Acţiunide ultimă a procurorilor DNA în legătură cu dosarul ”Mafia din poliţia bistriţeană”. Decizii de clasare pe bandă rulantă

1509

Dosarulnumit de presă al ”Mafia din poliţia bistriţeană” se apropie pas cu pas de un deznodământ. Cazul este judecat pe fond la Tribunalul Maramureş şi nu peste mult timp instanţa de judecată va da o sentinţă. Trecerea timpului şi cernerea informaţiilor legate de acest caz arată că la momentul respectiv, IPJ BNa fost transformat de către conducerea poliţiei într-o adevărată feudă proprie în care legea era aplicată arbitrar la dorinţa unei grupări de crimă organizată.

Recent, o parte din şefii cercetaţi la momentul respectiv au primit ordonanţe de clasare din partea procurorilor DNA Cluj. Se pare că undeva s-a pus batista pe ţambal, lucrurile fiind judecate cu dublă măsură, o parte a fostei conduceri a poliţiei bistriţene a fost trimisă în judecată, iar altă parte a fost spălată şi scoasă de sub urmărirea penală.

 

La momentul descinderii comandoului DNA Cluj la sediul IPJ BN, în noiembrie 2014, pe lângă numele lui Ioan Ovidiu Mureşan, Roberto Hasnăş şi Leon Cloşcă, principalele persoane vizate, apăreau alte trei nume grele din conducerea poliţiei – Ciprian Buta şi Liviu Olariu, adjuncţi ai şefului IPJ BN, precum şi Ioan Ani, şeful Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase. Recent, aceştia au primit ordonanţe de clasare din partea DNA Cluj.

Decapitarea mafiei din poliţia bistriţeană de către DNA a reprezentat una din cele mai mari afaceri de corupţie descoperită în judeţul Bistriţa-Năsăud.S-a pus capăt unei adevărate dictaturi, echipa aflată atunci la comanda IPJ BN transformând principala forţă a judeţului în domeniul ordinii şi liniştii publice, într-un adevărat SRL.Opinia publică locală a fost bulversată şi oripilată, în prima fază nimănui nevenindu-i să creadă că s-au putut întâmpla astfel de lucruri într-o instituţie publică menită tocmai să prevină producerea unor asemenea fapte. Informaţiile provenite din zona DNA Cluj, interceptări ale unor discuţii telefonice sau ambientale purtate de cei vizaţi, au dezvăluit o situaţie incredibilă în poliţia bistriţeană. Într-un fel sau altul, circa 10% din efectivul poliţiei, unii conştient, alţii din frică, făceau parte din gruparea inspectorului şef Ioan Ovidiu Mureşan, care transformaseinstituţia poliţieiîntr-o afacere în folosul propriu şi a câtorva acoliţi credincioşi.

Într-un final, au fost trimişi în judecată la Tribunalul Maramureş principalii capi ai grupului infracţional organizat compus din fostul şef al IPJ BN – cms. şef Ioan Ovidiu Mureşan, şeful Serviciului Rutier – cms. şef Roberto Emil Hasnăş, şeful Poliţiei Năsăud – inspector principal Leon Anton Cloşcă, precum şi câteva piţule pe post de garnitură, să fie masa mai bogată: Paul Marian Cârcu, Viorel Sângiorzan, cunoscut sub numele de ”Polo”, Mihai Mircea Manciu şi Dumitru Florin Bâgiu.

liviu olariu junior 2

Protejaţi de DNA?

A rămas un mister adânc faptul că cei doi adjuncţi, Liviu Olariu şi Ciprian Buta, precum şi şeful de la arme, explozivi şi substanţe periculoase, Ioan Ani, au fost protejaţi la propriu de procurorii DNA.

Olariu, Buta şi Ani apăreau în interceptările făcute de DNA comiţând aceleaşi infracţiuni ca şi cei trimişi în judecată, dar în final se pare că vor plăti factura, doar Mureşan, Hasnaş şi Cloşcă.

În prezent,după trecerea unui număr de ani de la data producerii faptelor, începe parcă să se înfiripe ideea că Mureşan, Hasnaş şi Cloşcă au fost executaţi la comandă. Nu în ideea că ei ar fi nevinovaţi, ci din cauză că procurorii au acţionat selectiv: pentru comiterea aceloraşi gen de fapte de corupţie unii au fost trimişi în judecată. iar alţii au primit ordonanţe de clasare.

Au avut loc şi alte întâmplări ciudate, Mureşan, la un moment dat a aflat că este urmărit. Cu o zi înainte de asaltul celor de la DNA, ela fost văzut dimineaţa devreme lustruind şi sprijinind poarta reşedinţei preşedintelui Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, care practic s-a făcut că nu-l mai cunoaşte. Momentul a fost surprins şi de o echipă a celor de la „Ordine Publică” aflată în patrulare în zona respectivă, care se întrebau nedumeriţi ce caută şeful lor la ora 6 dimineaţa, în costum şi la cravată, la poarta şefului judeţului. Pe cale de consecinţă se pare că Emil Radu Moldovan era la curent cu ancheta (!!!???), acesta cu ceva timp înainte întrerupând orice comunicare cu şeful poliţiei judeţene. Ulterior, opinia publicăs-a întrebat nedumerită cum se face că pe întreaga perioadă de monitorizare activă a lui Mureşan, ciudat, nu apare nici o discuţie telefonică pe care acesta ar fi avut-o cu şeful judeţului. Normal, asemenea discuţii trebuiau să existe, cel puţin la nivel instituţional.

mircea-romocea-primar-nasaud

Romocea, ocolit cu consecvenţă

Un alt personaj care a fost ocolit de procurori, de parcă ar fi avut o protecţie divină este Mircea Romocea, primarul din Năsăud.

Astfel, conform unei stenograme aflată la dosarul cauzei în ziua de 3 octombrie 2014, inspectorul principal de poliţie Marius Bugnar de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economico-Financiare din cadrul IPJ BN este somat ultimativ de către fostul şef al IPJ BN, Ioan Ovidiu Mureşan, să „claseze” un dosar penal deschis pe numele primarului din Năsăud, Mircea Romocea. Iniţial, se pare că primarul Mircea Romocea l-a sunat pe inspectorul şef Mureşan şi i-a solicitat să intervină într-un dosar penal în care un cetăţean din Năsăud a reclamat mai multe ilegalităţi comise de angajaţi Primăriei Năsăud, printre care figura şi el.

Rar se mai văd asemenea cazuri în care servilismul ajuns la limita cea mai de jos faţă de un om politic, devine greţos. Făcându-se preş în faţa lui Mircea Romocea, încălcându-şi orice urmă de demnitate, inspectorul şef Mureşan l-a chemat la el pe inspectorul principal Paul Bugnar care avea dosarul cu reclamaţia cetăţeanului din Năsăud.

”Fii foarte atent, se folosesc alţii de tine. Tu eşti băgat la înaintare şi ai să pici, fii foarte atent. Deci, vezi lucrurile la adevărata dimensiune, bine? Tu eşti băiat deştept. Eu am avut o discuţie cu primarul şi-o zis : domnu Mureşan, n-am făcut nimic …”.

Fostul şef al IPJ BN îl asigura pe inspectorul Paul Bugnar că îl va susţine în carieră şi îl va ajuta să ajungă şef al Serviciului de Investigare a Fraudelor. „Mai nou poliţiştii nu se uită numai la problemă, se uită şi la context … ”, i-a mai spus Mureşan subalternului său.

În schimbul intervenţiei, inspectorul şef l-a rugat pe Mircea Romocea să intervină pe canale politice pentru schimbarea adjunctului IPJ Bistriţa-Năsăud, comisarul Ciprian Buta, cu un ofiţer mult mai maleabil, respectiv inspectorul principal Leon Cloşcă. La această solicitare, primarul Mircea Romocea la asigurat pe Mureşan că, ”o să discut şi eu. O să-l sun pe ministru”. În faţa acestei replici, comisarul şef a replicat: „Dvs şi preşedintele orice (cu referire evidentă la preşedintele Consiliului Judeţean BN, Emil Radu Moldovan), absolut orice, dacă pot. Fără niciun fel de reţinere … şi nu contează că-i zi, că-i noapte. Fără niciun fel de problemă, eu ce stă în puterea mea, eu …”.

Procurorii mai susţin că Mureşan a sesizat disponibilitatea primarului din Năsăud şi a plusat ca la poker. Astfel, aceştia sunt de părere că „Inspectorul şef încearcă să îl capaciteze pe acesta (Mircea Romocea) pentru a acţiona, prin folosirea influenţei politice, împotriva ofiţerilor Linul Marius – subsecretar de stat în Ministerul de Interne (DIPI) şi Bodescu Ioan Sidor – şeful SIPI Bistriţa Năsăud. ”Îi subsecretar de stat (Linul Marius). Din punctul meu de vedere, eu nu mă apăr, dar … E un dar … cum scrie despre Mureşan Ovidiu, scrie şi despre prim procuror, cum scrie despre primarul din Năsăud scrie şi despre preşedintele Consiliului Judeţean. Şi eu am văzut asta fizic, scriptic, că mă sună de la Bucureşti, trebuie să dai explicaţii … ”.

Chestorul Marius Linul pleacă din fruntea IPJ BN

Surse: Executaţi de Bodescu şi Linul

Surse credibile din poliţie spun că Ioan Ovidiu Mureşan şi acoliţii  lui, Hasnaş şi Cloşcă, au fost ”executaţi” la propriu de Ioan Sidor Bodescu, şeful de la ”doi şi un sfert” şi de chestorul Marius Linul, subsecretar de stat la ”doi şi un sfert”, într-o operaţiune asemănătoare unei veritabile reglări de conturi.

Iniţial cercetarea în ceea ce îl priveşte pe Ioan Ania fost demarată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistriţa, care, în momentul când au apărut suspiciuni defavorizare a infractorului, au declinat competenţa spre soluţionare Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

„Prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistriţa s-a dispus declinarea competenţei de soluţionare a prezentei cauze în favoarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj,în vederea efectuării de cercetări sub aspectul săvârşirii de către numitul Ani Ioan – comisar şef de Poliţie, şeful Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Bistriţa-Năsăud, a infracţiunii de favorizarea infractoruluiprevăzută de art. 264 CP. În cauză s-au efectuat cercetări faţă de……, iar în urma analizării notelor de redare a convorbirilor telefonice interceptate,s-a apreciat de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistriţa, căar exista indicii cu privire la comiterea de către comisarul şef de poliţie Ani Ioan a infracţiunii de favorizare a infractorului”, se arată în rechizitoriu.

Pe parcurs însă, a apărut în ecuaţie şi comisarul şef Liviu Olariu. Speţa se referea la faptul că cei doi oficiali din Poliţie, Olariu şi Ani au comunicat informaţii secrete la un număr de 6 braconieri, că ar fi urmat să fie efectuate percheziţii la domiciliile acestora.

„În ceea ce priveşte suspiciunile de comitere de către ofiţeri de poliţie din cadrul IPJ Bistriţa-Năsăud (Olariu şi Ani) a infracţiunii de favorizare a infractorului, în urma analizei de redare a convorbirilor telefonice purtate de învinuiţi, considerăm că acesteanu conţin elemente suficientepentru a putea fi valorificate la o eventuală punere sub învinuire a lucrătorilor de poliţie Ani Ioan şi Olariu Liviu. În primul rând, cu excepţia unei convorbiri purtate cu cms. şef Olariu Liviu, convorbire care poate fi considerată cel mult suspectă, nu există note de redare ale unor convorbiri purtate de învinuiţi cu lucrătorii de poliţie. (…) În majoritatea notelor de redare considerate suspecte şi indicate în ordonanţa de declinare a competenţei, se fac afirmaţii generale şi fără caracter de certitudine în ceea ce priveşte pretinsa implicare a lucrătorului de poliţie Ani Ioan în activitatea de cercetare penală din prezentul dosar. Într-adevăr se fac referire la numele său, dar nu avem convingerea că vreunul dintre învinuiţi a discutat cu acesta şi, în situaţia în care admitem că între învinuiţi şi Ani Ioan s-au purtat discuţii, nu se cunoaşte conţinutul acestor discuţii pentru a se putea susţine că prin conduita sa, Ani Ioan i-a favorizat pe învinuiţi. (…)

Ca atare, apreciem că nu există indicii sau probe suficiente pentru punerea sub învinuire a lucrătorilor de poliţie Ani Ioan şi Olariu Liviu pentru comiterea infracţiunii de favorizarea infractorului, motiv pentru care se va dispune neînceperea urmăririi penale împotriva acestora”.

Sidorel a lăsat "Doi şi-un sfert" pentru o pensie!

Îşi ling rănile, fiecare în stilul propriu

Pentru faptul că a fost cercetat de procurori, comisarul şef Ani Ioan a avut probleme la locul de muncă, aspecte care au ieşit la iveală odată cu scandalul mafiei din IPJ BN.

Astfel, în luna mai 2014, Ioan Ovidiu Mureşan – pe atunci şeful IPJ BN a dispus efectuarea unui control legat de activitatea şefului Biroului Arme, comisarul şef Ioan Ani, control care a constatat faptul că poliţistul are grave deficienţe în actul de comandă. Pentru a nu fi schimbat din funcţie, şeful de la Arme a intervenit, la rândul lui, pe lângă omul de afaceri Traian Larionesi, care l-arugat pe şeful IPJ Bistriţa Năsăud, pe Ioan Ovidiu Mureşan să„îndulcească”nota de control astfel încât„toată lumea să iasă bine”. În urma acestei intervenţii, raportul de control a fost modificat în sensul în care activitatea comisarului şef de la Biroul Arme a fost notată cu calificativul foarte bine.

Cu ocazia aceluiaşi scandal, a cerut pensionarea şi Liviu Olariu, cu exact trei zile înainte de a se dispune împotriva sa începerea urmăririi penale.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatulOlariu Liviu, comisar şef de poliţie, adjunct al şefului IPJ Bistriţa Năsăud, la data faptelor, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, în formă continuată(7 acte materiale).

Din ordonanţa de punerea în mişcare a acţiunii penale, întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora:

În datele de 31.07.2014, 06.11.2014 şi 07.11.2014, inculpatul Olariu Liviu, atât personal cât şi prin intermediul şefului Serviciului Poliţiei Rutiere din cadrul IPJ Bistriţa Năsăud, inculpatul Hasnăş Roberto Emil, a intervenit asupra agenţilor de poliţie din teren, pentru ca aceştia să-şi încalce atribuţiile de serviciu, în sensul de a nu constata şi sancţiona diferite contravenţii la regimul circulaţiei.

La datele de 20.08.2014, 30.08.2014, 29.09.2014 şi 12.10.2014, inculpatul Olariu Liviu a participat, alături de alţi poliţişti,(cadre din conducerea IPJ şi subordonaţi), la falsificarea raportării, respectiv a conţinutului buletinelor de evenimente, în cazul a 4 accidente de circulaţie soldate cu victime omeneşti.

Scopul conduitei abuzive a fost acela de neraportare a accidentului rutier cu victime şi de neevidenţiere a acestuia în EAC (Evidenţa Accidentelor de Circulaţie).

În unele cazuri, deşi a cunoscut situaţia reală de fapt, inculpatul Olariu Liviu şi-a încălcat atribuţiile de serviciu, neluând măsurile care se impuneau pentru ca subordonaţii săi să îşi respecte obligaţiile de înregistrare şi raportare a accidentelor rutiere, din care au rezultat vătămări corporale, precum şi obligaţiile de întocmire a dosarului de cercetare penală, conform dispoziţiilor de procedură penală în vigoare”, au comunicat procurorii DNA pe data de 13 ianuarie 2015.

Decizia de clasare a faptelor de către DNA în ceea ce îi priveşte pe Liviu Olariu, Ioan Ani, Ciprian Buta, face parte din ciclul, ”necunoscute sunt căile justiţiei”, parafrazând un percept biblic. Primii doi du trecut la pensie, iar ultimul stă la adăpost într-o funcţie de execuţie în cadrul poliţiei bistriţene. Din acelaşi ciclu face parte şi decizia DNA de a nu-i deranja nici măcar cu o floare şi pe alţi protagonişti ai înregistrărilor făcute de procurori, care demonstrează mai mult decât evident legăturile suspecte ale lui Ioan Ovidiu Mureşan şi compania, cu Mircea Romocea şi Traian Larionesi.