În contextul promovării identității locale prin implementarea proiectului „SOCĂCIŢELE – bucătăresele comunitare – păstrătoare, promotoare şi creatoare în artele culinare rurale tradiţionale”, Fundația Progress propune publicului larg o reflecție asupra rolului pe care femeile din satele bistrițene l-au avut și îl au în comunitățile rurale, precum și asupra contextului de viață ce le determină șansele de a contribui la dezvoltarea durabilă. Pentru a susține această reflecție, Fundația Progress a colectat 32 povestiri de viață de la socăcițe și gospodine din Rodna, Feldru, Rebrișoara, Bistrița și invită publicul larg să participe la proiecția acestora în data de 27.11.2015, ora 10:00, la sediul redacției Răsunetul.
Proiecția povestirilor va fi urmată de o scurtă dezbatere pe tema egalității de șanse și a dezvoltării durabile.
Din datele statistice existente la nivel național, 51,3% din totalul populației țării este reprezentat de femei, iar 56,1% din totalul populației feminine se regăsește în mediul rural, ocupată cu agricultura de subzistență în forma lucrătorilor familiali neremunerați. Astfel, multe femei din satele României întrețin gospodăria, asigură stabilitatea familiei și, prin ansamblul familiilor, contribuie la bunăstarea comunității. Cu toate acestea, femeile din mediul rural au mai puține oportunități de a-și realiza și folosi întregul potențial, iar rolul lor în dezvoltarea comunităților nu este capitalizat. Totuși, egalitatea de șanse este o pre-condiție pentru dezvoltarea durabilă a comunităților rurale, iar printre măsurile de garantare a acestei egalități se numără accesul la formare, accesul pe piața muncii și cultivarea respectului față de rolul fiecărei părți în dezvoltarea societății.
Însemn de recunoaștere a importanței activității femeilor din satele bistrițene, fie ele socăcițe sau simple gospodine, Fundația Progress a organizat o serie de ateliere de povestiri în Rodna, Feldru, Rebrișoara și Bistrița, în cadrul cărora au fost înregistrate 32 povestiri de viață, învățăminte trecute de la mame la fiice, dar și reflecții despre rostul femeii la sat. Câteva dintre aceste povestiri vor fi prezentate publicului larg bistrițean în format video, printr-o proiecție la sediul redacției Răsunetul, în data de 27.11.2015, ora 10:00. Colecția completă de povestiri va fi disponibilă și online, pe site-ul proiectului www.socacite.ro.

„Deși pentru noi a avut 32 chipuri și a spus 32 povestiri diferite, femeia din satele bistrițene s-a arătat a fi aceeași. Copil ce se bucură de viață, gospodină călită prin muncă, mamă plină de grijă și o minunată povestitoare. Ascultați-o și veți vedea: femeia din mediul rural este mai mult decât un stâlp al casei. Cu multă modestie și prin truda de zi cu zi, femeile sunt artizani ai resurselor pentru dezvoltare locală. Pentru o bună prețuire, se cuvine să le cunoaștem povestea”, spune Gheorghe Crișan, managerul proiectului.

„SOCĂCIŢELE – bucătăresele comunitare – păstrătoare, promotoare şi creatoare în artele culinare rurale tradiţionale” este un proiect implementat de Fundația Progress și finanțat prin Granturile SEE 2009-2014, în cadrul programului PA17/RO13 „Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european”. Proiectul are un buget de 65.500 Ron și o perioadă de implementare de 11 luni (Aprilie 2015 – Martie 2016).
Fundația Progress este o organizațiene guvernamentală înființată în 1996 în Bistrita, judetul Bistrița-Năsăud, ce pilotează inițiative locale în domeniul educației/formării, incluziunii și dezvoltării comunitare pe care le scalează apoi, la nivel național, drept bune practici, inovatoare și de impact, folosind bibliotecile publice ca centre de învățare pe tot parcursul vieții și centre de inovație socială pentru a ajunge la orice grup social, în special la cele marginale.

 

Poster

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.