În cadrul unei conferințe de presă de la finalul săptămânii trecute, senatorul Ioan deneș și preşedinte PSD Bistriţa, Doina Pană au vorbit despre Legea salarizări unitare.

„Al doilea punct din conferință se referă la Ordonanța 14/2015, pe care eu într-un mod sugestiv am intitulat-o „Ori toți, ori nici unul”. Se referă la ordonanța prin care erau mărite, triplate salariile ala 48 de demnitari din România, președinție, prim-ministru, miniștrii, membrii din conducerile birourilor permanente a celor două camere. Această ordonanță, vreau să vă spun că în Senat, tot prima cameră sesizată, a trecut aproape în unanimitate, respectiv 90 voturi „pentru”, 1 singur vot „împotrivă” și 6 „abțineri”. Așteptăm cât mai repede actualul Guvern să introducă în dezbatere, în Parlament „Legea salarizării unitare”, unde trebuie să așezăm toate categoriile socio-profesionale, la modul corect, să le discutăm, astfel încât toți cetățenii să beneficieze de această gândire, de această abordare, a unei salarizări corecte și unitare. Din acest motiv, trebuie, inclusiv cei 48 de demnitari să aștepte până în momentul în care apare această lege a salarizării unitare. Raportul din comisie a fost de respingere a Ordonanței 14/2015″, a declarat senatorul Ioan Deneș.

De asemenea, Doina Pană a intervenit și a completat.

„Pentru că a fost în perioada Guvernului Ponta, nu vreau să se înțeleagă că sub oblăduirea lui Victor Ponta a fost dată această Ordonanță, ci în perioada în care aveam premier interimar, pe domnul Oprea. Domnul Ponta tocmai se opera, iar când s-a întors, chiar a fost nemulțumit”, a declarat Pană.

Senatorul Deneș a continuat ideea.

„Eu cred că abordarea pe care a avut-o Senatul a fost una corectă, pe care de aici încolo Camera Deputaților, fiind cameră decizională, cred că va avea aceiași atitudine și aștept cu nerăbdare, cu toate că timpul este foarte întârziat pentru că știm foarte bine, înainte cu un an de alegeri nu mai ai voie să umbli la grila de salarizare, adică să modifici salariile. Asta e o decizie și o lege și trebuia până acum să fie deja în dezbatere în Parlament această lege a salarizării unitare, dar mai avem speranță, încă nu e totul pierdut”, a adăugat Deneș.

Întrebați de către jurnaliști, de ce nu a intrat legea, aceștia au răspuns că un interimar nu are voie să trimită legi spre Parlament, doar hotărâri de Guvern, și ordine de ministru.
„Noul Guvern să o trimită urgent la Parlament, în procedură de urgență, să treacă prin cele 2 camere, încât înainte de legea bugetului, pentru că în momentul în care trece, automat pentru anul următor trebuie să fie prevăzuți acei bani în buget și la cum a fost contruit bugetul, că și bugetul e gata, s-a prevăzut, dar dacă ea nu intră în Parlament, automat nu trece și automat vor fi modificări la buget. Automat rămân cu cei 25 %, sistemul de sănătate și educație și 10 % restul sistemului bugetar”, a afirmat Doina Pană.

Aici a intervenit senatorul Deneș cu o completare…

„Aici fac o precizare, cu condiția ca președintele să promulge Ordonanța 35. Dacă nu o promulgă și o trimite la reexaminare, atunci o spun foarte clar, și ceea ce noi PSD-ul nu o să fim de acord nici într-un caz, ca prin Ordonanța 35, unde sunt prinși și bugetarii să nu beneficieze acele categorii socio-profesionale care sunt cuprinse în Ordonanța 35, de acele măriri pe care noi le-am propus și bineînțeles și medici și sigur completările ulterioare care au venit în Parlament”, a mai precizat Deneș.

Însă Vicepremierul Vasile Dîncu, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a anunţat, luni seara, că salarizarea unitară va fi implementată odată cu următorul buget.

„Vom avea şi o hotărâre legată de o salarizare unitară în administraţia centrală şi locală. Pentru administraţia publică, peste 2 saptamani, o sa prezint un road map, un plan de măsuri pentru tot anul acesta, in care sa vedem ce vom face pana la finalul acestui an. (…) Ne-am propus ca, pana in iunie, sa terminam cele mai multe strategii, regulamente care tin de functia publica. (…)
Pentru salarizarea unitară cred că vom termina mult mai repede. Sper la un set tot aşa in iunie pentru că aici exista studii de impact facute deja inainte.
Salarizarea unitară va veni de la următorul buget. Nu cred că vom putea să facem acest lucru din acest buget, pentru că în mod normal lucrurile sunt hotărâte și vom începe de la orice hotărâre va fi valabilă de la anul. Dar să sperăm că vom reuși să reechilibrăm ceea ce înseamnă funcția publică și mai ales modul în care este retribuită funcția publică”, a spus Dâncu, într-o emisiune televizată, citat de Agerpres.

Vicepremierul a anunțat că, în decurs de două săptămâni, va prezenta o strategie care va viza inclusiv criterii de performanță în administrația publică, care să atragă după sine o salarizare corespunzătoare, dar și o serie de ghiduri de carieră al căror scop va fi acela de a-i ajuta pe funcționarii publici să își înțeleagă mai bine atribuțiile.

Dîncu a mai vorbit despre faptul că în administrație există foarte mulți oameni care își fac munca bine în condiții grele și prost retribuite, dar există și oameni ale căror calificative sunt ‘foarte bine’, deși performanțele nu se regăsesc în munca lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.