George Coşbuc este mai degrabă un poet citat şi recitat, decât un poet citit. Ce l-a ţinut departe de noi a fost şi faptul că George Coşbuc a fost declarat primul cântăreţ al satului românesc, însă puţini dintre cei de azi mai au legături cu lumea satului, cu viaţa de la ţară, iar generaţiile mai tinere, de după ’90, crescute în plină epocă a globalizării nu mai au acces, pe calea inimii, la elementele din poezia lui Coşbuc”, a spus cu prilejul manifestărilor dedicate celor 150 de ani de la naşterea poetului George Coşbuc, criticul literar Nicolae Manolescu.

 

Politicieni, autorităţi locale şi judeţene, preoţi, scriitori, istorici şi alte personalităţi ale vieţii culturale din judeţ au participat astăzi la evenimentul organizat în municipiul Bistrița, la Sala „Valeria Peter Predescu” a Centrului Cultural Dacia. Printre invitaţi s-a numărat şi Mihai Scridon, fiul lui Gavril Scridon, celebru profesor universitar, originar din Feldru. Gavril Scridon este cel care debuta în carieră cu un prim volum al său, dedicat vieții și operei lui George Coșbuc.

Pe scena Centrului Cultural Dacia din Bistrița s-au mai aflat azi Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei Andreicuț, şi redactori ai revistei România Literară. Numărul mare de spectatori prezenţi, între care şi foarte mulţi tineri, a atras atenția criticului Nicolae Manolescu, care s-a mai arătat de asemenea impresionat și de Biblioteca Judeţeană. Fețele bisericești prezente la eveniment au apreciat că bistriţenii au organizat această comemorare academică, „comemorarea liturgică urmând să aibă loc marţi, de ziua de naştere a lui Coşbuc, chiar în satul natal al poetului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.