Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a transmis cu prilejul Zilei Naționale a Românie un mesaj pentru toți cetățenii.

„Preacucernice Părinte Protopop, Preacucernici Părinți, Domnule Prefect, Domnilor comandanți, domnilor ofițeri, domnilor veterani de război, stimate oficialități și stimați cetățeni, locuitori ai județului Bistrița-Năsăud!

Mai avem doar 3 ani până la sărbătorirea a 100 de ani de la cel mai important deziderat al poporului român, pentru care milioane de înaintași au murit pentru a-i grăbi venirea: Marea unire!

Unirea de la 1 Decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal al istoriei poporului nostru, iar măreţia ei stă în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale nu este opera nici a unui om politic, nici a unui guvern, nici a unui partid! Ci, este o faptă de curaj a întregii națiuni române! Mânați de același gând, peste 100.000 de oameni din toate colțurile țării au venit la Alba Iulia să scrie istorie odată pentru totdeauna!

Dacă citim istoria acelei perioade, ne dăm seama că nu o victorie militară a stat la temelia României Mari, ci actul de voinţă al naţiunii române de a arăta lumii întregi că România este o țară, nu un teritoriu! Avem momente în istoria noastră, când societatea românească a ştiut să fie unită, și să lupte în interesul ei și nu al marilor cotropitori. De la revoluția lui Tudor Vladimirescu din 1821, continuând cu revoluția pașoptistă și cu unirea lui Alexandru Ioan Cuza din 1859, fiecare atitudine de independență și iubire de neam au constituit bazele construcției statale desăvârșite la 1 decembrie 1918.

Astăzi, lumea se schimbă cu o viteză amețitoare. Europa și lumea întreagă trece printr-o perioadă greu de definit. Lumea occidentală, așa cum o știam cu toții până în urmă cu câteva luni s-a modificat profund și sincer să fiu, nu știu câți oameni au habar încotro se îndreaptă. În acest context, este important ca noi toți să fim atenți încotro merge țara noastră și cum ne raportăm la provocarea schimbărilor din afara țării. Personal, am o sugestie ispirată de Nicolae Bălcescu – ”ne este întipărită credinţa că mântuirea de orice domnire străină nu se putea realiza decât prin unitatea noastră, a tuturor românilor”!

Dragi prieteni, nici pe departe nu este momentul să fim fataliști sau să ne plângem. Țărișoara noastră, așa cum e ea, cu bune și cu rele este a noastră și așa va rămâne. Noi îi aparținem în aceeași măsură în care ea ne aparține. Nici noi nu am ales-o dar nici ea nu ne-a ales pe noi! Putem da vina ușor pe politicieni sau pe oricine, de lucrurile care nu sunt bune în țara asta, dar să nu uităm că noi, toți, ne alegem conducătorii. De asemenea, noi toți, prin modul în care ne creștem și ne educăm copiii și tinerii, suntem făuritorii României de mâine. Dacă ceva nu ne place atunci când ne uităm la România de mâine, cred că primul lucru care ar trebui să îl facem, ar trebui să ne uităm la noi înșine!

Consider că prea ușor și prea des ne blamăm țara și concetățenii, prea des vedem paiul din ochiul celui de lângă noi și nu căutăm soluții să schimbăm noi înșine ceea ce poate fi schimbat! Eu cred că trebuie să iubim România pur și simplu! Nu e perfectă, nu e America și nici Germania sau Franța, dar e țara în care noi ne-am născut și suntem stăpâni! Iar dacă nu ne simțim cu adevărat stăpâni aici, trebuie să luptăm să devenim așa!

Cei care au fost plecați chiar și câteva luni la muncă în afara țării, iar eu știu cum este acest sentiment, își pot aminti cât de greu este să nu auzi vorbind românește, să nu simți bucuria revederii cu cei dragi și să îți lipsească locurile în care ești iubit și respectat! De noi depinde să nu facem din România o țară străină nouă și tot de noi depinde să lăsăm copiilor noștri o țară în care să le fie drag să trăiască!

Dragii mei bistrițeni, vă mulțumesc pentru ceea ce faceți zi de zi ca județul Bistrița-Năsăud să crească și ca România să se dezvolte! Nimeni din lumea asta, în afară de români, nu va lupta pentru ca românilor să le fie bine! Nu va veni nimeni la porțile țării noastre să se ofere voluntar să dezvolte România! Lucrul acesta îl putem face doar noi! Eu unul, nu mai cred doar în povești și în cuvinte frumoase!

Am ales să nu folosesc cuvinte meșteșugite atunci când am pregătit acest discurs. Am ales să spun ce gândesc! Lucruri în care cred și care mă fac să lupt în fiecare zi, cu gândul că după mine va rămâne ceva bun pentru ceilalți oameni. Ce am spus mai devreme, sunt o parte din gândurile care pot să le exprim public și care mă motivează să lupt zi de zi!

Domnul Nostru Iisus Hristos a zis ucenicilor săi după Înviere: ”Îndrăzniți! Eu, am biruit lumea!” Haideți să îndrăznim dragii mei pentru că oricum nu avem ce pierde! Să nu ne fie frică să spunem ce gândim! Pentru că dacă noi toți, cei care credem sincer în națiunea noastră, vom tăcea, vor vorbi alții în numele nostru! Și vă spun sincer, că nu ne va face plăcere ce vom auzi!

Admir truda şi eforturile oamenilor de bine, care muncesc zi de zi și construiesc lucruri concrete pentru cetăţenii acestui judeţ! Îi respect și admir pe acei oameni care se trezesc de dimineață în fiecare zi și muncesc din greu, pentru a lăsa ceva în urma lor! Îi admir și am încredere în acei tineri care învață și își doresc să evolueze și să devină din ce în ce mai buni!
Admir oamenii care muncesc pentru țara asta, indiferent unde: în industrie, învățământ, sănătate, armată, administrație sau în alte locuri, respect dreptul tinerilor educați de a spune ce trebuie făcut în continuare în țara asta! Ei merită ascultați și ei merită să fie repere în țara noastră!

Vă mulțumesc oameni buni pentru tot ce faceți pentru această țară și acest județ! Sunt mândru să fiu român, sunt mândru să fiu bistrițean și simt nevoia să spun, de fiecare dată când mă adresez oamenilor care îi respect cel mai mult pe lumea asta, CETĂȚENII JUDEȚULUI BISTRIȚA-NĂSĂUD, un vers al regretatului poet Adrian Păunescu: ”dacă nu aș fi fost român, aș fi fugit în România”!

Dumnezeu să Binecuvinteze Țara noastră și pe noi toți!

La mulți ani români! La mulți ani România!” a declarat președintele CJ BN, Radu Moldovan.

De asemenea, co-președintele PNL, Stelian Dolha, a scris următorul mesaj pe pagina de socializare:

„La mulţi ani, România!
România noastră, ceea ce suntem noi ca ţară îşi are rădăcina tocmai în acest moment istoric pe care îl aniversăm astăzi. În urmă cu 97 de ani Marea Unire s-a născut într-un entuziasm copleşitor, dar într-un context intern şi internaţional complicat. De aceea mulţi istorici vorbesc despre acest moment, 1 decembrie 1918, aproape ca despre un miracol.
Despre acest moment extraordinar şi lecţiile lui este important să reflectăm astăzi. Ca să fim în stare mâine să punem umărul la acel nou început, la proiectul nostru de ţară şi la reconstrucţia încrederii în noi ca naţiune, de care avem atâta nevoie.
Pentru că, peste trei ani, la centenarul României trebuie să ştim foarte clar pe ce drum suntem şi ce ţară lăsăm copiilor noştri”.

Prefectul Ioan Țintean, a transmis următorul mesaj:

”La 1 Decembrie, România sărbătoreşte Ziua Naţională, ziua întregirii neamului românesc, a Marii Uniri, eveniment fundamental al istoriei noastre moderne, fiind rezultatul dorinţei de veacuri a românilor de a realiza unitatea naţională şi statală a poporului român.
De aceea, mesajul meu de astăzi nu poate fi decât unul singur: români, oriunde v-aţi afla, fiţi uniţi, pentru că, aşa cum spunea şi marele Iuliu Maniu, “Istoria ne-a învăţat că nu trebuie să aşteptăm nimic de la împăraţii străini şi de la fiii altor neamuri, ci de la propriile noastre puteri. Adevărul ce ne călăuzeşte acum e că singura forţă care ne poate ţinea în viitor e aceea provenită din unirea tuturor românilor…”.
La mulţi ani, români! La mulţi ani, România!”

Totodată, deputatul Doina Pană, președinte PSD Bistrița, a transmis tuturor românilor „La mulți ani”.

”La mulți ani, România! La mulți ani, frați români, oriunde v-ați afla!”

Și deputatul PSD Daniel Suciu a transmis plin de emoție un mesaj adresat, românilor.

”Acasă e acolo unde simți că aparții… ai suflete cu care rezonezi, ai amintiri pe care ți le dorești din nou, ai părinți, ai prieteni, ai necunoscuți care îți umplu viața. Țara în care te naști sau din care pleci le cuprinde pe toate. Să o serbăm, să ne bucurăm de ea și de noi, să ne respectăm minunile pe care ni le aduce în viață. La mulți ani, români, la mulți ani, România din sufletele noastre!”.

sursa foto: Daniel Suciu

12278859_538986246265051_8130902387118605363_n 12279161_538986202931722_2519793574411042712_n 12310561_945103472209867_3116790048095588401_n 12341465_538986352931707_127754128925619958_n

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.