O nouă tragedie aviatică loveşte România. La un an şi jumătate de la prăbuşirea unui elicopter SMURD în Lacul Siutghiol, soldată cu moartea tuturor membrilor echipajului, o tragedie similară îndoliază medicina de urgenţă.
Un alt elicopter salvator s-a prăbuşit în Republica Moldova, toţi cei patru membri ai echipajului căzând la datorie. Medicii SMURD plătesc din nou cu viaţa. Un elicopter SMURD Iaşi, de tip EC 135, care făcea o misiune în Republica Modova, s-a prăbuşit, joi, toţi cei patru membri ai echipajului murind în urma impactului. Aeronava dispăruse de pe radar, joi după-amiază.
La scurtă vreme, epava elicopterului a fost localizată lângă pădurea din apropierea localităţii Haragâş, din raionul Cantemir. La ora la care s-a prăbuşit, elicopterul SMURD Iaşi era la a doua misiune în Republica Moldova.
Dimineaţă, aeronava fusese solicitată de către medicii din Vulcăneşti pentru a transporta o femeie de 85 de ani, cu bronhopneumonie, insuficienţă respiratorie şi renală acută la spital. Pe parcursul zborului, pacienta a fost monitorizată medical de către paramedici şi medicii SMURD Iaşi. La ora 12.10, elicopterul a aterizat pe stadionul Dinamo din Chişinău, femeia fiind preluată de către o ambulanţă şi transportată la Spitalul de Urgenţă. De la Chişinău, elicopterul a plecat apoi către Cahul, pentru a prelua un alt pacient, internat la spitalul raional. Nu a mai ajuns însă acolo.
„Au căutat un loc de aterizare“
Locuitorii satelor din apropiere au încercat să vină în ajutor, dar din păcate nu s-a mai putut face nimic pentru cei patru membri ai echipajului – asistentul medical Gabi Sandu, în vârstă de aproximativ 30 de ani, medicul Mihaela Dumea, având în jur de 40 de ani, de la Spitalul „Sfântu Spiridon“, din Iaşi, pilotul Doru Gavril şi copilotul Voicu Şoican, cei doi fiind angajaţi ai Inspectoratului General de Aviaţie. După prăbuşire, rezervoarele elicopterului au explodat, carbonizând, practic, victimele. Sătenii care au ajuns la locul accidentului au avut parte de imagini terifiante. Primarul localităţii Haragâş, Iurie Bălănuţă, a spus că elicopterul a căutat un loc să aterizeze, lângă pădure, pentru că ploua puternic şi era ceaţă.
„Elicopterul căuta un loc de aşezare. În pădure este un loc sportiv, un teren de fotbal. Ploua. Acum plouă încă mai tare şi e negură. (…) Îndată după incendiu au apărut explozii de la rezervoarele de petrol. (…) Sunt patru cadavre pe care acum Procuratura le duce în raionul Cantemir. Trei sunt carbonizate. Aveau haine de culoare roşie (…) Localnicii sunt neliniştiţi şi îndureraţi. Au văzut mâini, picioare rămase prin copaci“, a declarat Iurie Bălănuţă.
Anchete în Moldova şi în România Procuratura Generală a Republicii Moldova s-a autosesizat în urma accidentului aviatic şi a deschis un dosar penal, in rem, pentru încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei sau de exploatare a transportului aerian, care au provocat urmări grave. Şi procurorii români au deschis o anchetă. Secţia Militară a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a înregistrat, joi, un dosar, cercetările vizând infracţiunile de ucidere din culpă, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.
O echipă mixtă formată din procurori militari şi specialişti criminalişti a plecat deja în Republica Moldova, pentru a colabora cu autorităţile judiciare din această ţară. Autorităţile moldovene au anunţat déjà că nu au echipamentele necesare pentru a citi informaţiile de pe aparatele de bord ale elicopterului SMURD prăbuşit şi au cerut ajutorul României. ; Elicopterele SMURD, 19 misiuni în Moldova Aeronava prăbuşită efectua misiuni în Republica Moldova în baza unui acord de colaborare în domeniul situaţiilor de urgenţă, încheiat între acest stat şi România, care prevede şi misiuni comune cu elicoptere SMURD. Cele două ţări au semnat protocolul în 21 februarie 2014, în cadrul unui acord mai larg de colaborare transfrontalieră între România, Republica Moldova şi Ucraina.
Astfel, în 2014, a fost deschis la Bălţi (Moldova) un centru SMURD, dotat cu cinci ambulanţe noi, oferite de statul român. Până în prezent, elicopterele SMURD de la Iaşi şi Galaţi au efectuat 19 misiuni în Republica Moldova. Primul pacient din Republica Moldova a fost transportat cu un elicopter SMURD în 17 septembrie 2015.

Citeste mai mult: adev.ro/o85lk6

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.