În 1994, Asociaţia Franche-Sylvanie Besançon a propus autorităţilor din Parva un parteneriat care să aibă ca finalitate găzduirea a cel puţin o sută de turişti străini pe an, care să beneficieze de cazare după toate normele europene în regim de agroturism.

Cea mai importantă realizare a asociaţiei româno-franceze a fost amenajarea Centrului de Turism Rural „Hubert Tyrode”, aflat pe locaţia fostei cantine miniere, care a fost inaugurat în 2004, pentru ca membrii asociaţiei să aibă unde să se întrunească, să facă expoziţii cu produse de artizanat şi mese comune cu turiştii.

Centrul are o sală de reuniuni, una de mese, bucătărie, dormitoare şi grupuri sanitare.
Prin proiectul pe care l-au gândit francezii încă din 1994, localnicii ar fi trebuit să organizeze circuite turistice cu ghizi care să prezinte turiştilor fauna, flora şi bogăţiile din zona Munţilor Rodnei.

Încă din vara anului 2014, primarul comunei Parva, Ioan Strugari, declara: „Oportunitatea aceasta salvează de la degradare Centrul de Turism Montan, ţinând cont că nu am fi putut aloca niciun ban din bugetul local în acest scop”, referindu-se la faptul la finanțărea derulată prin Grupul de Acţiune Local „Ţara Năsăudului”.

Acum primarul este și mai bucuros, aceasta deoarece a început reabilitarea centrului turistic.

„A început reabilitarea centrului turistic din Parva. Investiţia în valoare de peste 500.000 de lei a fost obţinută dintr-o finanţare cu fonduri europene prin Grupul de Iniţiativă Locală (GAL) Țara Năsăudului”, după cum a scris pe pagina de socializare, Ioan Strugari.

De la Parva se pot face mai multe trasee turistice spre Peştera Izvorul Tăuşoarelor, pe Valea Rebrei până la Tarniţa la Cruce, la Şaua Craia sau la Şaua Zânelor.

Centru-Turistic-5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.