După ce au încheiat primul an din mandatul 2016 – 2020, deputaţii se pot lăuda, sau nu, cu activitatea prestată în forul legislativ suprem al ţării. Gazeta de Bistriţa vă prezintă cât de mult au transpirat în Parlament aleşii de Bistriţa-Năsăud, prin iniţiativele legislative depuse, interpelări sau luările de cuvânt din plen. Continuăm cu ceilalţi trei deputaţi care reprezintă Bistriţa-Năsăud în Camera Inferioară a Parlamentului României: Robert Sighiartău (PNL), Ionuţ Simionca (PMP) şi Daniel Suciu (PSD).

Dacă în numărul trecut al publicaţiei noastre am trecut în revistă activitatea celor două deputate de Bistriţa-Năsăud, Cristina Iurişniţi (USR) şi Doina Pană(PSD), acum vedem cât au muncit şi bărbaţii trimişi de bistriţeni în Parlament, mai precis în Camera Deputaţilor.

Sighiartău, la primul mandat, nu a stat pe margine

Liberalul Robert Sighiartău, aflat la primul său mandat de deputat, a semnat şi susţinut 33 de iniţiative legislative, în perioada februarie 2017 – octombrie 2017.

O primă iniţiativă legislativă semnată de Robert Sighiartă a fost promovată de un alt deputat liberal, Sorin-Dan Moldovan, şi susţinută de alţi 55 de aleşi PNL, USR şi PMP. Iniţiativa legislativă are ca obiect completarea Legii nr. 1 din 2011 a Educaţiei Naţionale, în ceea ce priveşte reglementările ocupării posturilor de conducere a unităţilor şcolare. Concret, iniţiatorii au propus ca astfel de posturi să fie ocupate doar în urma unor concursuri, şi nu prin numire de către conducerile Inspectoratelor şcolare. Aceasta nu este singura iniţiativă legislativă care vizează completarea Legii Educaţiei, pe care alesul bistriţean a semnat-o şi a susţinut-o, ci mai are şi altele la activ. Astfel, una dintre iniţiative vizează eliminarea discrepanţelor de finanţare a formării personalului clerical (preoţi, pastori, etc.) dintre culte şi reaşezarea învăţământului teologic din învăţământului universitar confesional particular, particular care nu are corespondent în oferta statului pe drepturi egale cu cel identic din învăţământul de stat. Concret, în cazul în care în cadru învăţământului superior de stat nu există învăţământ teologic pastoral specific cultului respectiv, să existe locuri finanţate de către stat pentru această specializare la nivelul instituţiilor de învăţământ superior confesional particular. Această propunere legislativă a fost semnată atât de parlamentari PNL, cât şi de UDMR, minorităţi, dar şi PSD şi ALDE, şi a fost iniţiată de doi parlamentari UDMR, Kelemen Hunor şi Szabo Ödön.

Robert Sighiartău a mai susţinut propuneri legislative pentru modificarea şi completarea Codului fiscal, a Codului penal şi a celui de procedură penală, modificarea şi completarea Statutului funcţionarilor publici, modificarea şi completarea legii privind sistemul unitar de pensii, completarea legii privind apărarea împotriva incendiilor, modificarea legii privind reforma în domeniul sănătăţii, etc.

În aceeaşi perioadă de referinţă, alesul bistriţean a adresat miniştrilor 13 întrebări şi interpelări. Acestea au vizat modalitatea de recuperare a taxei de mediu, preţurile la poliţele RCA, lipsa vaccinului împotriva hepatitei B la nou născuţi, informatizarea APIA, luarea unor măsuri de eficientizare a programului derulat prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, de modernizare a infrastructurii satelor, pe toate componentele sale, problema asigurării medicamentelor în spitale. Totodată, deputatul Sighiartău s-a interesat şi de bursele sociale pentru elevii care provin din familiile monoparentale, în condiţiile în care i-au fost aduse la cunoştinţă cazuri concrete în care elevi care nu au avut niciodată tată (copil nerecunoscut la naştere) şi care se confruntă cu dificultăţi materiale severe, nu pot beneficia sprijinul financiar acordat prin bursa socială.

În plenul Camerei Deptaţilor, Robert Sighiartău a luat cuvântul în 10 şedinţe. În luările sale de cuvânt, Robert Sighiartău a cerut, printre altele, eliminarea timbrului de mediu, dezbaterea în regim de urgenţă a unui proiect de lege pentru aprobarea OUG nr. 73/2016 privind unele măsuri pentru sprijinirea persoanelor afectate de distrugerea parţială a blocului de pe str. Arţarilor din Bistriţa, ca urmare a exploziei

Simionca de la PMP, implicare activă

Ionuţ Simionca (PMP), şi el la primul mandat de deputat ca şi colegul său liberal, este semnatarul a 46 de iniţiative legislative, unele dintre ele avându-l ca iniţiator. Astfel, Ionuţ Simionca a iniţiat un proiect legislativ de modificare şi completare a legii privind apărarea împotriva incendiilor, care între timp a trecut toate etapele legislative şi a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Deputatul bistriţean este co-iniţiator la câteva proiecte de modificare şi completare a Legii Educaţiei Naţionale, modificarea şi completarea legii administraţiei publice locale, a legii audiovizualului, a Legii fondului funciar  nr. 18/1991, modificarea şi completarea legii privind reforma în domeniul sănătăţii, completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.40/2013 pentru finanţarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi imunologie „Cantacuzino” în vedere realizării Planului naţional de intervenţie pentru prevenirea îmbolnăvirii în masă a populaţiei, generate de epidemii şi pandemii şi încredinţarea prestării unor servicii de interes economic general instituţiilor aflate în coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Sănătăţii, modificarea şi completarea Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, etc.

Deputatul bistriţean a adresat miniştrilor 24 de întrebări şi interpelări. Astfel, Simionca s-a arătat interesat de soarta satelor neelectrificate, reabilitarea sau modernizarea de drumuri locale şi judeţene din jud. Bistriţa Năsăud (DN 17 D Năsăud – Sângeorz Băi şi limita cu judeţul Suceava, DJ 172 A pe tronsonul Beclean – Chiochiş – limita cu judeţul Cluj, DJ 172F pe tronsonul Beclean – Branişte – limita cu judeţul Cluj.

În plenul Camerei Deputaţilor, Ionuţ Simionca a luat cuvântul în 20 de şedinţe, în cadrul cărora a susţinut o serie de declaraţii politice.

 

Suciu, cu partidul de guvernământ! Nu şi-a tras de mânecă miniştrii

 

Daniel Suciu (PSD), aflat la al doilea mandat de deputat, este co-iniţiatorul a 25 de propuneri legislative. Printre acestea se numără modificarea şi completarea Legii nr.550 din 29 noiembrie 2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române; proiectul Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice; proiectul de Lege pentru modificarea art.19 alin.(3) din Legea contabilităţii nr.82/1991, modificarea şi completarea Legii societăţilor nr.31/1990, precum şi modificarea Legii nr.1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei; proiect de Lege privind unele măsuri în domeniul protecţiei apelor; propunere legislativă pentru modificarea art.84 din Legea educaţiei, proiect de Lege pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr.43/1997 privind regimul drumurilor; propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din clasele I-IV din învăţământul de stat şi confesional; propunere legislativă pentru completarea Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.

Daniel Suciu nu are la activ în acest mandat nici interpelare, şi a luat cuvântul în plenul Camerei Deputaţilor doar de patru ori.

 

2 COMENTARII

  1. Pai daca nu stiti, ar fi cazul sa stiti ca absolut toti cei care lucreaza la birourile partidelor, indiferent care, au salariatii si angajatii plasati la diferite „societati sponsorizatoare ” , alte birouri si servicii din alte parti… ca ei n-au fonduri de bani ptr plata lor si nimeni nut-i face „ceva” gratis ! Nu va faceti ca nu stiti si nu pricepeti… (vorba ” blondei”… lui mister Base… siti dvs care … )

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.