GAL Ruralis a finalizat proiectul de mediu “e.COMPOST – colectarea selectivă a deșeurilor și impactul asupra biodiversității”.

Scopul proiectului a fost conștientizarea cu privire la importanța utilizării sistemului de colectare selectivă a deșeurilor având ca urmare reducerea poluării arealelor naturale și dezvoltarea interesului pentru biodiversitatea locală, factor vital în menținerea calității vieții.
Proiectul a beneficiat de cofinanţare din bugetul local al municipiului Bistriţa pe anul 2015 și în cadrul acestuia s-au derulat 5 acțiuni de informare și conștientizare “din casă în casă” prezentându-se modul în care colectarea selectivă a deșeurilor la sursă, depozitarea lor conformă și transformarea deșeurilor biodegradabile din gospodării în compost pot reduce considerabil impactul negativ pe care îl are depozitarea ilegală pe cursurile de apă și în apropierea acestora.
În cadrul acestor activități s-au distribuit materiale de informare și conștientizare constând în 3.000 de flyere și a peste 100 de exemplare Ghid “Fabricarea compostului acasă” în format electronic și tipărit.

S-au identificat și monitorizat cele mai expuse zone la poluare a râului Bistrița pe teritoriul municipiului și a localităților componente, actualizându-se astfel și baza de date virtuală a surselor de poluare și a zonelor poluate istoric și/sau actuale. Au fost dezvoltate proceduri de patrulare urmărindu-se cu predilecție practicile negative sau pozitive care afectează zona și arealul monitorizat.

S-au amenajat în 5 gospodării miniplatforme de producere a compostului din deșeuri biodegradabile rezultate din activitățile casnice și gospodărești.

S-au realizat și montat 5 bannere de mari dimensiuni (6 x 2 m) în 5 instituții școlare în locații vizibile și foarte circulate.
S-a organizat un eveniment workshop între elevii din 5 instituții de învățământ din municipiul Bistrița (fiind implicați peste 50 de elevi) și locuitori din zonele învecinate râului Bistrița urmărindu-se cooperarea pe tema protejării mediului natural, în particular a resurselor de apă, între tineri și adulți finalizând cu un concurs cu premii pe teme de protecția mediului, gestionarea eficientă a deșeurilor menajere, colectarea selectivă, prezervarea resurselor de apă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.