Fermierii ale căror culturi au fost afectate de secetă în vara acestui an pot depune cererile pentru despăgubiri la centrele locale sau judeţene ale APIA.
Plăţile compensatorii se acordă pentru pierderile de venit survenite la următoarele culturi: porumb boabe, floarea-soarelui, soia, cartof, sfeclă de zahăr, legume în câmp, plante de nutreț, pășuni și fânețe

Condiţiile pe care fermierii trebuie să le îndeplinească pentru a obţine acest sprijin sunt:
– Să fie înscrişi în Registrul unic de identificare al APIA
– Să fie înregistraţi în evidenţele APIA cu cerere unică de plată aferentă anului 2015;
– Să deţină proces verbal de constatare și evaluare a pagubelor, încheiat în perioada cuprinsă între 1 aprilie 2015 şi 20 octombrie 2015, conform legislației pentru situațiile de urgență, semnat de toti membri comisiei şi în care să fie înscrise cel puţin informaţii privind cultura, suprafaţă calamitată, precum şi procentul de calamitare de peste 30%;
– Persoanele fizice/asociaţiile fără persoanlitate juridică să deţină atestat de producător eliberat în condiţiile Legii 145/2014.
Conform OUG 45/2015, cererile se depun până la 30 noiembrie 2015. Având în vedere faptul că ziua de 30 noiembrie 2015 este zi nelucrătoare, cererile se vor depune până pe 2 decembrie 2015 inclusiv, Agricultorii români nu se prea înghesuie să ceară despăgubiri, așa cum au făcut cei din polonia, țară în care 80 de milioane de euro care se împart la 143.000 de fermieri păgubiți de secetă.

 

În prima săptămână din noiembrie, în unele centre județene APIA din țară nu era depusă nici măcar o cerere. Fermierii par descurajați de teancul de documente care li se cere prin Ordonanța de Urgență 45/2015, act normativ care reglementează condițiile și criteriile pentru obținerea acestui ajutor de stat. Cea mai mare piedică pare să fie pusă de carnetul de producător pe care nu-l dețin toți fermierii. Nu sunt eligibili acestei scheme beneficiarii declaraţi, de APIA, neeligibili pentru schema de plată unică pe suprafaţă aferentă anului 2015, în urma controlului administrativ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.