Peste 393.000 de vânzări de terenuri şi imobile au fost înregistrate în toată ţara, în primele opt luni ale acestui an, iar în luna august au fost tranzacţionate, la nivel naţional, aproape 57.000 de imobile, potrivit datelor transmise, miercuri, de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

Astfel, în primele opt luni ale anului au fost înregistrate, în toată ţara, 393.294 de vânzări, cele mai multe vânzări de imobile fiind înregistrate în Bucureşti – 47.764, Cluj – 26.381 şi Ilfov – 23.357. Judeţele cu cele mai puţine imobile vândute în aceeaşi perioadă sunt Sălaj – 2.676, Gorj – 2.961 şi Caraş-Severin – 2.513, anunță Agerpres.

În luna august, numărul imobilelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare, la nivel naţional, a fost de 56.986, iar cele mai multe imobile au fost vândute în Bucureşti – 7.130.

Numărul ipotecilor, la nivel naţional, în perioada ianuarie – august, a fost de 157.402. Cele mai multe operaţiuni de acest gen au fost înregistrate, în luna august, în Bucureşti – 3.818, Cluj – 1.969 şi Ilfov – 1.462. La polul opus, se află judeţele Sălaj – 59, Harghita – 69 şi Teleorman – 72.

Judeţele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole, în primele opt luni ale acestui an, sunt Timiş – 5.760, Dolj – 4.570 şi Arad – 4.541, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

1 COMENTARIU

  1. Desi Codul civil roman, prevede ca forma de instrainare a proprietatilor , contractul de vanzare-cumparare, ii forteaza pe oameni sa il faca la notar si sa isi intabule terenurile care au facut acest obiect, altfel, considera tranzactia nelegala, dar n-a tinut cont de faptul ca fostii comunisti, le-au confiscat pamanturile intabulate pe inaintasii nostri si proprietatile „aduse la ziua timpului respectiv ” si dupa „Lovitura de stat ” , Legea de restabilire a proprietatilor, n-a prevazut ca odata cu punerea in posesie, acele documente sa fie de plin drept si documente de intabilare din oficiu, pe actualii „detinatori ” care nu sunt altii decat urmasii inaintasilor care au suferit aceste confiscari ilegale si care i-au batjocorit pe toti romanii .
    Acuma, sa-ti poti vinde si cumpara terenurile, dupa actuala reglementare, trebuie mai intai sa iti aduci la zi mostenirea… cu expertize funciare care costa enorm… ( si care sunt greu de facut, daca a fost CAP sau IAS… si terenurile au fost comasate si nu se mai stiu exact granitzele proprietatilor ) si abia apoi, sa poti perfecta vanzarea-cumpararea la un notar public, care la fel, face calcule pentru onorarii si impozitare dupa un „catalog” si stabileste „el” pretul terenului, aleatoriu, nu dupa valoarea de piatza… si iar costuri de te crucesti…
    Ne mai miram de ce terenurile au ramas intabulate pe mosi-stramosi, nu sunt aduse in cadastre la zi si actualii detinatori ( doar cu titluri de proprietate si pv de punere in posesie … ) refuza sa mearga la notarii publici, care efectiv nu mai au voie sa certifice tranzactiile daca nu solicita oamenii si intabularea acestora… si ajung sa plateasca pentru o astfel de tranzactie, mai mult decat costa terenul in sine…
    Mai mult, daca in localitatile unde a fost CAP si IAS-uri , solicita cineva intabularea, acest lucru nu se poate face ptr ca trebuie facute toate parcelele de la granitza dintre localitati, succesiv … pana se ajunge la lotul in discutie… si nimeni nu este dispus sa suporte chletuiala pe banii sai. Ar trebui ca toate acestea sa se faca pe banii statului, ca el se face vinovat de confiscarile ilegale ale comunistilor, care au bulibasit toate proprietatile si au creat acest haos …
    Este adevarat ca prin fonduri europene, se fac intabulari gratis, pe anumite localitati, dar numai pentru loturile unde efectiv au oamenii documente de proprietate intocmite oficial ( prin notariate ) si actele sub semnatura privata, nu sunt luate in considerare. Totodata, pentru terenurile detinute fara aceste documente, efectiv nimeni nu recunoaste o anumita proprietate si evidentele din Registreke agricole, nu sunt luate in seama ca acte oficiale , care dovedeste posesia si detinerea perpetua si continua, in vederea invocarii uzucapiunii de cel putin 10 ani si daca se face acest lucru, trebuie ca oamenii sa mearga in instantele de judecata civile, unde stiti Dvs bine cat costa si cat dureaza pana la finalizare , ca altfel, nu sunt recunoscute din oficiu .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.