Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) va demara plăţile către creditorii de asigurări ai Carpatica Asig, companie intrată în faliment, a anunţat vineri instituţia, care a mai spus că plata despăgubirilor se va face în limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor. Conform anunţului, Fondul de Garantare a luat act de rămânerea definitivă, prin neapelare, a hotărârii privind deschiderea procedurii de faliment împotriva societăţii Carpatica Asig, astfel încât va putea face plăţile către creditorii de asigurări.

Sentinţa de intrare în faliment a Carpatica Asig a fost emisă de Tribunalul Sibiu şi a fost publicată în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă în data de 9 martie. FGA a primit până la data de 23 martie de la potenţialii creditori de asigurare ai Carpatica Asig 16.372 de cereri de plată, inclusiv cereri de plată pentru dosarele de daună nou deschise de FGA, precum şi 11.338 cereri pentru deschiderea unor dosare de daună.

Fondul a preluat 27.270 de dosare de daună de la Carpatica Asig.   „În vederea încasării despăgubirilor, orice persoană care pretinde un drept de creanţă de asigurări împotriva asigurătorului în faliment poate formula o cerere motivată în acest sens, adresată Fondului în termen de 90 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, respectiv până la data de 8 iunie 2017 sau de la data naşterii dreptului de creanţă, atunci când acesta s-a născut ulterior, potrivit legii, art 14. alin (1) din Legea nr 213/2015”, se mai arată în comunicatul transmis de Fondul de Garantare.

De asemenea, conform legii, FGA mai poate primi cereri de deschidere a dosarelor de daună până la data 18 mai 2017. Fondul poate să facă plăţi din disponibilităţile sale către creditorii de asigurări doar către petenţii care au depus cereri de plată şi care au dosarele complete.

Săptămâna trecută, un membru neexecutiv al consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Albin Biro, avertiza că Fondul de Garantare a Asiguraţilor ar urma să plăteasca un miliard de lei pentru a acoperi daunele din sectorul asigurărilor pentru că unii asigurători au practicat mult timp tarife de ”bun simţ” pe piaţa RCA, iar această practică a dus la falimentele companiilor Astra şi Carpatica. Carpatica se află printre primii cinci jucători din sectorul asigurărilor, cu o cotă de piaţă de 10,5% potrivit Adevarul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.