Recent, un elev bistriţean în vârstă de 16 ani a intrat în comă după ce a consumat băuturi alcoolice într-un bar din municipiu. Băiatul era împreună cu alţi câţiva colegi, care l-au dus la spital atunci când au constatat că acestuia i s-a făcut rău.

La educaţia şi comportamentul unui elev participă mai mulţi factori: mediul familial, strada şi şcoala, dar primul loc îl ocupă anturajul.
Actele de violenţă săvârşite de către adolescenţi, începerea consumului de alcool şi de droguri sunt puse în mare parte pe seama unui anturaj nepotrivit, generator de comportamente deviante. Un alt element favorizant pentru actele de violenţă este lipsa de educaţie ce generează un comportament primar, brutal şi lipsit de respect. O înclinaţie sporită spre violenţă cu precădere apare în cazul elevilor care provin din medii familale defavorizate. Comportamentul părinţilor are o influenţă extrem de puternică asupra nivelului de agresiune manifestat de copii.

Violenţa în şcoli, o problemă ce a luat amploare

Şcoala reprezintă un mediu ce poate corecta şi preveni fenomenul violenţei, prin utilizarea mijloacelor informatice în scopul atragerii elevilor către educaţie şi cultură şi a îndepărtării lor de factorii posibil generatori de violenţă,cu toate acestea există un număr mare de de violenţe petrecute în şcoli. Fenomenul a luat amploare în ultimii ani şi a creat o problemă elevilor şi cadrelor didactice. Această situaţie este des întâlnită în şcoli şi există un număr mare de elevi cu probleme de infracţionalitate din cele mai diverse, de la comportament agresiv şi consumul de tutun sau alcool ajungându-se până la consum de droguri, furturi sau chiar crime.

Cel mai des întâlnite agresiuni în şcoală sunt injuriile şi vulgarităţile, ameninţările, intimidările şi gesturile agresive moderate. O problemă sunt şi „taxele de protecţie“, frecvente mai ales la şcolile generale şi mai puţin în licee, elevii mici fiind mai uşor de intimidat şi controlat, deoarece le este frică să spună despre acest lucru. Totul porneşte de la violenţă care este un important factor de risc în adolescenţă, teribilismul, poziţia socială şi situaţia materială precară generează şi întreţin circumstanţele producerii incidentelor violente.

Alcoolul-cel mai accesibil drog

Pornind de la evenimentul petrecut săptămâna trecută când un elev de 16 ani din Bistriţa a ajuns la spital, aproape în comă alcoolică. Elevul a decis de dimineată să îşi petreacă orele de şcoală într-un bar, situat pe strada Dornei. Aici a început să bea cu prietenii până i s-a făcut rău. După ce au văzut că situaţia se agravează, colegii au chemat ambulanţa şi acesta a fost transportat la spital cu intoxicaţie severă cu alcool. Elevii au spus că băiatul a băut o sticlă întreagă de whisky, dar nu au declarat de la ce şcoală provin.

„Părerea mea în general vis-a-vis de consumul de alcool în rândul tinerilor este una de dezaprobare„ a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Mihai Mureşan – inspector şcolar general. Acesta dezaprobă ceea ce s-a întâmplat şi a demarat o anchetă în legătură cu acest caz.
În şcolile bistriţene au avut loc mai multe activităţi împotriva acestui flagel care cuprinde tinerii, precum:”Alcoolul nu te face mare”. Scopul lor este conştientizarea şi implicarea elevilor în campanii de prevenire a consumului de alcool, în vederea întăririi influenţei factorilor de protecţie şi al reducerii influenţelor factorilor de risc.
 
În obiectivele propuse se găseşte sensibilizarea şi educarea elevilor din învăţământul primar, gimnazial şi liceal în scopul evitării consumului experimental/recreaţional de alcool, sensibilizarea, conştientizarea şi motivarea cadrelor didactice şi a părinţilor în vederea implicării active, obiective şi corelate a acestora cu celelalte arii de intervenţie preventivă, dar şi stabilirea unei bune colaborări între şcoală, părinţi şi elevi în vederea prevenirii consumului de alcool în rândul tinerilor.
Poliţia informează direcţiunile şcolilor în cazul identificării elevilor în baruri, în timpul orelor de studiu, părinţii sunt anunţaţi, iar elevii în cauză sunt sancţionaţi. În opinia poliţiştilor, trebuie înţeles că, în cazul adolescenţilor, motivele de a bea sunt sensibil diferite de acelea care se manifestă în cazul adulţilor şi, de aceea, acceptând că vulnerabilităţile adolescentului trebuie abordate cu tact, adoptarea unui limbaj special şi a unei atitudini aparte pentru dialog sunt aspecte esenţiale în reuşita unui demers de o asemenea factură.

Otravă curată

În rândul adolescenţilor alcoolul creează o gravă problemă. Când consumi o cantitate exagerat de mare de alcool într-un timp scurt, poţi să fii victima unei otrăviri cu alcool. Adolescenţii nu se gândesc la urmăriile ce pot surveni în urma consumului de alcool, cum ar fi dependenţa. Alcoolismul este o boală cronică, de obicei progresivă, cu simptome care include dorinţa de a bea alcool, în ciuda efectelor negative.

 
Ca multe alte boli, are un curs în general previzibil, simptome recunoscute şi este influenţată de factorii genetici şi înconjuratori. Chiar dacă nu eşti alcoolic, consumarea în abuz a alcoolului poate avea rezultate negative, atât asupra sistemului nervos, cât şi de ordin social: accidente, insucces la muncă, eşec la şcoală, renunţarea la îndeplinirea responsabilităţilor în cadrul familiei.
Alcoolismul este o boală ce afectează viaţa spirituală, socială, psihologică şi biologică a unei persoanei. Tratamentul alcoolismului înseamnă consiliere şi psihoterapie, un stil de gândire şi de viaţă sănătos.

Adolescenţii, uşor influenţabili

La adolescenţi factorii determinanţi care influenţează vulnerabilitatea către alcoolism sunt daţi de mediul înconjurător al unei persoane, de exemplu: influenţa prietenilor, nivelul de stres şi uşurinţa de obţinere a alcoolului. Prin dependenţa de alcool se poate înţelege: nevoia incontrolabilă de a consuma alcool, pierderea controlului legată de incapacitatea de a se limita la un singur pahar de băutură, la o ocazie deosebită, dependenţa psihică – simptome provocate de abţinerea de la acool, ca de exemplu: ameţeli, greaţă, tremurături, transpiraţie abundentă, anxietate.
Tinerii ar trebui îndepărtaţi cât mai mult de alcool. Ei cunosc cu ajutorul campaniilor de informare desfăşurate în şcoli efectele alcoolului, de aceea ar trebui să se ferească pentru a nu suferi mai târziu. În mare parte tinerii beau din curiozitate, din teribilism sau pentru a se integra într-un grup. Oricare dintre motive nu este destul de serios pentru aş pune sănătatea în pericol. De asemenea, adulţii care obişnuiesc să consume băuturi alcoolice în cadrul ieşirilor în oraş oferă adolescenţilor un exemplu nu tocmai bun, creând impresia că alcoolui e inofensiv. Cei mai predispuşi la băutură sunt adolescenţii lipsiţi de încredere în ei.

 
Aceştia simt nevoia de a-şi comunica mai uşor sentimentele, doresc să se afirme, să iasă în evidenţă, pentru ei prea puţin contează modul în care o fac, îi imită pe adulţii care joacă rol de model şi încearcă să îşi creeze o atmosferă cât mai plăcută în cadrul grupului. Ei sunt vulnerabili din punct de vedere psihologic, biologic şi social, iar anturajul influenţează comportamentul lor. Părinţii acestora trebuie să încerce să abordeze acest aspect cu multă delicateţe, înţelegând motivele consumului de alcool la această vârstă, renunţând la autoritarism dar în aceelaşi timp explicându-le limita şi urmările ce duc la o viaţă zbuciumată şi eşecuri pe toate planurile. Alcoolul este considerat un drog legal, un viciu greu de învins după dobândire, sănătatea fizică şi mentală este grav afectată de acest viciu, nerecunoscut de o parte dintre consumatori. O persoană consumatoare excesivă de alcool este în mare parte judecată de către societatea din care face parte, fiind desconsiderată deoarece este deţinătoare de acest viciu, care duce doar la nelinişte şi suferinţe.
Delia Hriţuleac

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.