O cruce de gheaţă de peste 4 metri înălţime, a fost construită în Ajunul Bobotezei de măicuţele şi preotul de la mănăstirea din Piatra Fântânele, ajutaţi de câţiva localnici din zonă, şi va fi sfinţită în ziua de Bobotează – informează corespondentul MEDIAFAX.

De mai bine de 10 ani la mănăstirea din Piatra Fântânele se construieşte în fiecare iarnă, în Ajunul Bobotezei, o cruce de gheaţă care va fi sfiinţită la slujba de Bobotează. „Crucea are peste 4 metri înălţime şi peste 40 de cm grosime. Crucea ne aduce aminte de răstignirea Domnului Iisus iar apa de botezul Domnului. Aici, la mănăstire facem astfel de cruci de gheaţă de peste 10 ani cu ajutorul localnicilor. În faţa ei vom sfinţi mâine aghiazma”, a spus, pentru MEDIAFAX, duhovnicul mănăstirii Piatra Fântânele, Gavril Horţ.

Anul acesta frigul le-a uşurat misiunea măicuţelor, a preotului duhovnic Gavril Horţ şi localnicilor care an de an ajută la confecţionarea crucii de gheaţă din curtea mănăstirii. Blocurile de gheaţă au 22 cm grosime şi le-au permis realizarea unei cruci de dimensiuni mai mari.

Crucea a fost desenată de măicuţa Siluana, arhitecta Mănăstirii din Piatra Fântânele, care a venit pregătită cu mai multe desene şi simulări pentru realizarea crucii de gheaţă deoarece construcţia trebuie să fie una cât se poate de rezistentă.

Gheaţa provine din iazurile de peşti ale localnicilor din Piatra Fântânele, blocurile fiind tăiate cu atenţie cu o drujbă, şi transportate în curtea mănăstirii unde meşterii lucrează ore bune pentru amplasarea gheţii, care cântăreşte peste două tone, în formă de cruce.

După ce crucea fost asamblată a fost udată bine cu apă şi lăsată peste noapte să îngheţe.

Vineri, de Bobotează, în faţa crucii de gheaţă va fi oficiată slujba, va fi sfinţită Aghiazma Mare şi apoi aceasta va fi împărţită credincioşilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.