Academicianul Pop si omul lui Marga, Ciumas se dueleaza pentru rectoratul UBB

Religia a dictat primul tur al alegerilor din Universitatea Babes-Bolyai pentru conducerea rectoratului. Ideea nu ar fi ca acei care au candidat au fost extreme de religiosi, ci mai degraba pacatosi. Jocurile murdare ale candidatului propus de Andrei Marga, Cristina Ciumas, i-au surprins pe toti cei de la UBB. Mai mult decat atat, Andrei Marga s-a rugat in seara alegerilor in S-ar parea ca in continuare idea pe care va merge Ciumas este tradarea Mitropoliei Ardealului, ea sustinandu-l in secret pe Ioan Chirila pentru presedintia Senatului. Chirila este tradator al lui Bartolomeu Anania, condamnand mitropolia Ardealului si sustinandu-l pe Daniel. O alta tradare a fost a lui Pompei Cocean, refuzatul Academiei Romane, care este bine cunoscut si ca plagiator, care a zis pe toate gardurile ca vrea sa il sustine pe Ioan Aurel Pop, ca apoi sa le zica oamenilor sai sa o sustina pe Ciumas. Costul a fost o functie de prorector.

Pompei Cocean este cunoscut drept tradator toata viata sa. Tot timpul a mers dupa o functie, dupa un loc caldut si a facut unele compromisuri. De aceasta data a facut compromisul pentru Cristina Ciumas, omul lui Andrei Marga. Se pare ca ultima speranta a lui Cocean, care a fost refuzat de Academia Romana, este sa-si puna ficiorul professor universitar plin. O alta persoana din echipa lui Ciumas care a facut blatul este Chirila Ioan, din partea facultatii de Teologie Ortodoxa.

Pentru un nou inceput, impreuna…

"O etapa foarte importanta a mediatizatei competitii pentru Rectoratul UBB s-a
incheiat si a inceput alta. Din cei cinci candidati – cu totii reputati profesori – au ramas
sa-si dispute titlul si sarcina grea de rector doi candidati. Fiind unul dintre acestia, nu
pot sa nu-mi exprim gratitudinea fata de cei care au avut incredere in mine si care au
crezut si cred intr-un program centrat pe oameni, pe ideea marii solidaritati aflate la baza
oricarei universitati de succes, pe promovarea comunitatii egalilor, prin mijlocirea unei
democratii a spiritului.
Tranzitia spre normalitate presupune preluarea propunerilor si a experientei
tuturor membrilor corpului academic, cercetatorilor, studentilor, personalului
administrativ si auxiliar etc. In spiritul cultivarii deciziei colective, al valorificarii ideilor
de succes, constat cu bucurie numarul mare de puncte valoroase care se afla in proiectele
elaborate de colegii mei, profesorii Daniel David si Enikö Vincze. In acest sens, de mare
acuratete sunt prevederile referitoare la aspectele sociale sau la cele privind eficienta
universitatii, criteriile corecte de apreciere si de valorificare a cercetarii, instruirea
specialistilor in acord cu exigentele pietei fortei de munca etc.
In pregatirea celui de-al doilea tur de scrutin, intentionez o includere a acelor
elemente valoroase desprinse din toate discutiile purtate in aceasta perioada in facultati,
printre colegi si in dialog cu acestia. Prin toate acestea, Universitatea va fi capabila sa
porneasca pe o cale a normalitatii si a echilibrului, in care fiecare membru sa se simta
respectat ca parte importanta a intregului. Toti cei dornici de schimbare se cuvine sa
formeze o echipa, iar experienta colegilor competitori pomeniti mai sus este, din acest
punct de vedere, fundamentala si voi tine seama de ea.
Fireste, in vederea indeplinirii acestor deziderate, este nevoie de un nou efort in
ziua de 8 martie, efort facut in primul rand pentru institutia noastra, pentru functionarea
sa demna si onorabila, dincolo de toate derapajele care au marcat-o in anii din urma. Va
indemn sa facem impreuna acest efort, convinsi de necesitatea biruintei bunului simt, a
echilibrului si dreptatii.", a declarat academicianul Ioan Aurel Pop.

Continuitatea Academiei la Rectorat

"Imi doresc sa fie rector al UBB o personalitate care sa puna in centrul preocuparilor sale patrimoniul cultural si istoric de care dispune Clujul si intreaga Transilvanie. Dupa parerea mea academicianul Ioan Aurel Pop intruneste toate calitatile necesare pentru a deschide o noua pagina in istoria acestei mari institutii clujene la care tinem cu totii. Il recomanda si calitatatea domniei sale de membru al Academiei Romane si cred ca ar fi onorant pentru UBB sa fie condusa a doua oara dupa 1989 de un rector membru al Academiei", a declarat Tudor salagean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei.
Prorectorul Luminita Silaghi Dumitrescu a declarat ca ar vrea sa iasa rector o persoana mai bine pregatita decat este ea. Ea a votat dis de dimineata.
Studentii care voteaza in cursul acestor alegeri, toti oamenii lui Ciubuc, ar putea sa voteze in mod ilegal deoarece alegerile nu au fost confirmate de catre Senatul Universitatii. Mai mult decat atat, astazi in cadrul sedintei de Senat nu s-a discutat despre contestatiile depuse la alegerile studentesti, contestatii la care oamenii lui Andrei Ciubuc nu au raspuns nici dupa doua saptamani, desi trebuiau sa raspunda cateva zile. Faptul ca mai marii Universitatii Babes-Bolyai i-au lasat pe Ciubuc si gasca sa-si organizeze singuri alegerile. Mai marii ministerului Educatiei s-ar putea sa rezolve aceasta probleme si sa invalideze intr-un final voturile studentilor din UBB.

David se gandeste pana duminica

“Ma voi hotari pana duminica seara impreuna cu echipa mea pe cine vom sustine sau daca nu vom sustine pe nimeni”, a declarat pentru Gazeta de Cluj Daniel David.
“Pentru mine nu este un rezultat bun. Spuneam intr-un prim interviu ca fie voi castiga clar, fie voi pierde lamentabil (lamentabil ar fi fost pentru mine nedepasirea pragului electoral clasic de 5%). Prima varianta m-ar fi transformat intr-un manager de cercetare, iar a doua ma lasa linistit sa fiu cercetator (mai putin interesat sau angajat in politicile academice ale UBB). Nu am intrat in turul doi, asadar am pierdut; am pierdut insa cu un procent de 17,9%, ceea ce nu este lamentabil. Asta ma pune intr-o pozitie extrem de dificila! Am pierdut, dar este un grup destul de consistent, care nu este de ignorat, care a crezut in programul propus de mine.
Nu stiu acum ce este de facut sau daca mai merita facut ceva. Am facut in acest tur, impreuna cu colegii mei, tot ceea ce s-a putut face, omeneste posibil si intr-un mod onorabil. Atat a iesit si atat s-a putut face acum. Asa cum spuneam in mesajele mele, eu am fost sustinut de o comunitate a unor tineri valorosi si seniori luminati, carora le pasa de UBB. Nu am avut “staff” electoral sau o actiune/politica electorala. Am fost doar noi cu noi pentru UBB! Le multumesc acestora pentru suport. De asemenea, le multumesc celor care s-au alaturat viziunii noastre si au stat cu noi pana la sfarsit si imi pare rau de cei care s-au separat de aceasta viziune pe ultima suta de metri, adica tocmai la sprintul final (din diverse motive, pe care nu le discut acum aici). Am sa ma consult cu tinerii si seniorii din echipa, iar apoi, luni dimineata, voi veni cu o pozitie (de neimplicare sau de implicare) fata de turul doi al alegerilor. Ii felicit pe toti colegii pentru participare si pe cei doi, Cristina Ciumas si Ion Aurel Pop, pentru intrarea in turul doi”, arata Daniel David pe blogul personal.

Rezultatele oficiale de la UBB

Prof.univ.dr. Cristina Ciumas  – 475 voturi valabil exprimate:  39.16%
Prof.univ.dr. Decebal-Radu Ciurchea – 5 voturi valabil exprimate: 0.42%
Prof.univ.dr. Daniel David – 218 voturi valabil exprimate: 17.97 %
Acad.Prof.univ.dr. Ion Aurel Pop – 439 voturi valabil exprimate: 36.19  %
Prof.univ.dr. Enikö Vincze  – 76 voturi valabil exprimate: 6.26%

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.