…), am văzut persoana care ne-a fost prezentată în poza, care a încercat să iasă pe geamul de la acoperiş, moment în care a fost somat de către mine şi de către ceilalţi colegi, iar acesta a refuzat să se oprească având în mână şi un pistol care era îndreptat înspre noi în momentul când acesta a ieşit pe geamul imobilului.

După somaţiile de rigoare, am deschis focul asupra acestuia. Două focuri au fost trase de către mine, iar cel de-al treilea foc de un alt coleg, după care i-a căzut pistolul din mână şi a continuată să parcurgă pe acoperiş, cel puţin trei metri, apoi a sărit e cealaltă parte a clădirii ajungând într-un teren viran(…) unde a fost imobilizat de către un coleg de-al nostru luptător, după somaţiile făcute asupra acestuia, şi a fost imonilizat şi încătuşat”, a spus agentul.

 

„Petru Muntean” a protejat civilii

Un alt agent implicat în operaţiunea de arestarea a autorului jafului de la Raiffeisen Bank Bistriţa, „Petru Muntean” susţine că în timpul acţiunii a protejat două persoane civile, pentru a le feri de focurile de armă.

„La data respectivă, în vara anului trecut, am fost chemat la serviciu şi ni s-a comunicat într-o scurtă şedinţă de instructaj, că avem de capturat persoana care a comis jaful înainte cu o săptămână, la o bancă. După instructaj am urcat în autospecială şi ne-am deplasat la locul stabilit. Acolo am aşteptat câteva minute, după care s-a dat OK-ul. În momentul respectiv am intervenit pe partea unui imobil, în zona Subcetate, unde era suspectul.

În momentul când am intrat alături de ceilalţi colegi, pe poarta imobilului, am auzit mai multe focuri de armă. Eu fiind mai în spate, m-am adăpostit după un autoturism unde la rândul meu am adăpostit două persoane civile. După ce s-au tras focurile de armă, m-am deplasat de lângă autoturismul respectiv spre colţul unui imobil, în zona în care am auzit focurile de armă(..), după care am auzit că suspectul a fost capturat ”, relatează agentul Muntean Petru.

În continuarea declaraţiei sale, acesta susţine că l-a însoţit pe Sima Vampiru în drum spre Spitalul Judeţean pentru a i se acorda celui din urmă asistenţă medicală. Atunci, susţine Muntean, Sima a lansat mai multe ameninţări la adresa agenţilor:”a zis că îi pare rău ca i s-a blocat pistolul că altfel ne împuşca pe toţi, iar la spital a spus că, atunci când va ieşi o să ”ne caute”, în special pe comisarul Andreica Paul”.

 

„Moldovan Pavel” l-a protejat pe Andreica şi capturat pe Sima

Un alt agent care a contribuit direct la imobilizarea şi încătuşarea infractorului a dat declaraţii sub identitatea fictivă, Moldovan Petru. Acesta a fost cel ce l-a protejat după ce a fost rănit pe Leon Andreica Paul şi totodată l-a încătuşat pe Sima Vampiru.

„(…) În acel moment am auzit două focuri de armă  şi două persoane ieşind din imobilul garajului, una dintre ele fiind rănită, ulterior am aflat că în zona umărului stâng. Am aflat că este vorba de comisarul Paul Andreica, m-am apropiat de el să îi acord primul ajutor. Mi-a spus că este răni, împuşcat în braţ şi am hotărât să-l tragem în stradă, să fie ferit de eventuale alte focuri de armă. (…) Am auzit trei focuri de armă. Nu ştiam cine le execută şi tot colegii au strigat că individul a sărit de pe imobil, în curtea alăturată. Am ieşit în stradă, trecând în cealaltă curte, unde era un teren viran cu iarbă crescută. La vreo 50-60 de metri un individ s-a aruncat în iarbă. Nu ştiam exact dacă are armă la el sau nu. În mod tactic m-am apropiat de el, somându-l să îmi arate mâinile (…), am trecut la imobilizarea şi încătuşarea acestuia şi l-am transportat la autospeciala din dotarea noastră.

Inculpatul ne-a ameninţat pe toţi cu moartea. Spunea:Vă omor pe toţi, vă omor familiile! Ies eu de aici, termin şi cu asta şi viaţa mi-o rezerv pentru a vă omorî pe voi!”, a relatat agentul.

paul andreica

Curajul i-a adus cinste

În primăvara acestui ani, comisarul Leon Paul Andreica a primit o medalie de onoare din partea Inspectoratului General de Poliţie.

Câştigătorul categoriei ,,investigarea şi combaterea criminalităţii” a fost desemnat comisarul-şef de poliţie Andreica Paul Leon, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud. În anul 2016, deşi a fost împuşcat în braţ pe parcursul misiunii, poliţistul a reuşit localizarea şi prinderea unui infractor violent, autorul unei tâlhării armate”, a anunţat Poliţia Română.

LĂSAȚI UN MESAJ