Ziua Internaţională a Muntelui a fost aniversată în 2015 în judeţul Bistriţa-Năsăud, saloanele Complexului Metropolis găzduind conferinţa naţională a Forumului Montan din România. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Instituţiei Prefectului şi a Consiliului Judeţean.

Principala tematică a conferinţei este Parteneriatul Montan Internaţional, ONU, pentru anul 2015, produsul montan, munţii şi schimbările climatice. La dezbateri au luat parte factori de decizie la nivel guvernamental, oameni de ştiinţă, reprezentanţi ai mediului universitar, cercetători precum şi reprezentanţi ai organizaţiilor profesionale din întreaga ţară.
Lucrările conferinţei au fost prezidate de profesorul universitar doctor Radu Rey, preşedintele Forumului Montan din România.

„Am participat la cea de-a XI-a ediție a Conferinței Naționale a Forumului Montan din România, organizată în acest an la Bistrița!
Mă onorează că ediția din acest an a fost organizată în județul Bistrița-Năsăud. Acest lucru arată importanța care o are județul nostru în materie de resurse specifice zonei montane și vreau să îi mulțumesc Domnului Prof.univ.dr.h.c. Radu Rey, Președintele Forumului Montan din România și domnului Emil Iugan pentru faptul că au susținut ca județul Bistrița-Năsăud să fie pentru o zi ”Capitala Muntelui”.
Vreau să vă ofer câteva date oficiale referitoare la importanța zonei montane pentru județul Bistrița-Năsăud:
– 56,4 % din suprfafața județului Bistrița-Năsăud este în zona montană;
– 35.9 % din populația județului Bistrița-Năsăud este în zona montană;
– 79,2% din totalul de 3580 de persoanele ocupate în silvicultură și exploatare forestieră în județul Bistrița-Năsăud activează în zona montană;
– în ultimul an cifra de afaceri din silvicultură la nivelul județului Bistrița-Năsăud este de 592,6 milioane de lei, iar peste 85% din aceasta este realizată în zona de munte;
– din 335 de firme care au ca obiect activitatea de silvicultură și exploatare forestieră, 247 au sediul social în zona de munte;
– din totalul de 62 de UAT-uri din județul nostru, 29 se află în zona montană. Acestea sunt: Năsăud, Sângeorz-Băi, Bistrița-Bârgăului, Cetate, Coșbuc, Dumitrița, Feldru, Ilva Mare, Ilva Mică, Josenii Bârgăului, Leșu, Lunca Ilvei, Măgura Ilvei, Maieru, Parva, Poiana Ilvei, Prundu Bârgăului, Rebra, Rebrișoara, Rodna, Romuli, Runcu Salvei, Salva, Șanț, Spermezeu, Târlișua, Telciu, Tiha Bârgăului, Zagra.
Zona montană a județului Bistrița-Năsăud, pe lângă o frumusețe care se aseamănă sau depășește chiar alte zone cu renume din Europa, mai are și numeroase resurse care pot fi valorificate inteligent în interesul comunităților locale din aceste zone. Atât cât legislația îmi va permite și atât timp cât voi într-o funcție publică voi face tot ce ține de mine pentru a susține dezvoltarea economică a zonelor de munte din județul Bistrița-Năsăud.
Nu pot să nu amintesc, de marea victorie a noului cod silvic și a radarului pădurii, care a pornit din județul Bistrița-Năsăud și care a salvat și va salva și de acum înainte milioane de metri cubi de lemn!”a notat președintele CJ BN, Radu Moldova, pe pagina de socializare.

La debutul evenimentului, un grup de copii din comuna Maieru i-au colindat pe toţi cei prezenţi în saloanele Complexului Metropolis.

FORUM MONTANIAN 2 FORUM MONTANIAN

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.