Senatorul Ioan Deneş a adus critici la adresa co-președintelui PNL Bistrița, Ioan Oltean, după ce acesta din urmă şi-a exprimat public speranţa că noul Executiv va proceda la de-PSD-izarea serviciilor deconcentrate. De asemenea, Deneș a precizat că în cel puţin trei instituţii descentralizate sunt conduse şi acum de membri ai fostului Partid Democrat Liberal.

„E o premieră în România că în ultimii 25 de ani am mai avut guverne tehnocrate, dar ori că primul-ministrul era tehnocrat și Guvernul era parte din el sau cea mai mare parte din el reprezentat de oameni politici, e pentru prima dată când avem „Guvernul Meu”. E impropriu spus, dar așa s-a încetățenit în România, acest Guvern Cioloș, fiind „Guvernul Meu”. Dintre toți miniștrii care compun Guvernul Cioloș, singurul pe care îl cunosc este domnul ministru Vasile Dâncu, care este din punctul meu de vedere, deși unii spun că nu a lucrat în administrația politică locală sau în alte zone de administrație, este un profesionist și s-a demonstrat acest lucru și în cadrul comisiei unde sunt și eu secretarul comisiei pentru administrație. A fost foarte aplicat, a răspuns spre deosebire de, dau exemplu pe domnul Tudorache, care l-am întrebat o chestiune din programul de guvernare și care nu a putut să îmi dea niște răspunsuri concrete, dar am înțeles că a fost încropit acest Guvern într-un timp foarte scurt. Aștept cu nerăbdare să văd programul de guvernare, că cel care mi-a prezentat programul, era de 13 pagini, numai program de guvernare nu era, puteau fi niște intenții. Am înțeles că până în 15 decembrie se va prezenta, sper eu, în Parlamentu acest program de guvernare, unde vom afla detalii despre lucrurile concrete care dorește să le facă în acest an care va fi la Guvern, Guvernul Cioloș. Am și votat investirea acestui Guvern. De acum încolo fiecare pas pe care îl va face Guvernul, va fi monitorizat foarte atent prin pârghiile parlamentare pe care le are PSD-ul. Speranța mea este că în sfârșit liberalii să își atingă țelul pe care îl tot lansau de luni de zile că Guvernul nu trebuie să Gguverneze cu foarte multe ordonanțe. Sper că acest Guvern nu va mai guverna cu multe ordonanțe., va veni cu proiecte de legi în Parlament, iar în vacanța parlamentară nu va mai „uza” de dreptul de-a emite ordonanțe, drept pe care îl dă Parlamentul înainte de orice vacanță parlamentară. Nu am înțeles un lucru pe care eu îl cer încă o dată, să îl facă , precizare colegii noștrii de la nivelul județului și nu numai, pentru că am înțeles și de la unul dintre co-președinții PNL-ului de la nivel național, al doamnei Alina Gorghiu, care am înțeles că în sfârșit singurul lucru pe care îl dorea de când face dumneaiei politică la vârful PNL-ului e să vadă PSD-ul să nu mai fie la guvernare, nu am înțeles un lucru, și de la colegii noștrii din județ. Spuneau că cer de-PSD-izarea instituțiilor publice, și îl auzea, pe unul dintre co-președinții de la nivelul județului, un domn care îl arată televiziunile, dar nu știu de ce îl arată și îl pun la categoria „așa nu”, nu știu de ce… și vine și spune că trebuie de-PSD-izate toate instituțiile publice și eu vreau să îl întreb, de unde începem de la APIA, unde domnul Emil Sucrtu este director?
Orice altceva poate fi domnul Scurtu, dar în nici un caz PSD-ist. Cred că din punctul acesta de vedere suntem toți de acord. Sau de la ITM, unde e doamna Berbecar Otilia, care la fel ca și domnul Scurtu, de orice putem să îi spunem că e, dar PSD-istă nici într-un caz, sau de la Casa Județeană de Pensii, unde director adjunct este domnul Terente Ciui, care să mă ierte colegii mei de la PNL, dar nu putem să îi spunem că e PSD-ist. Sau veneau și ne spuneau de profesionalizarea instituțiilo publice. Și acuma, vreau să îi întreb, apropo de profesionalizare, că am discutat de de-PSD-izare, oare la nivelul Prefecturii, care dintre cele 2 echipe au fost mai profesioniste sau sunt mai profesioniste, domnul Ioan Cătălin Păun, fostul subprefect de pe vremea guvernării PDL sau domnul Ovidiu Frenț? Domnul Cristian Florian sau domnul Ioan Țintean, care este actualul prefect?
Sau poate colegii nu s-au referit la reprezentanții de vârf, poate au făcut referire la directorii de cabinet, și atunci trebuie să vină să ne explice detaliile acestea să înțelegem și noi la cine se refereau, apropo de profesionalizarea instituțiilor.
Îl mai auzeam aseară la o televiziune locală pe un alt co-președinte de la nivelul județului, un domn care de altfel, singur, în particular poți să ai discuții foarte civilizate și aplicate, numai că din câte am văzut prin conferințele de presă, are un debit gestual care e în același ritm cu debitul vocal.
Venea și ne spunea de reformă în partide și îl întreb: Cum consideră că ești mai credibil ca om politic, când începi reforma din propria ogradă sau când spui să se facă reformă la alții?
Poate să îmi răspundă, poate să nu răspundă.
Aștept cu nerăbdar, am înțeles că s-a constituit la nivelul Guvernului un nou Minister, care este un Minister de dialog civic. Încă nu înțeleg cu ce se va ocupa acest Minister. Îl aștept cu nerăbdare, trebuie un astfel de Minister, vreau să o spun foarte clar, PSD este de acord și eu personal sunt conștient de faptul că o dată și o dată trebuie să profesionalizăm tot ce înseamnă instituție publică și tot ce înseamnă funcționari care reprezintă statul în relația cu cetățeanul și sunt sonștient de faptul că aici avem o problemă de 25 de ani, apropo de partea aceasta de-a merge să îți rezolve o problemă un funcționar public și să îți rezolve o hârtie, o cerere și așa mai depararte… care ești îndreptățit să ți-o rezolve, trebuie să fi atent cu acel funcționar. Sunt de acord că avem o problemă și trebuie să o rezolvăm, dar nu sub forma aceasta. Începem să de-PSD-izăm toți că PSD-iștii or fi neprofesioniști și numai PSD-iști sunt în instituțiile publice și v-am dat câteva exemple, că ar mai fi multe. Vrem să profesionalizăm, dar profesionalizarea o facem: „toți cei care sunt acuma, sunt răi și trebuie să vină alții”. Nu! Trebuie făcută atent, așezat, pentru că vreau să fac precizarea următoare, sunt și în cadrul administrațiilor instituțiilor publice, oameni profesioniști, care și-au făcut datoria, cu simț de răspundere și aceia trebuie apreciați și ajutați, nu aruncați la coșul de gunoi, pentru că nu putem să îi băgăm pe toți în aceiași oală. Cine nu și-a făcut datoria, nu este un bun profesionist, să plece, dar nu sub forma aceasta, și cine nu, să rămână să își facă datoria”, a declarat senatorul Ioan Deneș.

La conferinţa de presă de la sediul PSD a luat parte şi vicepreşedintele la nivel naţional, Doina Pană. Ea a confirmat faptul că astăzi a demisionat din funcţia de preşedinte a organizaţiei de femei a PSD Bistriţa-Năsăud, interimară pe funcţia rămasă vacantă fiind Camelia Tabără.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.