„În aprilie 2013 semnalam public că se prefigurează o „gaură neagră” în bugetul local al municipiului Bistrița (citez «Ca urmare a celor de mai sus, îmi permit să caracterizez pârtia „Cocoș”, în varianta cu telescaun cu patru locuri, ca o mare aventură pe bani publici. Nu numai investiția în sine ci și cheltuiala de exploatare ulterioară, după punerea în funcțiune, ar reprezenta o mare gaură neagră pentru bugetul municipiului»)”, scrie consilierul local Adrian Chereji, pe blogul său.

 

Potrivit acestuia, taxele de acces la telescanunul de schi, aduse în atenţia consilierilor locali în şedinţa de joi, sunt stabilite pompieristic fră nicio funfamentare.
„Joi, Consiliului local al municipiului Bistrița i se aduce în dezbatere proiectul de hotărâre pentru aprobarea taxei de acces la telescaunul din complexul sportiv „Wonderland”. Taxele sunt stabilite pompieristic, fără nici o fundamentare. Aduc la cunoștința concitadinilor „profesionalismul” cu care este fundamentată această taxă.

În „Studiul de impact” anexa la proiectul de hotărâre a consiliului local privind aprobarea taxei de acces la telescaun, la Secțiunea a 3-a „Impactul financiar asupra bugetului local” este scris (negru pe alb) „… impactul financiar asupra bugetului local nu poate fi cuantificat.” Studiul de impact este întocmit de director executiv adjunct Cismaș Adrian și aprobat de inițiatorul proiectului de HCL Ovidiu Teodor Crețu, primarul municipiului. Vulgar spus, habar n-avem ce va fi acolo, da’ votați taxele ș-om mai vedea ce-o fi”, scrie Adrian Chereji.

El continuă:
„Oare nu era normal să fie estimate cheltuielile de operare și , pe această bază, să se stabilească taxele de acces la telescaun pentru a acoperi aceste cheltuieli? Sau nu contează, unde merg 2,7 milioane de lei/an(suma ce trebuie rambursată băncii în următorii 10 ani) pot să mai meargă câteva sute de mii/an pentru acoperirea cheltuielilor de operare a pârtiei de schi. Nu contează că avem 150 de străzi de pământ în municipiul Bistrița, fără rețele de apă/canalizare, energie electricăși gaz.
Problema mai mare este că s-ar putea ca în acest sezon pârtia să nu poată fi folosită deoarece nu există personal calificat/autorizat pentru exploatarea telescunului și celorlalte dotări ale proiectului. Lucrul acesta a fost făcut public, cu multă seninătate, de primarul municipiului, dl.Ovidiu Crețu, la o emisiune AS-TV. Nu am cuvinte să caracterizez afirmația „ Dacă îmi imaginam la început că e atât de complicat să dai drumul la o instalație, că sunt atâtea condiții impuse, renunțam la varianta telescaun și adoptam o variantă mai simplă.” În urmă cu 5-6 ani i-am sugerat personal să adopte varianta teleschi.
Dacă își punea „echipa” să analizeze condițiile impuse pentru autorizarea și operarea unei pârtii de schi dotată cu telescaun, ar fi aflat că în studiul de fezabilite există atenționare cu privire la riscul „Lipsa de personal specializat și calificat” și ar fi putut acționa mai din timp.
În România s-au făcut multe investiții aberante, cu „îngropare” de mulți bani în proiecte care nu și-au dovedit utilitatea. Unele au fost făcute din bani personali („domeniul Dallas” și Turnul Eiffel de lângă Slobozia ar fi unul dintre exemple) e problema investitorului că și-a irosit fondurile, dar multe au fost făcute din bani publici, iar pârtia „Wonderland” tinde să concureze la locul I între aberațiile făcute din bugetele locale, poate o întrece doar pârtia și telegondola de la Piatra Neamț.
Pentru lipsa de responsabilitate și profesionalism privind investițiile din bani publici trebuie să răspundă cineva, dacă se dovedește că aceste proiecte nu au fost oportune și eficiente”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.