Proiectul de lege care obliga supermarketurile sa doneze alimentele aflate aproape de data expirarii a trecut de SenatPropunerea legislativă a senatorului UNPR Marian Vasiliev care obligă supermarketurile să doneze produsele alimentare aflate aproape de data expirării a fost adoptată miercuri de Senat, în calitate de primă cameră sesizată. Donațiile trebuie făcute către organizațiile umanitare sau asociațiile de protecție a animalelor.

Proiectul a primit 60 voturi „pentru” – dintre care 52 aparținând grupul parlamentar PSD, 38 de voturi „împotrivă” – 28 de liberali, și o abținere.

Textul proiectului legislativ este următorul:

Art. 1: Se interzice tuturor agenților economici, care desfășoară activități de comerț cu produse alimentare, aruncarea acestora la expirarea termenului de folosință.
Art. 2: Agenții economici care operează spații comerciale cu suprafață de peste 400 metri pătrați, cu destinația vânzare de produse alimentare, vor încheia un contract cu o organizație umanitară înregistrată legal sau cu o asociație de protecția animalelor, după caz, în vederea donării produselor alimentare aflate aproape de data expirării, într-un termen rezonabil astfel încât acestea să poată fi utilizate.
Art. 3: Nerespectarea prevederilor articolelor 1 și 2 se sancționează cu amenda de 15.000 lei.

„România risipește anual cinci milioane de tone de alimente! Pentru reducerea acestui fenomen cu caracter economic și social nociv este necesară mobilizarea întregii societăți prin conștientizare, prevenție și educație, cât și prin norme legislative. De multe ori o politică restrictivă a marilor lanțuri comerciale duce la imposibilitatea producătorilor de a vinde marfa, deci la risipă. Încurajarea donării de alimente, prin legislație, de către magazinele alimentare este una din metodele care poate diminua acest fenomen” susține inițiatorul în expunerea de motive.

Această problemă a risipei de alimente îi preocupă și pe politicienii din Bistrița, astfel, în cadrul unei conferințe de presă de la sfârșitul săptămânii trecute senatorul PSD, Ioan Deneș a adus în discuție subiectul risipei de alimente.

„Stop risipei de alimente. Știți foarte bine că în cursul acestei săptămâni, mai precis, miercuri am avut o dezbatere pe o propunere legislativă, a unui coleg de-al nostru, senator, a unei legi care prevede să diminuăm risipa de alimente în România. Această propunere legislativă are în vedere agenți economici care vând produse alimentare în spații mai mari de 40 metri pătrați. Acești agenți economici vor face obligatoriu un contract cu o organizație umanitară sau mai multe, sau cu sociații de protecția animalelor unde vor dona acele alimente care se aproprie de termenul de expirare, dar timpul sau momentul să fie unul, astfel încât ele să poată ficonsumate și pentru a nu trebui acele organizați umanitare sau asociații de protecție a animalelor să le arunce, să le poată folosi. La nivelul Uniunii Europene, risipa alimentară este de 90 milioane tone/an, ceea ce înseamnă în jur de 180 kg/ locuitor. Iar în România se risipesc anual 5 milioane tone alimente. Senatul este prima cameră sesizată, a trecut de Senat, urmează să fie dezbătute în camera decizională, Camera Deputaților”, a declarat senatorul PSD Ioan Deneș.

Legea are caracter ordinar iar Camera Deputaților este decizională.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.