Marena Silva, singura firmă a familiei Nistor care încă mergea, fiind unul dintre furnizorii Schweighofer, începe să scârțâie. Firma, de care se ocupa până nu de mult fiul lui Emil Nistor este deja executată silit de Fisc pentru datoriile la stat.

 

Până când Emil Nistor, „tatăl” complexului Poiana Zânelor, de care s-a ales praful însă, își rezolvă problemele cu legea, de afacerile familiei se ocupă fiul cel mare al afaceristului.

La finalul anului 2015, Tribunalul Bistrița-Năsăud înceta procesul penal împotriva lui Emil Nistor, trimis în judecată de DIICOT pentru fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată și fals înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată. Asta pentru că faptele de care era acuzat Emil Nistor se prescriau.

Afaceristul însă încă nu poate dormi liniștit, asta pentru că mai este trimis în judecată şi de DNA pentru fapte similare. Dosarul penal a fost înregistrat la începutul anului 2014 și încă nu este finalizat.

Potrivit procurorilor, în perioada iunie 2005 – februarie 2008, Emil Nistor, prin intermediul a 89 de persoane interpuse, majoritatea angajați la cele 5 societăți comerciale administrate de acesta, a obținut, pe baza unor documente care atestau venituri salariale nereale.

Nistor a pus mâna pe 98 de credite de la două bănci comerciale, profitând de relațiile pe care le avea cu directorii și ofițerii acestor bănci.

 

Firmele familiei Nistor au adunat datorii de milioane de lei

Deși apare și el în dosarele penale în care a fost trimis în judecată tatăl său, Emil Nistor Junior, Tuţu cum îi spun apropiaţii, nu pare să fie îngrijorat. Mai mult, acesta a rămas să se ocupe de afacerile familiei.

Firmele din portofoliul familiei Nistor au adunat datorii uriașe în ultimii ani. Eliada Consulting SRL, care are drept obiect de activitate exploatarea forestieră este în faliment, datoriile adunate ajungând la 11 milioane de lei.

Aceeași soartă a avut-o și Someș Holz, o firmă cu același domeniu de activitate. Datoriile adunate de această firmă trec de trei milioane de lei. Bistrița Aurie SRL este în faliment și are datorii de peste 13 milioane de lei. Poiana Narciselor SRL a adunat datorii de 3,7 milioane de lei.

Familia Nistor a reușit să adune datorii în valoare de aproape 35 de milioane de lei cu aceste firmulițe. Numărul entităților care așteaptă bani de la firmele familiei Nistor nu este deloc mic. Printre cei care încă mai speră să recupereze bani de la acești țepuitori de meserie se numără mai multe bănci, dar și instituții publice.

poiana-zanelor

Marena Silva părea să salveze situația

Cu atâtea firme falimentare, Emil Nistor Junior asigura veniturile familiei cu ajutorul unei firme cu activități în domeniul forestier. Este vorba despre Marena Silva, care până în 2014-2015 a mers foarte bine. În anul 2013, cifra de afaceri înregistrată de societatea comercială trecea de 15 milioane de lei, iar profitul trecea de 600.000 de lei.

Despre această firmă scria Rise Project, într-o anchetă publicată în 2015. Potrivit portalului, Marena Silva este unul dintre furnizorii importanți al Schweighofer.  Societatea comercială este al cincilea cel mai important furnizor al austriecilor.

Firma administrată de Emil Nistor Junior a livrat material lemnos în valoare de peste 26 de milioane de lei. Cât înseamnă asta? Nu mai puțin de 88.000 de metri cubi de lemn tăiați din pădurile patriei, care au umplut 2514 de camioane cu lemn.

Se pare că parteneriatul cu Schweighofer a fost început de Emil Nistor și mai apoi preluat de fiul său și datează încă din anul 2005.

„Tatăl meu a început parteneriatul în 2005-2006, avea o altă firmă atunci. Vindeam numai surplusul la Schweighofer. Acum vindem tot mai puțin, nu mai e resursă, prețurile sunt foarte mari. Exploatăm în Bistrița-Năsăud, Suceava, Mureș, Sibiu, Alba, Gorj, Vâlcea. Anul trecut (n.r. 2014) am trimis la Schweighofer cam 60% din materialul lemnos exploatat”, declara Emil Nistor Junior în 2015, pentru cei de la Rise Project.

Societatea comercială care a făcut bani cu ajutorul austriecilor a fost preluată în 2011, de la Maria Botiz, o afaceristă condamnată la patru ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Parte din faptele pentru care a fost condamnată, au fost comise prin intermediul acestei societăți comerciale.

Întrebat de ce a preluat această societate comercială, Nistor a jucat rolul salvatorului, susținând:

„Am cumpărat firma pentru că nu mai avea de lucru. Știam că îi e greu ca femeie în domeniul acesta, așa că am ajutat-o cu ceva construcții și i-am dat o diferență de bani. Nu știam că are probleme, nu mă priveau pe mine”.

Până în 2014, firma condusă de Emil Nistor se regăsea în Top 150 al celor mai performante firme care au făcut bani cu ajutorul pădurilor. Culmea, societatea comercială se afla pe locul 7 în acest top național.

Marena Silva SRL raporta atunci o cifră de afaceri pentru 2013 de 17,7 milioane de lei. Societatea comercială avea pe atunci 45 de angajați. Declinul societății comerciale pare să fi început încă de atunci. În doar doi ani cifra de afaceri a scăzut de la 17,7 milioane de lei la doar 2,5 milioane de lei.

Astfel, în 2015, societatea comercială raporta la finanțe pentru 2014 o cifră de afaceri de 2,5 milioane de lei. Profitul deja era 0, iar datoriile aveau și ele 6 cifre.

 

Preluată de un tunisian

Anul acesta, în horă a intrat și un tunisian, care se pare administrează momentan societatea comercială. Aceasta și-a schimbat și sediul, mutându-se în Capitală. Tunisianul Beltaief Ammar a preluat firma în luna februarie a acestui an. Societatea comercială a fost preluată cu tot cu datoriile colosale pe care le are.

Printre entitățile care au de recuperat bani de la această societate comercială se numără și statul român. Se pare că Emil Nistor Junior a cam omis să-și plătească dările la stat, practică obișnuită pentru omul de afaceri.

Așa se face că ANAF nu a stat la discuții și a început executarea silită a societății comerciale în toamna acestui an. Potrivit portalului ANAF, instituția scoate la vânzare unul dintre utilajele folosite de societatea comercială.

Este vorba despre un cilindru compactor HAMM, utilaj pentru care cere 46.464 de lei. Din septembrie, ANAF a ajuns deja la licitația cu numărul trei, prețul utilajului ajungând la jumătate din cel inițial: 22.232 lei.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.